Most olvasott cikk
Az ír környezetvédelmi hatóság törölte egyik posztját a húslobbi nyomására

Az ír környezetvédelmi hatóság törölte egyik posztját a húslobbi nyomására

Visszavonulót fújt az ír Environmental Protection Agency (EPA) környezetvédelmi hatóság egy tweet kapcsán, amiben az állt, hogy az embereknek vissza kellene fogniuk a húsfogyasztásukat. A poszt nagyon nem tetszett az ír gazdáknak. A hatóság azóta egy közleményt is kiadott.

Az ír környezetvédelmi hatóság a napokban a következőt tweetelte:

„Készen állsz arra, hogy egészségesebb, tehetősebb és ragyogóbb legyél? Akkor csökkentsd az elfogyasztott vörös hús mennyiségét!

  1. Csökkentsd az ételpazarlást: a megvásárolt hús 10%-át kidobjuk.
  2. Csökkentsd a vöröshús-fogyasztást lassan: zöldséges ebédek, húsmentes hétfők stb.
  3. Kísérletezz – próbálj ki különböző zöldséges recepteket!”

A hatóság a bejegyzés alá a Szex és New York című sorozat egyik szereplőjének, Kim Cattrallnak a fotóját posztolta „A bolygó, amikor csökkented a húsfogyasztásodat” felirattal.

A puszta segítő szándék viszont nagyon felbőszítette az ír gazdákat, akiknek anyagi érdekük fűződik hozzá, hogy az emberek továbbra is fogyasszák az általuk előállított terméket, függetlenül annak negatív egészségügyi és környezeti hatásától. Az IFA (Irish Farmers’ Association) és az ICSA (Irish Cattle and Sheep Farmers’ Association) elítélték a bejegyzést, mert véleményük szerint a hatóság túllépte a hatáskörét a húsellenes propagandával.

„A tweet talán elfogadható egy vegetáriánus vagy vegán csoport számára. De egy olyan hatóságtól, aminek a feladata a környezetvédelmi szabályozás és a klímavédelmi és vízügyi adatelemzés, elég rossz lépés az ír állatipari termékek ellen felszólalni” – mondta Dermot Kelleher, az ICSA elnöke.

A környezetvédelmi hatóság a gazdák rosszallását hallva visszavonulót fújt, törölték a tweetet és az ICSA kérésére találkoznak is az ír gazdákkal, hogy átbeszéljék a további kommunikációt.

Csak tájékoztatni akartak

A környezetvédelmi hatóság a bejegyzésben nem állított valótlant, hiszen a húsgyártás környezetvédelmi szempontból is aggályos.

Rendszeresen osztunk meg fenntarthatósággal kapcsolatos posztokat a közösségi felületeinken, ezek néha az élelmiszer-fogyasztással összefüggő tanácsokat is jelentenek

mondta az EPA.

A gazdák reakciója, valamint az EPA erre adott válasza egybevág azzal a sajnálatos trenddel, hogy a klímaváltozásról szóló tartalmak több mint 90 százaléka meg sem említi a húsipart.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.