Most olvasott cikk
Így néz ki a Valentin-nap környezettudatosan

Így néz ki a Valentin-nap környezettudatosan

Környezetbarát Valentin-nap 2024-ben

A Valentin-nap nem feltétlen jelent egyet a felesleges vásárlással és a kacathalmozással. Mutatjuk, hogy ajándékozhatod meg kedvesedet fenntartható módon.

Nyilvánvaló, hogy sokaknak okoz fejtörést, mivel is lepjék meg a szerelmüket Valentin-nap alkalmából. A többségnek valószínűleg a csoki, virágcsokor és a plüss hármasa jut eszébe azonnal mentőtervként. Egyrészt azonban ezek egy idő után unalmassá válhatnak, másrészt pedig érdemes fenntarthatósági szempontból is megvizsgálni az ajándékötleteinket, ajándékozási szokásainkat.

A szerelmes, összebújó mackókat ábrázoló szobrocskák például roppant aranyosak, vásárlásra csábítóak tudnak lenni. Felmerül azonban a kérdés, valóban szükség van-e rájuk, vagy csak újabb kacat lesz belőlük, amit portörléskor pakolgatni kell. Környezettudatos szempontból semmiképp nem a kacathalmozás a legjobb ajándékozási rutin. Hogy hogyan lehet akkor igazán környezettudatosan ünnepelni a Valentin-napot? Íme a tippjeink!

Nassolnivalók saját kezűleg

Unos-untalan hangoztatott tény, hogy a házilag összeállított sütemények behozhatatlan előnye a boltival szemben a garantáltan ismert összetevőlista és az egyéni ízlésre szabás lehetősége. Ha pedig az összetevőknek legalább egy részét csomagolásmentes boltban szerezzük be, még fenntarthatóbb variáció is, mint a készen kapható édességek.

Ki lehet próbálni új recepteket is, ezekkel a nyers vegán csokis-narancsos trüffelgolyókkal nem vállalunk túl nagy kockázatot: amellett, hogy finomak, nem is túl bonyolult az elkészítésük. Ahogy ez a snickerdoodles, alias amerikai fahéjas keksz is gyorsan összeállítható és megsüthető. Ráadásul mindkettő nagyon mutatós egy kisebb fémdobozban, amely később aztán újra felhasználható.

A kézzel készített nassolnivalóknak ráadásul van még egy extra előnyük is: éppen azt a plusz figyelmességet és gondoskodást mutatják, amelyet Valentin-nap alkalmából egyébként is villantani szeretnénk.

Persze ha nincs erre időd vagy lehetőséged, az sem tragikus. Ha viszont bolti csokit veszel, fenntarthatóság szempontjából több dolgot is érdemes szem előtt tartanod.

  • Egy tanulmány szerint a hús- és tejipar megelőz minden más ágazatot – még a olajipart is – a klímaváltozásra mért hatásuk szempontjából. Ennek fényében pedig fenntarthatóbb döntés lehet inkább a vegán csokik felé kacsingatni.
  • Az állati termékektől mentes csokik között is óriási különbség lehet azonban etikusság tekintetében. A csomagoláson szereplő fairtrade-logó mellett garantált, hogy a kakaóültetvényen dolgozókat nem zsákmányolják ki és a klímaszempontokat is szem előtt tartják az előállítás során.

Fairtrade ékszer

Az ékszer értelemszerűen nem tartozik az olcsó Valentin-napi ajándékok közé, sokan érzik azonban úgy, hogy ezzel biztosan nem lőnek mellé. Ám ahogy a csokinál, úgy egy esetleges ékszervásárláskor is fontos szem előtt tartani, hogy az alapanyag etikus forrásból származzon. Hogy miért, az a Véres gyémánt című filmből is kiderül.

A fémek és drágakövek hagyományos bányászata sokszor fegyveres konfliktusokba torkollik, etikátlan munkakörnyezetet biztosít és a legkevésbé sem biztonságos. Mindezek mellett ráadásul vízszennyezést és talajromlást is eredményez.

Ahhoz, hogy ne ezeket támogasd Valentin-napi ékszervásárlásoddal, keresd a fairtrade-védjegyet ebben az esetben is!

Növények

Cserepes növények Valentin-napra
Getty Images

Ha virágban gondolkodsz, akkor is érdemes kicsit módosítani a terven: vágott virág helyett környezetbarátabb választás a cserepes növény.

Magyarország nettó dísznövényimportőrnek számít. A friss vágott virág kivitele 526 millió forint volt 2019-ben, míg az import elérte a 4,6 milliárd forintot. A behozatal 73 százaléka Hollandiából, 12 százaléka Németországból és 6 százaléka Olaszországból származott ekkor.

A szállítás miatt tehát jelentős ökológiai lábnyom is társul a vágott virág mellé, mindez pedig néhány napnyi virágzásért. Ezt követően elszárad, elrohad, és megy is a kukába vagy a komposztba. Ezzel szemben a cserepes növény évekig a lakás dísze lehet.

Ajándék másodkézből

Sokan ódzkodnak még attól, hogy használtan vásároljanak valakinek ajándékot. Ők úgy érzik, ez tiszteletlenség a másikkal szemben, igazi „olcsójánoskodás”. Akkor azonban, ha a párod számára is fontos a fenntarthatóság, egész biztosan nem akad fenn ezen a részleten, sőt kimondottan örülhet is neki.

Sokféle tárgy közül válogathatsz a megfelelő felületeken, de ha igazán Valentin-naphoz illő megoldásra vágysz, választhatsz olyan dolgokat, amelyekkel akár mélyíthető is a kapcsolatotok. Fellelhetők például az interneten párkapcsolati kártyák vagy éppen beszélgetős társasjátékok is. Az ajándék így nemcsak egy tárgy, hanem egyben közös időtöltés, egymásra figyelés is.

Élmények tárgyak helyett

Ha pedig már a közös időtöltésnél tartunk: tárgyak helyett adhatunk akár élményt is ajándékba.

Így lehet igazán zero waste a Valentin-napunk. Szóba jöhet például egy vegán étterem felkeresése, meglátogathattok a pároddal – állatkert helyett – vegán szemléletmódú állatmenhelyeket, de részt vehettek akár egy vegán főzőtanfolyamon is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.