Most olvasott cikk
„Ügynök” besorolást kapott a WWF természetvédelmi szervezet az oroszoktól

„Ügynök” besorolást kapott a WWF természetvédelmi szervezet az oroszoktól

Ugynök besorolást kapott a WWF az oroszoktól - prove

Kihúzta a gyufát a WWF az oroszországi törvényhozóknál: úgy látják, hogy a természetvédelmi szervezet túlságosan sokszor próbál infrastrukturális, valamint ipari beruházásokat megfúrni. A szervezet aktivistái ezért „külföldi ügynök” besorolást kaptak.

„Külföldi ügynöknek” minősítette Oroszország a svájci székhelyű WWF-et, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetét. A Kreml először 2012-ben vezetett be az országban működő, de külföldi finanszírozású civil szervezetekre vonatkozóan szigorításokat. Tavaly júniusban aztán az orosz parlament alsóháza további korlátozásokra bólintott rá, hogy megrendszabályozzák a „külföldi befolyás alatt álló” személyeket és szervezeteket.

A „külföldi ügynök” címke a gyakorlatban szigorúbb kormányzati ellenőrzést von maga után. Ráadásul erősen pejoratív jelentéstartalommal is bír, gyakran használja a Kreml ezt a módszert arra, hogy hiteltelenítsen egy szervezetet a lakosság szemében.

Érdekesség, hogy a georgiai kormány éppen a közelmúltban hátrált ki egy hasonló törvénytervezet mögül, miután tüntetők ezrei lepték el az utcákat két egymást követő napon is.

Külföldi befolyás természetvédelmi csomagolásban?

A moszkvai igazságügyi minisztérium a WWF besorolásával kapcsolatos döntést azzal indokolta, hogy a természetvédelmi szervezet

a természet és a környezet védelmének álcája mögé bújva próbálta befolyásolni a végrehajtó és törvényhozó hatóságok döntéseit, és így akadályozta bizonyos ipari és infrastrukturális projektek megvalósítását.

A WWF képviselői megalapozatlannak nevezték a befolyásolási vádat a független orosz hírportálnak, a Meduzának adott nyilatkozatukban. Azt ígérték, bíróságon támadják meg a Kreml döntését, és a továbbiakban is mindent megtesznek az oroszországi természetben élő ritka állatfajok védelmében.

Érdekütközések

Moszkva álláspontja részben érthető, hiszen a természetvédelmi aktivisták valóban gyakran igyekeznek megakadályozni nagy beruházásokat, amelyeket sok esetben az állam is támogat. Ezzel pedig aktívan tesznek azért, hogy stratégiai váltást érjenek el kormányzati szinten. A helyzetet még pikánsabbá teszi, ha az egyes projektek kigáncsolására törekvő természetvédők külföldiek, vagy éppen külföldi szervezet áll mögöttük.

Ebbe a sémába illeszkedett például az az eset is, amikor Greta Thunberg svéd klímaaktivistát egy németországi szénbánya elleni tüntetésen őrizetbe vette a rendőrség.

Egy békés tüntetés résztvevőjeként fogott el a rendőrség, de még aznap este szabadon engedtek, a klímavédelem ugyanis nem bűn

– mondta Greta Thunberg.

Másik oldalról viszont a természetvédelmi szervezetek és aktivisták álláspontja is védhető, hiszen egy környezetkárosító projekt hatásai a legritkább esetekben maradnak országhatárokon belül. Arról nem is beszélve, ha az adott beruházás egy – csak az adott helyen élő – ritka fajt veszélyeztet.

(Associated Press)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.