Most olvasott cikk
A német fővárosban élő gyerekek csaknem fele soha, vagy csak ritkán eszik húst

A német fővárosban élő gyerekek csaknem fele soha, vagy csak ritkán eszik húst

Egy új felmérés alapján kiderült, hogy a német gyerekek jelentős része vagy vegetáriánus, vagy flexitáriánus étrendet követ, de a keleti országrészben ez már nem ennyire jellemző.

Az AOK kutatása meglepő eredményt hozott a német gyerekek étrendjét illetően. A kutatás az ország különböző régióiban élő családok egészségügyi és táplálkozási szokásait hasonlította össze. Az eredmények alapján a német gyerekek 33 százaléka valamilyen csökkentett hústartalmú étrendet követ, de régiók szerint igen komoly eltérések mutatkoznak a gyakorlatban.

A kutatás szerint a német fővárosban a gyerekek közel fele nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem eszik húst az étkezések során. Az eredményekhez a kutatók 8.500 szülőt kérdeztek meg, akiknek 4 és 14 éves közötti gyerekeik voltak. Az ő elmondásukból tudjuk, hogy a berlini családok 26 százalékánál flexitáriánus módon étkezik a gyermek, ami kevés mennyiségű húst tartalmaz csupán. A családok 18 százalékánál vegetáriánus módon etetik a fiatalokat, vagyis teljesen húsmentesen – de tejterméket és tojást továbbra is fogyasztva.

Hasonlóan magas a csökkentett, vagy teljesen húsmentes étkezési gyakorlat Brémában (41 százalék), Hamburgban (39 százalék) és a Báden-Wrüttenberg régióban (42 százalék). Ennek ellenére az ország keleti területein az ilyen típusú táplálkozás a gyerekek körében lényegesen kevésbé van jelen.

Németország a növényi forradalom élén

Áprilisban számoltunk be arról, hogy évek óta tartó trend, hogy a németek egyre kevesebb húst fogyasztanak, 2022-ben ez az érték rekordalacsony szintet ért el. A méréseket 1989-ben kezdték, vagyis nem pár éves negatív rekordról, hanem egy több évtizedes mélypontról van szó. Az eredményeket az ország egészségügyi minisztere, Dr. Karl Lauterbach is üdvözölte és világviszonylatban is nagyon komoly húsfogyasztás-csökkentésre szólított fel.

Emellett a német szövetségi statisztikai hivatal adatai alapján elképzelhető, hogy a közeljövőben nagyon komoly fellendülés várható az alternatív fehérjeforrások gyártásában az országban.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.