Most olvasott cikk
Ferenc pápa a húsfogyasztás csökkentésére biztatja a fiatalokat

Ferenc pápa a húsfogyasztás csökkentésére biztatja a fiatalokat

Ferenc pápa húselhagyásra buzdítja a fiatalokat

Ferenc pápa nyílt levélben szólította meg a fiatalabb generációt, hogy a klímaválság enyhítése érdekében fogyasszanak kevesebb húst.

A július 11. és 13. között Prágában megrendezett European Union Youth Conference kezdete előtt Ferenc pápa levélben bátorította a fiatalokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket egy fenntarthatóbb és etikusabb világért.

Nektek, európai fiataloknak fontos küldetésetek van. Őseitek a múltban sokszor más kontinensekre utaztak, és nem mindig nemes érdekekből tették ezt. Most az a ti feladatotok, hogy Európa új arcát mutassátok a világ felé

Ferenc pápa a levelében arra kérte a konferencián résztvevő fiatal generáció tagjait, hogy a múltbeli és jelenkori konfliktusok miatt – mint például az orosz ukrán háború -, kiemelt gondossággal törekedjenek arra, hogy egy békésebb, testvériesebb világot hozzanak létre. Arra is rámutatott, milyen lépéseket javasol a “közös otthonunk újjáélesztése érdekében” a klímakrízis idején.

Törekedjetek méltóságteljes és józan életre, luxus és pazarlás nélkülire, hogy világunkban mindenki más is méltóságteljes életet élhessen

– írta Ferenc pápa, valamint hozzá tette:

Sürgősen csökkentenünk kell nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok, hanem oly sok más felesleges dolog fogyasztását is. A világ bizonyos területein az is helyénvaló lenne, ha kevesebb húst fogyasztanának: ez is hozzájárulhat a környezet megóvásához

Jelentős hatással van az étrendünk a bolygóra

Ferenc Pápa állítása nem csupán légből kapott pletyka, egyre több magas minőségű tanulmány és metaanalízis igazolja, hogy a globális állattenyésztés az egyik fő okozója a klímakrízisnek.

A Science tudományos folyóiratban közölt átfogó kutatás 119 ország 40.000 farmját vizsgálta, 40 különböző ételfajtát figyelembe véve, melyek az összes elfogyasztott táplálék 90%-át alkották.

Az ételeknek a teljes, bolygóra gyakorolt hatását nézték, a termőföldtől a tányérunkig, a földhasználatot, a klíma befolyásolását, a vízigényt, valamint a víz- és légszennyezést.

A vegán étrend minden bizonnyal a legjobb egyéni módja a káros hatások csökkentésének, nemcsak az üvegházhatású gázok tekintetében, hanem a globális elsavasodást, a vizek elalgásodását, és a víz- és földhasználatot nézve is. Ez sokkal jelentősebb változás, mintha felhagynánk a repüléssel, vagy elektromos autót vennénk

– mondta Joseph Poore, az Oxfordi Egyetem szakembere, aki szerint az utóbbi változtatások csak az üvegházhatású gázok mérséklését eredményeznék.

A mezőgazdaság az a szektor, mely a legkiterjedtebb környezeti problémákat okozza. Valójában az állati eredetű termékek a felelősek a legtöbb bajért. Ha elhagynánk ezek fogyasztását, azzal sokkal többet tennénk a környezetünkért, mintha csak megpróbálnánk fenntarthatóbb módon húst és tejterméket előállítani.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.