Most olvasott cikk
Titokban olajipari megállapodásokat készíthettek elő a COP28 klímakonferencia szervezői

Titokban olajipari megállapodásokat készíthettek elő a COP28 klímakonferencia szervezői

Egyes dokumentumok alapján tucatnál is több országgal terveztek olajügyleteket nyélbe ütni a COP28 klímakonferencia szervezői. A nevük elhallgatását kérő szivárogtatók több száz oldalnyi dokumentumot adtak át a Center for Climate Reporting szervezetnek, akik ezeknek egy részét nyilvánosságra is hozták. A szervezők tagadnak, valamint azzal védekeznek, hogy mivel magánbeszélgetésekről van szó, azokról nem is nyilatkozhatnak. A szóban forgó iratok nagymértékben megkérdőjelezik az esemény hitelességét, sokan csalódottságuknak adtak hangot.

A Center for Climate Reporting (CCR) birtokába került dokumentumok alapján az idei COP28 klímakonferencia elnöke, Sultan Al Jaber üzleti szempontú megbeszéléseket folytathatott számos részt vevő ország vezetőivel. A cél az ország olajiparának terjeszkedése, illetve közös olajipari projektek előkészítése lehetett. Az egyes találkozókat megelőzően a klímacsúcs szervezőcsapata megfelelő háttér-információval látta el az elnököt, egyúttal az adott országhoz kapcsolódó üzleti lehetőségekről is tájékoztatták. A több mint 150 oldalnyi titkos irat 27 találkozó előkészítését tartalmazza. Ezek közül 15-ben szerepelnek olyan beszélgetési pontok, amelyek a vendéglátó ország (Egyesült Arab Emírségek) olajiparának terjeszkedésével vagy együttműködési megállapodásokkal kapcsolatosak.

Kínának például a javaslat szerint célszerű megemlíteni, hogy az Adnoc (az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalata) szívesen együttműködne vele a cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos lehetőségek megtárgyalásában Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában. Kolumbia egyik miniszterének pedig jelezni kell, hogy az Adnoc támogatná az országot az olaj- és gáztartalékaik fejlesztésében. A Masdar, az ország megújuló forrásokra építő energiavállalata sem maradt ki a megbeszélésekből. Ebből az irányból 20 országot környékezhettek meg az iratok szerint, többek között Németországot, Egyiptomot, Kínát, Amerikát és az Egyesült Királyságot is.

Arról, hogy ezek az előzetesen összeállított üzleti beszédtémák végül milyen sűrűn kerültek felemlítésre, nincs információ. A CCR megerősítette, hogy legalább egy ország folytatta az üzleti jellegű tárgyalásokat a találkozót követően. A többi ország vagy úgy nyilatkozott, hogy nem került sor előzetes megbeszélésekre, vagy egyszerűen csak nem kommentálták az ügyet, ahogy az Adnoc sem.

A kérdéses dokumentumok nem pontosak és nem használták őket a COP28 szervezői. A magántalálkozók magánügyek, és nem nyilatkozunk róluk

– mondta a klímacsúcs egyik szóvivője.

A COP28 klímakonferencia hitelessége régóta vita tárgyát képezi

Amióta kiderült, hogy a konferencia elnöke Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírségek állami olajcégének a vezetője lesz, sokan kételkednek az esemény hitelességében. Az Adnoc termelésnövelésére vonatkozó tervei kérdésessé teszik az ország elköteleződését az éghajlatváltozás ellen folytatott harcban. A most napvilágot látott iratok csak ráerősítettek ezekre a félelmekre.

A klímakonferenciák szervezése komoly felelősséggel jár, hiszen mindenki azt várja el a szervezőktől, hogy a tisztesség szobrai legyenek. A probléma akkor válik különösen jelentőssé, ha a szervezők érdekei szöges ellentétben állnak a rendezvény szellemiségével

– mondta Tasneem Essop, a Climate Action Network egyik vezetője.

A COP28 klímakonferencia éppen ma, november 30-án kezdődött.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.