Most olvasott cikk
Indiai jellegű lencsés tofu

Indiai jellegű lencsés tofu

Ahogy hűlnek a napok, egyre inkább vágyunk olyan komfortételekre, amelyek felmelegítenek bennünket, mint egy forró leves vagy egy egyszerű egytálétel. Pontosan ilyen élményt nyújt ez a rendhagyó, de annál inkább egyszerű és mennyei lencsés tofu.

Korábban már megosztottunk veletek számos hagyományos dél-ázsiai, azon belül is az indiai szubkontinensre jellemző recepteket, például a dal makhanit, a chana masalát, az aloo gobi matart vagy a baingan bhartát. Ezek az ételek fellelhetők a régión belüli országokban kisebb eltérésekkel, amik jelentkezhetnek az elkészítésben vagy a fűszerezésben, de összességében igen hasonlóak.

Most azonban nem szándékozunk földrajzi vitákba bocsátkozni, mivel ez a recept, bár inspirálódott a régió fűszereiből és alapanyagaiból, mégsem mondható hagyományosnak. Ennek több oka is van, egyrészt nem szokás a tandoori masalába kókusztejet tenni, de növényi alapon ez jobban hozzáférhető, mint más növényi tejszínek. Másrészt pár lépést és összetevőt kihagyunk az egyszerűség jegyében, ami nem befolyásolja nagymértékben a végeredményt, így mindössze 11 összetevőből már élvezhetjük a gazdag ízekkel teli ragunkat.

Ezt a receptet azért is érdemes kipróbálni, mert amellett, hogy egyszerű és gyors elkészíteni, igazán tápláló, ugyanis tele van fehérjével. Ráadásul nagyon könnyen előkészíthető, adagolható, ha nagyobb adagot készítesz belőle, így rengeteg időt spórolhatsz magadnak a héten.

Hozzávalók:

4 adaghoz

  • 1 nagyobb fej hagyma aprítva
  • 500 g főtt lencse
  • 360 g füstölt tofu
  • 400 g kockázott paradicsom
  • 400 ml zsíros kókusztej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál tandoori masala fűszerkeverék
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom leve (opcionálisan tálaláshoz)
  • egy csokor apróra vágott friss koriander (vagy petrezselyem)

Elkészítés:

  1. A tofut vágd kisebb (kb. 1 centis) kockákra, és egy nagyobb serpenyőben kezdd el pirítani egy evőkanál olajon, közepes lángon. Időnként keverd meg, hogy ne tapadjon le, majd kb. 10 perc pirítás után jöhet hozzá egy-két evőkanál szójaszósz. Keverj rajta párat, majd ha már mindet magába szívta, elzárhatod. Szedd ki egy edénybe, és tedd félre.
  2. Egy nagyobb edényben hevíts fel egy evőkanál olajat, majd közepesen alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a hagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, és időnként kevergetve pirítsd még 8-10 percig.
  3. Húzd le a tűzről, és add hozzá a tandoori masalát. Miután alaposan elkeverted, mehet vissza a tűzre.
  4. Jöhet bele a kockázott paradicsom, a lencse, a kókusztej és a só is. Amint felforrt, keverd hozzá a tofut, és zárd el.
  5. Tálald friss citromlével és apróra vágott korianderrel. Fogyassz mellé basmati rizst vagy naan kenyeret.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.