Most olvasott cikk
Snickerdoodles, az amerikai fahéjas keksz (vegán, GM opció)

Snickerdoodles, az amerikai fahéjas keksz (vegán, GM opció)

Snickerdoodles, amerikai fahéjas keksz

Láthatóan nagy egyetértés van a nemzetek között abban, hogy fahéjas cukorba forgatva minden finomabb: nálunk a fánk, a spanyoloknál a churros, az amerikaiaknál pedig a furcsa nevű, ámde annál istenibb snickerdoodles.

Ráadásul ezt a változatot úgy kísérleteztük ki, hogy nem kell bele tonnányi cukor és margarin sem, sőt, gluténmentes liszttel is leteszteltük, és úgy is tökéletesen működik.

Hozzávalók

9 kisebb vagy 12 nagyobb kekszhez

  • 28 dkg búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék*
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 5 dkg margarin
  • 8 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál agávé- vagy juharszirup
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál növényi tej
  • másfél teáskanál/6 gramm sütőpor

* Ha otthon kevered ki a gluténmentes lisztkeveréket, és zablisztet is teszel bele, hasonlóan fog viselkedni, mint a búzaliszt. Ha viszont bolti gluténmentes lisztkeveréket használsz, akkor jobb, ha egy kevés útifűmaghéjat is keversz a liszthez.

Ez az ízén nem változtat, és működik nélküle is a recept, de a GM lisztkeverékes sütik sokszor kissé jobban törnek, morzsálódnak sütés után, mint a búzaliszt, az útifűmaghéj pedig segíteni tud ezen a problémán.

Amerikai fahéjas keksz - vegán
© Prove.hu

Elkészítés

  1. A lenmagpelyhet keverd össze 5 evőkanál forró vízzel és tedd félre.
  2. Keverd össze a lisztet, a sütőport és a fahéjat.
  3. Olvaszd meg a margarint egy kisebb serpenyőben, adj hozzá hat evőkanál barna cukrot, két evőkanál szirupot, két evőkanál növényi tejet és addig kevergesd, amíg az összes cukor fel nem oldódik. Keverd hozzá a vaníliakivonatot.
  4. Öntsd a cukros keveréket egy üveg- vagy fémtálba. Ha a lenmagpehely besűrűsödött (kb. 15 perc kell neki), add hozzá a keverékhez, aztán fokozatosan keverd hozzá a lisztet és lassú mozdulatokkal forgasd össze, amíg homogén masszát nem kapsz. Ne keverd túl.
  5. Ha a massza könnyen elválik a tál falától, vedd ki, pár mozdulattal dolgozd gombóccá, tedd vissza, és lefedve tedd hűtőbe legalább fél órára.
  6. Egy tálban keverj össze két evőkanál barna cukrot egy teáskanál fahéjjal, a sütőt pedig melegítsd elő 180 fokra.
  7. Ha letelt a fél óra, válaszd a tésztát 9 vagy 12 egyenlő darabra, formálj belőlük tömör golyót, majd 1 cm vastag korongokká lapítsd szét őket. Az esetlegesen feltűnő repedéseknél finoman nyomkodd össze a tésztát.
  8. Az így kapott kekszeknek mindkét oldalát mártsd meg a fahéjas cukorban, óvatosan belenyomkodva őket.
  9. Helyezd a korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól legalább 2-3 centi távolságra. Amikor már a tepsin vannak, a tenyereid élével óvatosan „kerekítsd” meg őket egy-két mozdulattal.
  10. 13-15 percig süsd őket.

Tipp: fahéjas, meleg zabtejbe, növényi tejes teába vagy kávéba mártogatva az igazi.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.