Most olvasott cikk
„Senkire nem erőltetem rá a meggyőződésem” – beszélgetés a Vegán Kifli alapítójával

„Senkire nem erőltetem rá a meggyőződésem” – beszélgetés a Vegán Kifli alapítójával

a Vegán Kifli nevű étteremben jártunk.

A népszerű biatorbágyi reggeliző-menüző, a Vegán Kifli a tudatos és a növényi alapokon nyugvó életmódot helyezi előtérbe. Mindemellett különleges atmoszférát is hordoz magában. Hogy mindez kinek köszönhető? Arról Szeghalmi Anita tulajdonossal, alapítóval beszélgettünk.

Budapest kapujában, a nagyváros nyüzsgésétől mégis távol, a törökbálinti horgásztóra és a Balaton felé vezető kerékpárútra néznek a Vegán Kifli ablakai. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően a vendégköre sem mindennapi. Hétköznap az agglomerációban élők és a környező irodákban dolgozók kérnek kiszállítást, vagy állnak sorba a napi menüért, hétvégenként pedig a kirándulók és sétálók ülnek be egy késői reggelire, kávéra, teára vagy süteményre. S bár a Vegán Kifli elnevezés mindenki számára árulkodó − a letisztult dizájnú belső térben, valamint a napsütötte teraszon kizárólag növényi alapú finomságokat lehet fogyasztani. A tulajdonos, Szeghalmi Anita mégsem csupán a vegánokra épít. Sokkal inkább azokra, akik egészségesen szeretnének valami finomat enni egy kifejezetten családias, baráti légkörben.

„Amikor a lakóparkba költöztünk, már közel egy éve átálltam a vegán életmódra. Ebben a döntésemben a családom is támogatott, amiért nem lehetek elég hálás nekik” – idézte fel a kezdeteket Anita, aki egy autoimmun betegség miatt fordult a növényi táplálkozás felé. „Az orvosom első lépésként a vegetáriánus táplálkozást javasolta, de én abban az időben már sem tejterméket, sem tojást nem fogyasztottam, ezért választottam a vegánságot, és léptem tovább egy valóban tiszta étkezés irányába. Mindig is szerettem főzni, amit a családom is nagy örömmel fogyasztott. A reformköretek, só és adalékmentes termékek iránt már akkor is nyitott voltam. Körülbelül egy évre volt szükségünk ahhoz, hogy az agyunk is teljesen átálljon, és a finom fasírt elnevezésre már a saját magvas, növényi fasírtom valamelyike jusson az eszünkbe.”

Külsőségek kontra belső értékek

Anitát egyre jobban érdekelte az ízek harmóniája, a fűszerek csodálatos világa és a zöldségek különleges társításainak lehetősége, ezért ezt a mindennapi menükbe is becsempészte. Ezt követően a színek kezdték foglalkoztatni, a tálalás és a díszítés aprólékos, már-már művészi trükkjei. Kialakult a saját stílusa – az általa elvként használt dr. Greger útmutatója szerint –, és megszületett a fine-dining szellemiségű vegán lakásétterme. Pedig kezdetben a pazarlás elkerülése és egy önfenntartó konyha kialakítása vezérelte, amit idővel egy új vállalkozás indításának vágya váltott fel. A cél még mindig a közös családi étkezések hangulatának megosztása volt, amelyet egyre több érdeklődővel ismertettek meg. Nem gondolván, hogy ekkora sikerük lesz.

Anita napi menüje nagyon népszerű (Fotó: Gy. Szabó Csilla)

Az új életmód, az új környezet egyfajta önismereti úton is elindította a sikeres üzletasszonyt. Megvált cégétől és békésebb vizekre evezett, előbb a lakásétterem, majd a reggeliző-menüző megnyitásával. Előző vállalkozásaiban úgy érezte, valami hiányzik az életéből. Ezért egy időre visszavonult és elcsendesedett. A külsőségek helyett a belső értékek felé fordult, majd rájött, ez a hiány nem volt más, mint a hála, amit a Vegán Kifliben talált meg. Kedves és tudatos vásárlók, vendégek személyében, akikkel egy olyan sajátos, új világot tudott teremteni, amilyenre egyre inkább vágyott.

Környezettudatosság növényi alapokon

A vegán életmód sok minden mást is hozott magával. A nem ártás és a fenntarthatóság szellemiségével összhangban beépült mindennapjaikba a bio, a hulladékmentes, a mindent újrahasznosító, ételmentő, a bolygóra és annak valamennyi lakójára figyelő gondolkodásmód. Az üzlethelyiséget is ennek jegyében alakították ki, szándékosan néhány lépésre a lakásuktól. Az pedig csak hab a tortán, hogy a kollegák jórészt szintén a park lakói, bár egyikük sem vegán.

„Senkire sem szeretném ráerőltetni a meggyőződésemet, az otthonában mindenki úgy él, ahogy ő szeretne” – beszél a Vegán Kifli működéséről Anita, aki a családtagjaival szemben is hasonló elveket vall. S bár az otthonuk falai közé, ahogy a kávézóba sem enged be állati eredetű élelmiszereket, azon kívül tiszteletben tartja szabad választásukat. Férje és nagylánya vegetáriánus, hatéves kisfia pedig mindenevő. Utóbbinak sokat mesél az állatokkal szembeni etikus viselkedésről, hogy később ő is szilárd meggyőződés alapján dönthesse el, milyen életmódot választ. „Az üzlet kialakításánál fontos elv volt, hogy ne legyen túl nagy, sem kicsi. Annyi embernek adjak munkát, amennyit ki tudok gazdálkodni. Fontos volt az állandó ételek melletti menü takarékos kialakítása is. Ezért kínálunk naponta csak egyet, amely gluténmentes opcióval is kérhető. Ha valaki megszereti a helyet és az ízeinket, annak úgyis másodlagos lesz a választás lehetősége. Pontosan úgy, ahogy a lakáséttermi vacsorák során már megtapasztaltuk. Ott is, itt is a közös élmény a lényeg. S hogy mi is az? Gyakorlatilag megosztom a vendégekkel a saját ebédemet. És ez nagyon más, mint amikor egy étterem »futószalagjáról« kerülnek le a tálak. Az általunk készített napi menüben a szívünk és a lelkünk is benne van. Úgy élünk a vendégeinkkel, mint egy nagy családban, ahol együtt eszik mindenki.”

Biatorbágy vonzáskörzetének legnagyobb örömére házhoz szállítást is vállalnak, többen pedig csak megállnak a táblával jelzett parkolóban, és gyorsan magukhoz veszik a névre szóló csomagjukat. A visszatérő vendégek idővel jó ismerősökké, egyesek barátokká válnak. Ez az, ami igazán fontos a számukra.

Vegán Kifli – Vegán Jógi

Délután kettőre többnyire kiürülnek a kenyeres kosarak és a lábasok. Ha mégis maradna valami, az másnap megújult formában kerül a pultra. A hulladékmentesség elvét ugyanis nemcsak a Szeghalmi családban, de a Vegán Kifliben is komolyan veszik. Bár a menük esetében ritkán kell a maradékkal foglalkozni, nyolcvan százaléka előfoglalással lel gazdára.

Nemcsak saját főztjével, de vegán termékekkel is várja a látogatókat (Fotó: Gy. Szabó Csilla)

Szeghalmi Anitát sokan Vegán Jógi néven ismerik, így kerülhetett az üzlet cégtáblájára is a Vegán jógi tóparti konyhája elnevezés. Az online térben ugyanis nemcsak kipróbált receptjeit osztja meg, de közel kétezren rendszeresen jógáznak is vele. Ez utóbbi is az életmódváltás és az abból fakadó szellemi és lelki út eredménye.

„Lányom, fiam, férjem van, a vendégeim mellett ők a legfontosabbak. Kell egy stabil pont, a mi családunkban pedig én vagyok az. Ezért nem is gondolkodom nagyobb dolgokban. A tóparti minikonyhám éppen annyi energiát és időt igényel tőlem, amennyit még harmonikusan és kiegyensúlyozottan bele tudok tenni. Az egészségemre pedig azért figyelek annyira, hogy minél tovább ott lehessek a gyermekeim mellett. De egyébként is nagyon jól érzem magam az új Anita, vagyis a Vegán Jógi bőrében” – vall őszintén legmélyebb érzelmeiről és terveiről Szeghalmi Anita, aki a vegán életmódváltásban lelte meg valódi önmagát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.