Most olvasott cikk
ENSZ: a húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb problémája

ENSZ: a húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb problémája

ENSZ a húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb problémája

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) 2005-ben létrehozta A Föld Bajnokai Díjat, melyet különböző kategóriákban osztanak ki a világ környezetvédelmi úttörőinek.

A díj legutóbbi győztese Tudomány és Innováció kategóriában az Impossible Foods és a Beyond Meat voltak.

A UNEP szerint ezek a cégek azáltal, hogy növényi húsalternatívákat hoznak létre és dobnak piacra, úttörőként segítik az emberiséget az állattenyésztés elhagyásában, ami óriási lépés lenne a bolygónak.

A UNEP erről szóló nyilatkozatában azt írta: a húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb, megoldásra szoruló problémája.

Ennek nem csak állatjogi okai vannak: a hús környezeti hatása több szempontból is jelentős. Sok ember már tisztában van vele, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal.

Fenntarthatatlan állattenyésztés

Az viszont sokakat meglep, hogy az állattenyésztés emellett az egyik fő oka a vízveszteségnek, az erdőirtásnak, az emelkedő tengerszinteknek, a fajkihalásnak és a környezetszennyezésnek is.

A két cég tulajdonosa ezen okok miatt fogott bele a fehérje-alternatívák kifejlesztésébe: Ethan Brown 2009-ben alapította a Beyond Meat céget, Patrick O’Reilly Brown pedig 2011-ben az Impossible Foods-ot.

Beyond Meat húspótló
CNBC

Egyértelmű tehát, hogy a UNEP miért azokat a cégeket tisztelte meg a Föld Bajnokai Díjjal, amelyek aktívan dolgoznak olyan alternatív megoldásokon, melyek segítségével kiiktathatóvá válhat az állattenyésztés.

Ha ezeket az alternatívákat a hagyományos húshoz hasonlítjuk, akkor láthatjuk, mennyivel kedvezőbbek a környezetnek: a Michigani Egyetem Beyond Burgerről végzett kutatásából például kiderül, hogy egy ilyen burger előállítása a hagyományos marhahús-pogácsánál 99%-kal kevesebb vizet, 93%-kal kevesebb földet és 46%-kal kevesebb energiát igényel, illetve 90%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.

Ethan Brown, a Beyond Meat alapítója a következőképp nyilatkozott:

Volt négy dolog, ami nem hagyott nyugodni az állattenyésztéssel kapcsolatban: az egészség, a klímaváltozás, a természeti erőforrások és az állatok körülményei. Ami pedig lenyűgözött, az a felismerés, hogy ezeket a problémákat mind meg lehet oldani egyetlen dologgal: egyszerűen le kell cserélnünk a fehérjeforrásunkat állatiról növényire.

[…] Egyértemű, hogy a hústermelés nem fenntartható. A határokat feszegetjük a természetes erőforrásokat és a légkört tekintve is.

Mi hiszünk abban, hogy az állatok etetésére szolgáló földeket átalakíthatjuk olyan, fehérjedús növényekkel teli földekké, amik közvetlenül emberi fogyasztásra szolgálnának.

A hús pótolható

A Beyond Meat csapata szerint fontos megértenünk, hogy a hús nem egy mágikus dolog. A vitát nem lehet ott lezárni, hogy “állati húsra szükségünk van és kész.”

A cég a témában képzett tudósokkal dolgozik együtt, hogy a hús alapvető elemeihez eljutva azokat közvetlenül növényekből tudják kivonni, ehhez például borsót, céklát, kókuszolajat és burgonyakeményítőt használva.

A hús aminosavakból, lipidekből, ásványi anyagokból és vízből áll. Az állatok az emésztő -és izomrendszerüket használják, hogy a növényeket vízzé és hússá alakítsák. Mi a növényi forráshoz nyúlunk, az állatot kikerülve, így próbálunk közvetlen módon “húst építeni”.

Folyamatosan, minden évben fejlődünk, és fáradhatatlanul azon vagyunk, hogy tökéletes, az állati hústól megkülönböztethetetlen növényi húst alkossunk.

Dr. Patrick O’Reilly Brown, az amerikai Orvostudományi Akadémia tagja, valamint a Stanfordi Egyetem biokémia professzora és az Impossible Foods tulajdonosa azt mondta:

Az állathasználat jelentős részét képezi az ember ökológiai lábnyomának. Az összes épület, út és betonozott felület a Föld felszínének kevesebb, mint 1 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a Föld [lakható felületének] több, mint 45%-án vagy tenyésztett állatok legelnek, vagy nekik szánt takarmányt termesztünk. […]

Ha megtehetjük, hogy hozzájárulunk a fenntartható termeléshez, a Föld jövőjének biztosításához, az állatok szenvedésének megszüntetéséhez, közben pedig a megszokott ízekről sem kell lemondanunk: miért ne tennénk?

Brown hozzátette:

Azok alapján, amit most tudunk, nem kérdéses, hogy élelmezéshez állatokat használni hamarosan teljesen idejemúlt lesz. […] Mi létrehozzuk a legjobb növényi húst, a fogyasztók pedig a választásukkal elhozzák majd az igazi változást. Az élelmezési célú állathasználat nemsokára csak múló emlék lesz.

Hozzászólások (1)
  • Milyen súlyos problémákat vet fel a húsevés, az a mostani koronavírus járványból is látszik. Az állattartás, állategészségügy, élelmiszerbiztonság ezt kellene, hogy alátámassza. Mindez elmaradhat, ha gondolva a klímavédelemre nem így szerezzük be az élelmiszert.

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.