Nincs egységes álláspont az alternatív fehérjékkel kapcsolatban az ENSZ-en belül, a szervezet két egymásnak ellentmondó jelentést produkált, szinte egyszerre. Az egyik már önmagában is kissé ambivalens – egyszerre szorgalmazza az állati és a növényi fehérje előállításának felpörgetését. A másik pedig arról értekezik, hogy a hús- és tejipari alternatívákban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása az egyetlen lehetséges kiút a klímaválságból.
A világnak összességében növelnie kell a hústermelést, csak így vehető fel a harc a fejlődő országokban tapasztalható éhezéssel és tápanyaghiánnyal szemben. A gazdagabb országok lakosságának viszont arra kell törekedni, hogy kevesebb állati fehérjét fogyasszanak. Ez a két kulcsgondolata az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyik közelmúltban publikált jelentésének. A dokumentumot a szervezet Élelmezési és Mezőgazdasági Ügynöksége készítette el a dubaji COP28 klímacsúcs keretében.
A húsban, tojásban és tejtermékekben található fehérje-, mikrotápanyag-, zsír- és szénhidráttípusokat nem lehet megfelelően biztosítani a növényi eredetű élelmiszerekből – vélekedik Maximo Torero, az ENSZ Élelmezési Ügynökségének vezető közgazdásza.
Több hús- és tejterméket kell előállítani, mert rengeteg olyan ország van, ahol nem fogyasztják kellő mértékben ezeket a mikrotápanyagokat. Ugyanakkor vannak olyan területek is, ahol éppen túlfogyasztják ezeket, egészségügyi problémákat generálva
– jelentette ki.
Persze az, hogy erre a konklúzióra jutott az ENSZ Élelmezési Ügynöksége a COP28 idején, bizonyos szempontból egyáltalán nem meglepő. Kiszivárgott dokumentumok alapján ugyanis már a konferencia kezdete előtt sejteni lehetett, hogy a tej- és húsipari vállalatok akcióba lendülnek majd Dubajban. Számos jel utalt arra, hogy az iparág képviselői fenntarthatónak állítják majd be a termékeiket.
A hús- és tejipar képviseletében 120 fő jelent meg a konferencián. Egy elemzés szerint azonban, ha szélesebbre húzzuk a kört, valójában 340 fő lobbizott a tej- és húsipar mellett. Kétszer annyian, mint 2022-ben.
Az alternatív fehérje a jövő kulcsa
A dubaji csúcstalálkozó alatt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UN Environmental Programme, UNEP) is készített egy jelentést. Ez azonban egyértelműen az alternatív fehérje minél nagyobb térnyerését szorgalmazta globális szinten. A dokumentum szerint ennek révén lehetne felvenni a harcot
- a károsanyag-kibocsátással,
- az erdőirtással,
- a víz- és talajszennyezéssel,
- a biológiai sokféleség csökkenésével,
- valamint a zoonózis, azaz az állatról emberre terjedő fertőzések növekvő kockázatával.
Az UNEP-jelentés hangsúlyozza, hogy az állattenyésztés a felsorolt területek mindegyikén problémát okoz, és csak rontja a kialakult helyzetet.
Tavaly egyébként már kétszer annyit fektettek a növényi fehérjébe az országok vezetői, mint 2021-ben, de még több állami beruházásra lenne szükség. A 2022-es globális 635 millió dollárnyi állami befektetés helyett az évi 10,1 milliárd dolláros érték lenne az ideális a Good Food Institute (GFI) nonprofit kutatóintézet szerint.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.