Se szeri, se száma a tofus recepteknek, ami nem csoda, hiszen a tofu nagyon népszerű a vegán konyhában. És azon kívül is, hiszen az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Helyettesítheted vele a húst, a sajtot, a tojást vagy akár a túrót.
Most megmutatjuk a legfinomabb tofus recepteket, és ráadásként egy desszert is belekerült a válogatásba. Ha érdekel, milyen egészségügyi előnyökkel jár ennek a szójából készült készítménynek a fogyasztása, annak itt tudsz utánaolvasni.
„Tofufeta”
A vegán „tofufeta” elkészítése nem igényel sok hozzávalót és bonyolult technológiát sajtkultúrákkal, mindössze néhány összetevőből elkészíthető. A végeredmény pedig egy krémes, sós és savanykás „sajt”, amit felhasználhatsz salátákhoz, szendvicsekhez, tésztákhoz vagy akár pizzafeltétnek is.
Indiai jellegű lencsés tofu

Az indiai jellegű lencsés tofu egy igazi komfortétel, ami mindössze 11 összetevőből elkészíthető. Ez a rendhagyó, gazdag ízekkel teli ragu tökéletes választás lehet, ha egy egyszerű, mégis mennyei receptre vágysz.
Ezt a receptet azért is érdemes kipróbálni, mert amellett, hogy egyszerű és gyors elkészíteni, igazán tápláló, ugyanis tele van fehérjével. Ráadásul nagyon könnyen előkészíthető, adagolható, ha nagyobb adagot készítesz belőle, így rengeteg időt spórolhatsz magadnak a héten.
Vegán carbonara tofubaconnel

A carbonara az egyik, ha nem a legnépszerűbb olasz tészta. Ebben a vegán carbonarareceptben megkíséreltük növényi alapokon elkészíteni sokak kedvencét.
Hagyományosan a krémességét a tojás és a sajt adja, mi ezeket növényi tejszínnel és sörélesztőpehellyel helyettesítettük. A bacon helyett pedig füstölt tofut használunk.
Vegán babgulyás füstölt tofuval
A hungarikumként számontartott gulyásleves talán az egyik első dolog, ami egy külföldinek először eszébe jut, ha a magyar szót hallja.
Ebben a vegán babgulyásreceptben többféle gulyásleves-változatot ötvöztünk. Sok-sok zöldséggel, házi csipetkével és füstölt paprikával, hús helyett pedig füstölt tofuval készül.
Tofus-zöldséges pirított tészta

A pirított tészta minden bizonnyal azon vegán ételek egyike, amit ázsiai gyorsétteremben mindenki evett már.
Ebben a receptben megmutatjuk, hogyan tudsz ugyanolyan finom pirított zöldséges tésztát készíteni, mint az éttermi változat. Hogy laktatóbb és táplálóbb legyen a végeredmény, pirított tofut is adunk hozzá.
Mandulás tofusaláta szőlővel

Ez a mandulás tofusaláta szőlővel egy klasszikus amerikai csirkesaláta vegán verziója: itt hús helyett tofuval készítjük.
Ez egy igazán izgalmas étel, mivel olyan alapanyagokat is tartalmaz, mint a szőlő vagy a mandula, amit a legtöbbünk valószínűleg soha nem használt még salátaösszetevőként.
Vegán „juhtúrós” sztrapacska

A vegán „juhtúrós” sztrapacska elsőre furcsán hangozhat, mivel majdhogynem minden összetevője állati eredetű. Mégis a növényi alapú változat szinte ugyanazt az ízélményt nyújtja.
Ugyanis a morzsolt tofu és a vegán tejföl keveréke tökéletesen helyettesíti a krémes túrót, az apróra kockázott füstölt tofu pedig megszólalásig hasonlít a pirított szalonnára.
Epres tofusajttorta

Az epres tofusajttorta tökéletes választás lehet a számodra, ha kevés időd van, de szívesen meglepnél valakit, vagy csak egyszerűen egy különlegesebb vasárnapi desszertre vágysz.
Sokféleképpen variálható, nem igényel sok összetevőt és rendkívül egyszerű az elkészítése. Eper helyett pedig bármilyen gyümölcs felhasználható hozzá.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.