Most olvasott cikk
Hét tipp a fenntartható és etikus ruhatárért – A divatipar káros hatásai 8. rész

Hét tipp a fenntartható és etikus ruhatárért – A divatipar káros hatásai 8. rész

Etikus divat tippek

A fogyasztói társadalomban nem mindig könnyű etikusan és fenntartható módon vásárolni, de van néhány dolog, amire figyelhetünk. Íme pár jól hasznosítható tipp az állat- és környezetbarát ruhatár érdekében.

Sorozatunk korábbi részeiben már bemutattuk a fast fashion hátrányait, a bőr-, a gyapjú-, a szőrme-, a selyem– és a tollipar kegyetlenségeit, valamint a fenntartható divat jelentőségét. Ebben a cikkben további segítséget szeretnénk nyújtani, ha belevágnál az etikusabb és fenntarthatóbb fogyasztásba. A következőkben hét tippet találsz, hogyan is kezdj neki.

1. Javíttass!

Mielőtt új ruhát vásárolnál, érdemes megfontolni a vásárlásod célját. Egy korábban elszakadt vagy sérült ruhadarabot szeretnél pótolni? Van lehetőség a javításra, például varrással vagy egy menő hímzéssel? Az ilyen felújítások személyessé teszik a ruhadarabokat, egyedivé varázsolják őket, ráadásul hosszabb élettartamot biztosítanak nekik. Ne dobd el a foltos vagy szakadt ruhákat automatikusan, hanem gondolkodj kreatív megoldásokban, hogy meghosszabbítsd azok élettartamát és csökkentsd a felesleges pazarlást!

2. Vásárolj kevesebbet!

A legegyszerűbb megoldás lehet a leghatékonyabb is. Mielőtt megvennéd a sokadik fekete pólódat, nézz körül a szekrényedben, hogy van-e már ilyen ruhadarabod. Azt is érdemes átgondolni ilyenkor, hogy valóban szükséged van-e rá, érdemes-e megvásárolni, illeszkedik-e a többi ruhádhoz, és ki tudod-e használni a mindennapokban.

3. Bérelj ruhát!

Ha csak egy alkalomra van szükséged egy bizonyos ruhadarabra, érdemes inkább bérelni. Számos weboldal kínál bérlési lehetőséget, ami olcsóbb megoldás, mint új ruhát vásárolni, ráadásul környezetbarát is.

4. Cserélj!

Valószínűleg a saját szekrényedben is lapulnak olyan ruhadarabok, amiket már rég nem hordtál, de másnak igazi kincsek lehetnek. Szervezz ruhacserés bulit a barátaiddal, vagy keress online ruhacsere-weboldalakat vagy Facebook-csoportokat, ahol ezt könnyedén megteheted. Ez egy remek módja annak, hogy frissítsd a ruhatáradat, ráadásul a pénztárcád is hálás lesz.

5. Vásárolj használt ruhát!

Ha valóban szükséged van egy ruhadarabra, nem kell feltétlenül a fast fashion irányába fordulnod. Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a használt ruhák vásárlása, amely nemcsak költséghatékonyabb, de igazán minőségi darabokat is találhatsz. Az emberek gyakran csak néhány alkalom után dobják el a ruháikat a gyors divat miatt, így sok jó állapotú ruhát találhatsz.

6. Válassz etikus és fenntartható márkákat!

Ha valóban szükséged van új ruhára, válaszd az etikus és fenntartható márkákat. Bár ezek az opciók drágábbak lehetnek a fast fashion márkákhoz képest, de hosszú távon sokkal tartósabbak is.

7. Mit kezdj a már meglévő, ám nem vegán ruháiddal?

Végül egy plusz tipp, mivel ez egy gyakran felmerülő kérdés. Ne dobd ki minden állati eredetű ruhadarabodat, amelyek még jó állapotban vannak, mivel ez csak növelné a textilhulladékot, ami jelentős problémát jelent. Ha már nem érzed etikusnak a hordását, adományozd el őket, add oda egy barátodnak, vagy egyszerűen add el. Az így keresett összeget pedig felajánlhatod jótékony célra, vagy megtarthatod magadnak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.