Most olvasott cikk
Egy elefánt korai halála miatt bezárhatják Pakisztán legnagyobb állatkertjét

Egy elefánt korai halála miatt bezárhatják Pakisztán legnagyobb állatkertjét

Az afrikai elefántok akár 70 évig is élhetnek, vagyis a 17 évesen távozó, Noor Jehan nevű állatkerti elefánt igazán fiatalnak számított. Halála nemcsak az ő útjának, de az egész intézménynek a végét jelentheti.

Az 1878-ban alapított Karachi Zoo az ország legnagyobb állatkertje, egyben a második legöregebb ilyen létesítmény Pakisztánban – a legkorábban alapított pakisztáni állatkert a Lehore Zoo.

A patinás intézményt most a bezárás fenyegeti, miután Noor Jehan, egy fiatal afrikai elefánt április 22-én elpusztult az állatkertben.

Pakisztáni kormányhivatalnokok azt fontolgatják, hogy az állat halálát követően végleg beszüntetik az intézmény működését, mely döntéshez nemcsak a fiatal elefánt halálának, de az évek alatt felgyülemlett panaszoknak is sok köze van. Az állatvédők helyeselték az elképzelést.

„Üdvözöljük, hogy a szövetségi és a tartományi kormányzat is a Karachi Zoo végleges bezárását fontolgatja. Ez egy fordulópont lehet a Pakisztánban fogságban tartott vadállatok számára” – írta a Four Paws szervezet egy sajtónyilatkozatban.

Reméljük, hogy a pakisztáni hatóságok Noor Jehan szomorú sorsát elrettentő példaként értékelik, és a jövőben igyekeznek jobb életet biztosítani az országban fogva tartott állatoknak. Noor Jehan számtalan állatot képvisel, akik Pakisztánban és szerte a világban szenvednek

– olvasható a nyilatkozatban.

Miért halt meg az elefánt?

A Four Paws nemzetközi állatvédő szervezet tagjai még 2022 augusztusában sikerrel távolították el az elefánt egyik beteg agyarát, ezt követően pedig egy nemzetközi, állatorvosokból álló csapat sokáig felügyelte az állat egészségi állapotát.

Az elefánt április 13-án beleesett a betonmedencéjébe, ahonnan órákon keresztül nem tudott kikászálódni. Miután a Four Paws útmutatásával végül kiemelték az állatot, sajnos többet már nem volt képes lábra állni. Kilenc nap fekvés után – amely állapot nagyon veszélyes az elefántok számára – Noor Jehan végleg feladta a harcot.

Az állatvédők szeretnék elérni, hogy Noor Jehan társát, Madhubalát egy elefántok számára sokkal megfelelőbb helyre szállítsák át, mert véleményük szerint az állatkert egész egyszerűen nincs kellőképpen felszerelve az elefántok ellátására.

Számos kritika éri az intézményt

Az állatkert előző igazgatóját, Khalid Hashmit április 8-án menesztették külső panaszokra hivatkozva, melyek szerint nem látta el megfelelően a gondjára bízott állatokat. Korábban számos arab bejza pusztult el az állatkert falai között, 2016-ban egy 16 éves bengáli tigrissel pedig veseelégtelenség végzett.

Ezt megelőzően három indiai antilop hullott el az állatok közötti összecsapás következtében, mert éjszaka nem volt senki, aki felügyelje őket és segítséget nyújtson baj esetén, de pumakölykök is pusztultak már el az intézmény falai között.

A bezárás felvetése ellenére a Karachi Metropolitan Corporation (KMC), amely az állatkertet is üzemelteti, úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs semmilyen információjuk arról, hogy a hely bezárását tervezné a kormány.

„Az állatok élnek, aztán meghalnak. Ez az élet rendje. Az a felelősségünk, hogy a legjobb körülményeket biztosítsuk számukra. Ezt meg is tesszük” – mondta Ali Ahssan Sajid, a KMC egyik szóvivője.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.