A Baingan Bharta tulajdonképpen egy füstös padlizsáncurry, amely az indiai és pakisztáni konyhában népszerű. Karakteres étel, gazdag ízvilággal.

Ehhez az ételhez hagyományosan a padlizsánt nyílt tűzön vagy tandoor kemencében sütik, hogy a héja elszenesedjen és ezáltal a belseje füstös ízt kapjon. Az alábbi receptben – tekintettel egy hétköznapi konyhában található eszközökre – serpenyőben fog készülni a padlizsán.

Hozzávalók:

  • 500 g padlizsán
  • 1 közepes fej hagyma (apróra kockázva)
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 ujjnyi gyömbér (reszelve)
  • 150 g sűrített paradicsom vagy 2 közepes friss paradicsom kockázva
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál római köménymag (egész)
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1/4 teáskanál őrölt chili
  • 1 teáskanál garam masala
  • só, bors
  • egy csokor friss koriander

Elkészítés:

  1. Pucold meg a padlizsánt, vágd fel 2×2 cm-es kockákra és kezdd el két evőkanál olajon pirítani. Adj hozzá fél teáskanál sót és pirítsd alacsony-közepes lángon kb. tíz percen keresztül, amíg kívül barna, belül pedig vajpuha nem lesz.
  2. Tedd a padlizsánt egy késes aprítóba és mixeld krémes állagúra. Ha darabosabb végeredményt szeretnél, akkor egy nagy késsel darabold annyira apróra, amíg pépes állagot nem kapsz.
  3. A köménymagot közepes lángon pirítsd le két evőkanál olajon (kb. 50 mp), majd add hozzá az apróra vágott hagymát és kb. öt perc után jöhet a fokhagyma és a gyömbér. Másfél perc után keverd hozzá az apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsom pürét.
  4. Sózd ízlés szerint és keverd hozzá a koriandert is. Egy perc múlva hozzáadhatod a padlizsánpépet és a chilit.
  5. Öt perc elteltével add hozzá a garam masalát és a friss koriandert.
  6. Köretnek tálalhatsz mellé basmati rizst, laposkenyérfélét vagy tört burgonyát.