Most olvasott cikk
Portugália hat napig csak megújuló energiaforrást használt

Portugália hat napig csak megújuló energiaforrást használt

Portugália hat napig csak megújuló energiaforrást használt

Új rekordot állított fel Portugália, 149 órán át fedezni tudta megújuló energiaforrásokból az ország teljes fogyasztását. Ráadásul még exportra is futotta a megtermelt mennyiségből.

Novemberben zöld rekordot döntött meg Portugália. Az ország hat napon, egész pontosan 149 órán keresztül több megújuló energiát termelt, mint amennyi áramra szükség lett volna. A korábbi rekord 131 óra volt, ezt 2019-ben sikerült produkálniuk.

Ezúttal viszont hat egymást követő napon 1102 GWh villamos energiát termeltek megújuló forrásból. Ugyanebben az időszakban a portugál háztartások és az ország ipari tevékenysége pedig együttesen 840 GWh áramot emésztett fel.

A fennmaradó 262 GWh megtermelt energiát Portugália Spanyolországba exportálta.

A gázerőművek is készenléti állapotban voltak, bevethetőek abban az esetben, ha szükség lenne rájuk. Erre azonban nem került sor, mert fújt a szél, sokat esett az eső

mondta Hugo Costa, az EDP Renováveis, az EDP áramszolgáltató megújuló energiaforrásokkal foglalkozó részlegének portugáliai vezetője.

Portugália már 2016-ban a megújuló energiaforrások mellett voksolt

A megújuló energiaforrások idén eddig Portugália energiaszükségletének 56 százalékát fedezték, a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló földgáz pedig a portugál energiamix 21 százalékát tette ki. A fennmaradó 23 százalékot más országokból importálták.

A megújulók portugáliai aránya egyébként uniós szinten kifejezetten jónak számít. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency, EEA) adatai szerint 2022-ben az EU energiafogyasztásának 22,5 százalékát fedezték összességében megújuló energiaforrásokból.

A déli ország viszonylag korán, már 2016-ban elkötelezte magát a megújuló energiaforrások infrastrukturális kiépítése mellett. Már ebben az évben – megelőzve a kollektív uniós döntést – vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást. Portugália utolsó szénerőművei 2022-ben leálltak.

Az éghajlati célok elérése érdekében Portugália a megújuló erőforrások diverzifikálására törekszik. Ahelyett, hogy elsősorban a szélre, a vízre vagy a napra hagyatkoznának, mindegyiket beillesztik a portfólióba. Ily módon pedig ezek a lehető leghatékonyabban egészíthetik ki egymást. Az ország energiavállalatai most további jelentős tengeri (offshore) szélerőművek létesítési lehetőségeit kutatják, bővítik a napenergia-berendezéseket. Mindezek mellett pedig régebbi szárazföldi (onshore) szélerőműprojektek újraindításán is dolgoznak.

A portugál cél, hogy 2030-ra villamos energiájának 85 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsa elő. 2040-ig szeretnék leállítani az összes földgáztüzelésű erőművet is. Az eddigi eredményeket látva pedig a szén-dioxid-semlegességet is a tervezettnél öt évvel korábban, már 2045-re szeretnék abszolválni az ország élén állók.

(Euronews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.