Most olvasott cikk
Tizenöt húsipari cégnek majdnem annyi a metánkibocsátása, mint a teljes Európai Uniónak

Tizenöt húsipari cégnek majdnem annyi a metánkibocsátása, mint a teljes Európai Uniónak

metánkibocsátás

A meghatározó piaci szereplők metánkibocsátása elképesztő méreteket ölt, derült ki egy frissen napvilágot látott elemzésből.

Az utóbbi időben egyre több szó esik a szén-dioxid mellett egy másik üvegházhatású gázról, a metánról. Ennek az oka, hogy sokkal potensebb, mint a közönségkedvenc szén-dioxid, ráadásul nagyon rosszul állunk a kibocsátás csökkentését illetően.

Az Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) és a Changing Markets Foundation friss elemzése alapján most kiderült az is, hogy a világ 15 legnagyobb hús- és tejipari vállalata majdnem annyi metánkibocsátásért tehető felelőssé, mint a teljes EU.

„A cégek együttes metánkibocsátása körülbelül 12,8 millió tonna, ami az Európai Unió metánlábnyomának körülbelül a 80%-a. Kibocsátásuk a teljes emberi tevékenység következtében felszabaduló mentán mennyiségének 3,4%-át, míg az állattartásból származó metán 11,1%-át teszi ki. A jelentés a legfrissebb üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) mértékére vonatkozóan is közöl becsléseket, ez az érték 734 millió tonna CO2 ekvivalens. Ez nagyobb, mint Németország kibocsátása” – olvasható a jelentés összefoglalójában.

A jelentésből kiderül az is, hogy az egyes gigavállalatok metántermelése akár egész országok kibocsátásával is felér. A Tyson, a világ második legnagyobb húsipari vállalata például annyi metánt termel, mint a teljes orosz állatipar, de a JBS mögött még a top 15-ös lista többi szereplője is elbújhat. A cég ugyanis egymagában hozza Franciaország, Németország, Kanada és Új-Zéland állatiparának összesített metánkibocsátását.

„Nem folytatódhat, hogy ilyen kevés cég ennyi állatot tart” – adott hangot meglepődésének Shefali Sharma, az IATP európai irodájának vezetője.

Ha az elemzésben szereplő 15 céget – 5 húsipari és 10 tejipari – egy országként kezelnénk, akkor ők lennének a 10. legtöbb ÜHG-t kibocsátó ország a világon.

A kutatók megjegyzik, hogy sajnos az ilyen jellegű vizsgálódásokat továbbra is nagyon nehéz pontosan elvégezni, ugyanis a legtöbb cég egész egyszerűen nem foglalkozik azzal, hogy lejelentse a kibocsátási értékeket. Az elemzésben szereplő cégek is csak részlegesen közöltek információt a számokról, de az ellátási láncukhoz tartozó értékeket egyikük sem jelentette.

A kutatás kapcsán a JBL nem reagált a megkeresésre, a Tyson és a Dairy Farmers of America pedig visszautasították a kommentálást, utóbbi szenzációhajhászattal is vádolta a kutatókat.

Mit lehet tenni a metánkibocsátás csökkentése érdekében?

A tanulmány felvázol opciókat mind a kormányok, mind a cégek számára a kibocsátás visszaszorítása érdekében.

Hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos lenne kötelezővé tenni a kibocsátási értékek rendszeres és pontos jelentését, hogy ezáltal tisztább képet kapjunk a jelenlegi helyzetről. Ezzel együtt pedig ki kell tűzni és be kell tartani a csökkentési célokat, illetve független, harmadik fél által ezeket rendszeresen ellenőrizni kell. Fontos továbbá az állatállomány csökkentése, miközben a gazdasági hátrányba kerülő farmerek és dolgozók megfelelő kompenzációban és segítségben részesülnek az ipar átformálódása következtében.

Shefali Sharma megjegyzi, hogy bár hasznos a húsfogyasztás és az állati termékek fogyasztásának mérséklése, a kibocsátás érdemben csak az intenzív állattartás megszüntetésével csökkenthető.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.