Láthatóan nagy egyetértés van a nemzetek között abban, hogy fahéjas cukorba forgatva minden finomabb: nálunk a fánk, a spanyoloknál a churros, az amerikaiaknál pedig a furcsa nevű, ámde annál istenibb snickerdoodles.
Ráadásul ezt a változatot úgy kísérleteztük ki, hogy nem kell bele tonnányi cukor és margarin sem, sőt, gluténmentes liszttel is leteszteltük, és úgy is tökéletesen működik.
Hozzávalók
9 kisebb vagy 12 nagyobb kekszhez
- 28 dkg búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék*
- 2 evőkanál lenmagpehely
- 5 dkg margarin
- 8 evőkanál barna cukor
- 3 evőkanál agávé- vagy juharszirup
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál növényi tej
- másfél teáskanál/6 gramm sütőpor
* Ha otthon kevered ki a gluténmentes lisztkeveréket, és zablisztet is teszel bele, hasonlóan fog viselkedni, mint a búzaliszt. Ha viszont bolti gluténmentes lisztkeveréket használsz, akkor jobb, ha egy kevés útifűmaghéjat is keversz a liszthez.
Ez az ízén nem változtat, és működik nélküle is a recept, de a GM lisztkeverékes sütik sokszor kissé jobban törnek, morzsálódnak sütés után, mint a búzaliszt, az útifűmaghéj pedig segíteni tud ezen a problémán.
Elkészítés
- A lenmagpelyhet keverd össze 5 evőkanál forró vízzel és tedd félre.
- Keverd össze a lisztet, a sütőport és a fahéjat.
- Olvaszd meg a margarint egy kisebb serpenyőben, adj hozzá hat evőkanál barna cukrot, két evőkanál szirupot, két evőkanál növényi tejet és addig kevergesd, amíg az összes cukor fel nem oldódik. Keverd hozzá a vaníliakivonatot.
- Öntsd a cukros keveréket egy üveg- vagy fémtálba. Ha a lenmagpehely besűrűsödött (kb. 15 perc kell neki), add hozzá a keverékhez, aztán fokozatosan keverd hozzá a lisztet és lassú mozdulatokkal forgasd össze, amíg homogén masszát nem kapsz. Ne keverd túl.
- Ha a massza könnyen elválik a tál falától, vedd ki, pár mozdulattal dolgozd gombóccá, tedd vissza, és lefedve tedd hűtőbe legalább fél órára.
- Egy tálban keverj össze két evőkanál barna cukrot egy teáskanál fahéjjal, a sütőt pedig melegítsd elő 180 fokra.
- Ha letelt a fél óra, válaszd a tésztát 9 vagy 12 egyenlő darabra, formálj belőlük tömör golyót, majd 1 cm vastag korongokká lapítsd szét őket. Az esetlegesen feltűnő repedéseknél finoman nyomkodd össze a tésztát.
- Az így kapott kekszeknek mindkét oldalát mártsd meg a fahéjas cukorban, óvatosan belenyomkodva őket.
- Helyezd a korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól legalább 2-3 centi távolságra. Amikor már a tepsin vannak, a tenyereid élével óvatosan „kerekítsd” meg őket egy-két mozdulattal.
- 13-15 percig süsd őket.
Tipp: fahéjas, meleg zabtejbe, növényi tejes teába vagy kávéba mártogatva az igazi.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.