A Baingan bharta tulajdonképpen egy füstös padlizsáncurry, amely az indiai és pakisztáni konyhában népszerű. Karakteres étel, gazdag ízvilággal.
Ehhez az ételhez hagyományosan a padlizsánt nyílt tűzön vagy tandoor kemencében sütik, hogy a héja elszenesedjen és ezáltal a belseje füstös ízt kapjon. Az alábbi receptben – tekintettel egy hétköznapi konyhában található eszközökre – serpenyőben fog készülni a padlizsán.
Hozzávalók:
- 500 g padlizsán
- 1 közepes fej hagyma (apróra kockázva)
- 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 ujjnyi gyömbér (reszelve)
- 150 g sűrített paradicsom vagy 2 közepes friss paradicsom kockázva
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál római köménymag (egész)
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/4 teáskanál őrölt chili
- 1 teáskanál garam masala
- só, bors
- egy csokor friss koriander
Elkészítés:
- Pucold meg a padlizsánt, vágd fel 2×2 cm-es kockákra és kezdd el két evőkanál olajon pirítani. Adj hozzá fél teáskanál sót és pirítsd alacsony-közepes lángon kb. tíz percen keresztül, amíg kívül barna, belül pedig vajpuha nem lesz.
- Tedd a padlizsánt egy késes aprítóba és mixeld krémes állagúra. Ha darabosabb végeredményt szeretnél, akkor egy nagy késsel darabold annyira apróra, amíg pépes állagot nem kapsz.
- A köménymagot közepes lángon pirítsd le két evőkanál olajon (kb. 50 mp), majd add hozzá az apróra vágott hagymát és kb. öt perc után jöhet a fokhagyma és a gyömbér. Másfél perc után keverd hozzá az apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsom pürét.
- Sózd ízlés szerint és keverd hozzá a koriandert is. Egy perc múlva hozzáadhatod a padlizsánpépet és a chilit.
- Öt perc elteltével add hozzá a garam masalát és a friss koriandert.
- Köretnek tálalhatsz mellé basmati rizst, laposkenyér-félét vagy tört burgonyát.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.