Most olvasott cikk
Németországban az elmúlt évben kevesebb húst és több vegán élelmiszert gyártottak

Németországban az elmúlt évben kevesebb húst és több vegán élelmiszert gyártottak

Rudy's Vegan Butcher

Németország az elmúlt évben kevesebb húst, ugyanakkor több növényi alapú élelmiszert gyártott. A hír különösen azért érdekes, mert a hagyományos német konyha a nehéz, húsos ételekről ismert, még akkor is, ha régiónként nagy eltérések tapasztalhatóak az étkezési szokásokban.

Egy valamiben azonban minden tájegység hasonló, a kolbászfélék, valamint a virslik skálája az északi területeken éppen olyan széles, mint délen. Ráadásul a tejet is rendkívül sokoldalúan használják fel, a számtalan fajtájú sajt mellett a túróból, a joghurtból, az íróból, a kefirből és az aludttejből készült termékek is igen népszerűek.

A szövetségi statisztikai hivatal újonnan közzétett adataiból azonban egyértelműen kiderül, a növényi táplálkozás Németországban is egyre népszerűbb. A húsipari termékek összértéke tavaly 38,6 milliárd eurót tett ki, amely 4%-os csökkenést jelent a 2019-ben tapasztalat tíz éves csúcshoz képest, amikor ez a szám 40,1 milliárd euróra rúgott.

Ezzel szemben a növényi alapú húsokat előállító ágazat csaknem 39 %-kal növelte termelését az előző évhez képest. Ez konkrét számokban annyit jelent, hogy 60.400 tonnáról, 83.700 tonnára nőtt az előállított műhúsok mennyisége, míg ennek pénzbeli értéke 272,8 millió euróról 374,9 millióra emelkedett.

A statisztikák elkészítését korábban az akadályozta, hogy az alternatív húsokat előállító ágazat adatainak gyűjtését csak 2019-ben kezdték el, így nem is volt lehetőség az összehasonlításra.

S bár a hagyományos, alapvetően húsos ételek még mindig messze népszerűbbek a vegán alternatíváknál, a csökkenő húsfogyasztás ma már Németországban is egyre markánsabban nyomon követhető. A hírek szerint a lakosság részéről 2020-ban nem kevesebb, mint 40 százalékkal csökkent a kereslet. Míg 1987-ben egy átlagos német háztartás havonta 6,7 kilogramm főtt húst fogyasztott el kolbász, pácolt és feldolgozott hústermék nélkül, ez a szám tavaly már csak a harmadát tette ki, tehát 2,3 kilogrammot.

Egy Berlinben és Bath-ban felállított munkacsoport a kutatásai során arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy először kerültek kisebbségbe azok, akik minden körülmények között és nyíltan húsevőknek vallják magukat, hiszen a válaszadók 42 százaléka valamilyen formában szándékosan csökkentette a húsfogyasztását, 12,7 százaléka pedig bizonytalan volt a kérdésben.

Ez alapján Christopher Bryant, a Bath Egyetem pszichológusa elképzelhetőnek tartja, hogy amint nyilvánosan is kisebbségi álláspont lesz a húsevés, a növényi alternatíváknak pedig csökken az ára, akkor ez a tendencia tovább gyorsul.

A szakértők szerint ez a drasztikus változás a koronavírus-járvánnyal is összefüggésben van, a korlátozások idején világszerte növekedett a növényi alapú étrendet követők száma. Ráadásul a német hústermelő üzemek közül többet is ideiglenesen bezártak a rossz higiéniás gyakorlat, illetve az alkalmazottakat sújtó koronavírusos megbetegedések miatt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.