Most olvasott cikk
Mandulás tofusaláta szőlővel

Mandulás tofusaláta szőlővel

Mandulás tofusaláta szőlővel - Prove.hu

Ez egy klasszikus amerikai csirkesaláta vegán verziója: itt hús helyett tofuval készítjük.

Itthon a saláta sajnos sokszor kimerül a szomorú uborka-paradicsom-hagyma kombinációban, vagy a több majonézt, mint zöldséget látott franciasalátában. Ezért is izgalmas ez az étel: kerül bele szőlő, mandula és tofu is, amiket legtöbbünk valószínűleg soha nem használt még salátaösszetevőként.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 2 csomag natúr tofu (2×180 gramm)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál fokhagymapor
  • 10 dkg mandula (a hántolt a legegészségesebb)
  • 15 dkg szőlő (lehet fehér vagy kék is)
  • 2 szál szárzeller
  • három evőkanál finomra aprított metélőhagyma
  • fél teáskanál morzsolt tárkony
  • 4 evőkanál tojásmentes majonéz
  • 3 evőkanál cukrozatlan növényi joghurt vagy tejföl
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors

 

Mandulás tofusaláta elkészítése

  1. A tofuval kezdjük: először is melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vágd kb. 1 cm-es kockákra mindkét blokk tofut. Forgasd meg a kockákat egy evőkanál olívaolajban, fél teáskanál fokhagymaporban, és egy nagy csipet sóban, majd rendezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 15 perc alatt megsülnek (nem hagyjuk, hogy megbarnuljon és “sült íze” legyen — ebben a salátában enyhe, lágy íze kell, hogy maradjon).
  2. Miközben a tofu sül, vágd össze a zellerszárat (lehet fél vagy negyed karika is) és a szőlőt (két- vagy négyfelé).
  3. A mandulát vágd nagy darabokra (két- vagy háromfelé), és száraz serpenyőben, közepesen alacsony lángon, nagyon ügyelve arra, hogy ne égjen le, 4-5 percig folyamatosan kevergetve pirítsd. Ha kész, azonnal vedd ki a serpenyőből és tedd át egy tálba (ne műanyagba).
  4. Ha a tofu és a mandula is teljesen kihűlt, akkor összekeverheted az összes hozzávalót úgy, hogy a tofut legutolsóként, óvatosan forgatod a salátába: tehát először a zellert, szőlőt, mandulát, majonézt, növényi joghurtot/tejfölt, citromlevet, mustárt, tárkonyt, metélőhagymát és frissen őrölt borsot, egy nagy csipet sót, majd végül a tofut.
  5. A salátát mindenképp tedd a hűtőbe legalább húsz percre fogyasztás előtt. Önmagában is tökéletes, de friss salátalevelekkel tortillalapba tekerve vagy szendvicsbe töltve akár könnyed piknikebéd is varázsolható belőle.