Most olvasott cikk
Csődbe ment az egyik legkorszerűbb magyar sertésfeldolgozó vállalat

Csődbe ment az egyik legkorszerűbb magyar sertésfeldolgozó vállalat

Kurucz-csoport 2019-ben a húsüzem megnyitóján

Egyszerre jelentett csődöt a hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége is, amely állítólag az ország “legkorszerűbb sertésfeldolgozója” volt – számolt be róla a 24.hu.

Az érintett cégek egészen pontosan a a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A piaci szereplőket és vásárlókat nemcsak azért rendítette meg a hír, mert egy jóval több, mint 10 milliárd forintos árbevételű, korszerűnek tartott vállalatról van szó, hanem azért is, mert korábban a kormány is kiemelt családi vállalkozásként kezelte. A kormány emellett erősen támogatja a hazai sertésipar folyamatos növekedését és a fogyasztókat is évről-évre több milliárd forintos kampányokkal ösztönzik a hazai húsok fogyasztására.

2019 novemberében Nagy István miniszter ünnepélyes keretek között adta át a sárrétudvari húsüzemet, amire akkoriban azt mondta, “a maga mérettartományában napjaink legkorszerűbb magyarországi húsüzeme”. Az akkori 3 milliárd forintos beruházás közel 1.5 milliárdot támogatást kapott az agrártárca részéről, de további hiteleket és uniós forrásokat is megnyertek maguknak.

A Kurucz-csoport, amely eddig feltörekvő vállalkozásként volt ismert a piacon, honlapja szerint 45 ezer tonna takarmánnyal, nyolc sertésteleppel, 8000 kocával, 140.000 hízóval rendelkezik és 3500 hektáron gazdálkodnak.

Ismeretes továbbá, hogy az évek alatt a teljes folyamatot kiépítették a takarmánytermesztéstől kezdve a tenyésztésen át a feldolgozásig és az értékesítésig. A 24.hu által megkérdezett versenytársak beszámolója alapján a céget ellepték a tartozások, nem jöttek be a számítások és nem volt túl nyereséges a vágás-feldolgozás.

Ahogy arról részletesen beszámol a 24.hu, konkrét csődről a bő két hónapja leadott mérlegbeszámolókban még nem tettek említést, de a fő cég, a Kurucz Agro könyvvizsgálója már megkongatta a vészharangot, a pénzügyi mutatókra és a veszteségre utalva felhívta a figyelmet, hogy „a vezetésnek sürgős intézkedéseket kell hozni a pénzügyi válság elkerülésére”. A cég 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelt el és ehhez képest méretes, 653 millió forint veszteséget mutatott ki.

Az összes tartozás a múlt év végén közelítette a 4,9 milliárd forintot, ennek a nagyobb része, 3,5 milliárd forint rövid lejáratú, éven belül fizetendő tartozás volt és 1,3 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettség (ebből 935 millió forint beruházási hitel). A Kurucz Farm mérlege sem festett jobban, abban 5,1 milliárd forint bevétel és 498 millió forint veszteség szerepel, a tartozások pedig itt is meghaladták a 4 milliárd forintot.

A kereskedő cég, a Pig-Trade 2,8 milliárdos forgalmat mutatott ki tavaly, 105 millió forint veszteséget és 1,6 milliárd tartozást halmozott fel.

Ifjabb Kurucz Ferenc így nyilatkozott a bekövetkezett csődről:

Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a járványhelyzet, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Ezzel párhuzamosan a sertésárak mélyrepülése, az exportpiacok elvesztése miatt kialakult európai uniós túltermelés és az ukrajnai háború miatti gazdasági károk is rontották a helyzetet.

A vállalat azt próbálja elérni a CIB Banknál, hogy a rövid lejárú hiteleket hosszú lejáratúvá alakítsák át, emellett a csődeljárás ideje alatt is folytatná működését. A Kurucz Farm mérlegbeszámolója szerint a működéshez többletforrást kell bevonni banki hitel vagy tőkebefektetés által.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.