Most olvasott cikk
Hogyan változtatta vegánná Izrael 8%-át egyetlen vegán aktivista?

Hogyan változtatta vegánná Izrael 8%-át egyetlen vegán aktivista?

gary yourofsky

Gary Yourofsky neve talán ismerősen hangzik minden vegánnak. A detroiti állatjogi aktivista valószínűleg több embert győzött meg a növényi étrend követésének fontosságáról és az állathasználat bojkottálásáról (beleértve Izrael lakosságának 8 százalékát), mint bárki más a Földön.

A Georga Tech-ben felvett körülbelül 1 órás beszéde vírusként terjedt a közösségi médiában, több nyelven is elérhető hozzá felirat; többek között héberül is, de magyarul is.

De mitől lett Izrael vegán?

Ebben a beszédben Gary, aki 45 éves és maga is zsidó származású, a mészárszékeket a holokauszthoz, a nagyüzemi állattartást pedig a koncentrációs táborokhoz hasonlította. Az USA-ban felvett beszédet rengetegen tekintették meg; többek között ez is a kiváltó oka volt annak, hogy a lakosság jelentős hányada vegánná vált. Az izraeli média szerint a videó hatására az országban a vegánok aránya 5 százalékról 13 százalékra emelkedett.

Gary nem csak beszédeket tart, állatvédelmi tevékenysége tettekben is megnyilvánul. Ennek eredményeként 13-szor letartóztatták, kitiltották Nagy-Britanniából (annak ellenére, hogy még sosem járt ott, vagy követett el ott bűncselekményt), továbbá Kanadában egy szigorúan őrzött börtönben is eltöltött egy kis időt, miután állatokat szabadított ki egy szőrmefarmról.

Gary Yourofsky poszt
1 lájk, és kiszabadítok 1542 nyércet egy kanadai szőrmefarmról.

Egy angol lapnak árulta el Yourofsky, hogy hogyan sikerült meggyőznie az embereket a mozgalom alapvető értékeiről:

„Az élethez szükséges alapvető jogok, mint a szabadság vagy a bántalmazásoktól mentes élet, amelyet minden emberi lény magától érthetődőnek tart a nyugati világban, nem kellene, hogy kizárólag emberekre vonatkozzanak.”

„Civilizált és intelligens emberekként hogyan tudjuk elnézni, hogy állatokat erőszakkal megtermékenyítenek – tulajdonképpen megerőszakolnak -, hogy utána a megszületendő borjút rögtön elválasszák az anyjától és ugyanúgy megfosszák a szabadságától, vagy rögtön meggyilkolják?”

Isaac Bashevis Singer, 1978, Párizs, Franciaország, Ulf Andersen, Getty Images

Egy híres zsidó humanitáriánus – Isaac Bashevis – egyszer úgy fogalmazott:

„A legtöbb filozófus, katedrán elismert ember és vezető önmagát a teremtés koronájának kiáltotta ki, holott az ember a legvétkesebb egyed minden teremtmény között. Szerintünk az élőlények azért léteznek, hogy ételt, ruhát csináljunk belőlük, vagy esetleg azért, hogy megkínozzuk és elpusztítsuk őket. Az állatok szemében minden ember náci, mivel az életük pont olyan, mintha a Treblinkai megsemmisítő táborban élnének.”

Ez a gondolatmenet megmutatja az emberről alkotott leglesújtóbb képet. Megállapítja, hogy az erőszak mindig erőszak marad, akkor is, ha az áldozatnak csőre, tolla, szőrméje vagy kopoltyúja van. Az állatok voltak az első áldozatai a rabszolgaságnak, az elnyomásnak és a gyilkosságnak. Az emberek mindig rajtuk tökéletesítették a pszichopata módszereiket, mielőtt egymás ellen használták volna fel őket. A Gestapo parancsonka, Heinrich Himmel, mielőtt megalkotta volna a zsidó holokauszt hírhedt gázkamrarendszerét, csirkéket gyilkolt halomra, csak ezt követően kezdett emberek pusztításába.

Abszurd kegyetlenség

Ha a legközelebbi mészárszékhez hajtasz és a csirkéket vagy marhákat zsidókkal, cigányokkal, feketékkel vagy mentálisan/fizikailag sérült emberekkel helyettesíted, akkor kapnánk egy 21. századi Birkenaut. Szóval felteszem a 100 miliós kérdést: Miért van az, hogyha halak, csirkék, tehenek vagy disznók az áldozatok, akkor mindenki elfelejti, hogy hogyan gondolkozzon tisztán és hogyan legyen együttérző?”

„A húsevés és állati bőr-szőrme viselése vezet ahhoz a világméretű erőszakhoz, amely miatt évente 150 milliárd ártatlan állatot mészárolnak le. Viszonyítsuk ezt az emberáldozatok számához: ha összeadod azoknak az embereknek a számát, akiket az idők kezdete óta meggyilkoltak, rabszolgasorba taszítottak vagy megerőszakoltak, akkor látható, hogy a számuk az egymilliárdot sem közelíti meg.”

„Az állatokon elkövetett holokauszt a legmasszívabb és a leghosszabb ideig tartó gyilkosságsorozat, amelyet valaha elkövettek. Ezért a veganizmus az állati jogokért való küzdelem legfontosabb állomása, mivel majdnem minden állat, amelyet bántalmaznak vagy megölnek a Földön, azt a húsáért, a tejéért, a tojásáért vagy a mézéért teszik, annak ellenére, hogy az embereknek nincs joguk vagy szükségük arra, hogy az állatokat termékként kezeljék és cipőt vagy szendvicset készítsenek belőlük.”

„Az élethez szükséges alapvető jogok, mint a szabadság vagy a fizikai épség, amelyet minden emberi lény magától érthetődőnek tart a nyugati világban, nem kellene, hogy kizárólag emberekre vonatkozzanak. Nem kellene, hogy mindig csak kis csoportok képviseljék azokat az értékeket, amelyek elutasítják ártatlan lények rabszolgasorba taszítását és meggyilkolását, legyen szó akár állati, akár emberi életekről.”

„Szerencsére a Szent Földön meghallgatták az állatjogokról szóló üzenetem, és józansággal, együttérzéssel és tisztasággal válaszoltak. És mivel 2010-ben pár izraeli aktivista héber feliratot is tett a 70 perces előadásom alá, így a videó vírusként kezdett el terjedni a közösségi médiában.”

„Ez a beszéd a legnézettebb beszéd Izrael történelmében, 1 millió megtekintést ért el. Mivel Izrael lakossága 7 millió fő, így kijelenthetjük, hogy minden hetedik izraeli látta.

Izrael nyitott volt a változásra

„Mivel annyi ember szeretett volna több információt, így az eddigi legnagyobb állati jogokért folytatott kampányban is részt vettem; 2012-2013 között hat héten keresztül körülbelül 25 előadást tartottam Jaffában, Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Be’er Sheva-ban, Givatayimban és Haifa-ban. Az előadótermek mindenhol megteltek. Ezenfelül több tucat rádió és TV interjút is adtam. Az eredmény megdöbbentő volt.”

„Mielőtt héber felirat került volna az előadásom alá, az izraeli vegánok aránya a lakosságon belül 5% volt. Ezt követően a becslések alapján 13 százalékra emelkedett az arányuk, ezzel párhuzamosan a hús és tejtermékek eladása 7 százalékkal csökkent.”

„A vegán termékek iránti kereslet rákényszerítette Izrael legnagyobb tejtermék forgalmazóját, a T’nuva-t, hogy szójajoghurtot dobjon a piacra. Eközben Domino vegán sajtot hozott forgalomba, és több mint 700 étterem alakította át az étlapját; így átlagosan a kínálatuk 25 %-a vegán étel lett.”

Gary Yourofsky teljes beszéde itt látható felirattal – a fogaskerék ikonra kattinva beállítható:

„Sok ember megkérdezte tőlem, hogy Izraelban miért volt ekkora hatása a vegán üzenetnek. Miután körülbelül 2660 előadást tartottam az USA-ban, több mint 60.000 diáknak, megállapítottam, hogy a zsidók, a feketék, a homoszexuálisok, a mexikóiak és más elnyomott közösségek számára nem nehéz megérteni a diszkriminalizációt. Mint elnyomottak, pontosan tudják milyen, ha háttérbe szorítják és semmiként kezelik őket. Ennek ellenére soha nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy pozitív változást fogok látni az előadásom következményeként.”

„Izrael egy napon talán az első lesz, aki végleg eltörli az állatok számára fenntartott koncentrációs táborokat. És amíg a beszédem nyitott fülekre talál, addig az embereknek van esélyük arra, hogy a szent földet tényleg szentté tegyék. Minden bizonnyal ők a leghatékonyabb állatjogi aktivisták a Földön.”


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.