Most olvasott cikk
Kivéreztetheti a párkapcsolatot, ha csak az egyik fél vegán? A szakértő válaszol!

Kivéreztetheti a párkapcsolatot, ha csak az egyik fél vegán? A szakértő válaszol!

Sok feszültséget teremthetnek egy párkapcsolaton belül a vegánsággal kapcsolatos kérdések, különösen akkor, ha a párosnak csak az egyik fele követi ezt az életmódot. A lapunknak nyilatkozó párkapcsolati mediátor tanácsokat adott, miként célszerű kezelni ezeket.

Azon vegán olvasóink, akik mindenevő partnerrel, házastárssal élnek együtt, bizonyára sokszor felszisszentek már, amikor a két eltérő életmód ütközött egymással. Az ételek és az egyes étrendek kulcsfontosságúak lehetnek egy párkapcsolaton belül, olyannyira, hogy a kérdéskörről még tanulmány is készült. Ahogy arról is, hogy a nők és a férfiak különböző módon reagálhatnak arra, ha egy családtagjuk, akár a párjuk növényi étrendre, vegán életmódra tér át.

Az éppen sülő kolbász egész lakást belengő szaga, a szalámis késsel levágott szelet paprika, vagy éppen a zöldséges vágódeszkán aprított nyers hús látványa is komoly balhékat válthat ki a felek között. Ahogy az is, hogy a vegán étrend az átlagos megközelítés szerint drágább a hagyományosnál.

Az érzelmi biztonság a kulcskérdés

Egy-egy összetűzés után felvetődhet a kérdés, működhet-e a kapcsolat, ha a felek egy ennyire alapvető területen eltérő nézeteket vallanak, és ennyire különböző prioritások határozzák meg a mindennapjaikat, a mindennapi választásaikat.

Túlélheti ezeket a viszontagságokat a párkapcsolat, de csak abban az esetben, ha megfelelő érzelmi biztonságra épül fel. Azon múlik a siker, mennyire tudnak érzelmileg egymásra hangolódni a felek, mennyire tudnak egymásnak törődést nyújtani, egymás felé fordulni, amikor szükség van rá. Ha a válasz pozitív, akkor okozhatnak ugyan nézeteltéréseket ezek a kérdések, de túl lehet rajtuk lendülni

– nyilatkozta Ferjancsik Ágnes párkapcsolati mediátor, mentálhigiénés szakember.

Ferjancsik Ágnes, párkapcsolati mediátor (Fotó: saját)

Hozzátette, mindkét oldalról kiadós megértésre és sok türelemre van szükség ahhoz, hogy ne csak a saját igényeiket lássák meg a kialakult helyzetben. Természetesen könnyebb elfogadni ezeket a különbözőségeket is, ha a párkapcsolat többi területe rendben van, így érdemes lehet mélyebbre ásni, ha rendszeresen visszatérő, komoly feszültségeket eredményeznek a pár tagjai között a vegán-mindenevő kérdések.

Hangsúlyozta, az nem működhet, hogy a béke kedvéért az egyik fél „teljesen elnyomja és háttérbe szorítja magát, mert abból is frusztráció lesz”. A pár vegán tagjának azt javasolja, türelmesen, több alkalommal is jelezze, ha gondja van, ne rászóljon a másikra, hanem jól kommunikálva, nyugodtan magyarázza el, miért fontos az adott dolog neki.

Arról beszéljen, milyen érzések vannak benne: „undorodom, ilyenkor felfordul a gyomrom”, „azt érzem, nem vagyok fontos neked, ha erre nem figyelsz”. A másik fél a párja érzelmeihez sokkal könnyebben tud kapcsolódni, mint az elvárásaihoz

– tanácsolta a szakember.

Amikor bezavar a gyerekkérdés

Ha két ember párkapcsolatában már kifejezetten olajozottan is működik a vegán-mindenevő együttműködés, a gyerekvállalás könnyen feltépheti a régi sebeket, sőt: újabbak hasadhatnak fel a hatására.

Rögtön ott van például a kérdés, várandósság, majd szoptatás idején lehet-e vegán a kismama. Hónapokkal később lesz csak aktuális, ám rendszerint már korábban felmerül az is, a gyereket vegán elvek mentén, vagy mindenevőnek neveljék.

Ferjancsik Ágnes szerint ebben a szituációban is fontos kilépni abból a törekvésből, hogy játszmákat akarjunk megnyerni. Szerinte sokkal célravezetőbb lehet, ha a gyerekre bízzuk a választást, és ő maga döntheti el, melyik szülő ételéből szeretne enni az adott napon.

A sok „miért” közepette, amelybe előbb vagy utóbb, de minden kisgyerekes belefut, a vegán szülő akár mesekönyveken keresztül is megmutathatja, mi miatt köteleződött el a vegán életmód mellett. Jó hír, hogy a párkapcsolati szakértő szerint ez még nem minősül játszmázásnak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.