Most olvasott cikk
Chile betiltotta a kozmetikai célú állatkísérleteket

Chile betiltotta a kozmetikai célú állatkísérleteket

Többéves kampánytevékenység zárult sikerrel a dél-amerikai országban. Chile a harmadik olyan ország a kontinensen, ahol betiltják a kozmetikai célú állatkísérleteket. Az ilyen termékeket sem importálni, sem előállítani, sem reklámozni nem lehet majd, függetlenül attól, hol készült a termék. A tiltás a Humane Society International és az ONG Te Protejo szervezetek fáradtságos munkájának gyümölcse.

Hároméves kitartó munka eredményeként született meg az a törvény Chilében, amely betiltja a kozmetikai célú állatkísérleteket. A Humane Society International (HSI) és az ONG Te Protejo szervezetek együttműködésének köszönhetően a továbbiakban tilos lesz a kozmetikumokat állatokon tesztelni. Az így készült kozmetikumok előállítása, forgalmazása és reklámozása is tilos. Ez független attól, hogy hol készült az adott termék.

A 13.966-11 sorszámú törvényjavaslatot még 2020 decemberében nyújtotta be Vlado Mirosevic, amit aztán 2021 augusztusában a chilei egészségügyi bizottság egyhangúan támogatott. A 2020-as benyújtás idején úgy nézett ki, hogy az ország ezüstérmes lehet az állatkísérletek betiltásának versenyében. Végül még dobogós helyen, harmadik dél-amerikai országként sikerült meghozni ezt a történelmi jelentőségű döntést.

A kozmetikai célú állatkísérletek már 45 országban tiltottak. A HSI és partnerszervezeteink fontos szerepet töltöttek be sok ilyen tiltás megszületésében például Brazíliában, Mexikóban, Kanadában, Indiában, Dél-Koreában és Ausztráliában. Örülünk, hogy a mai nappal Chile is ennek a listának a tagja

– fejezte ki örömét Daniela Benavides, a HSI chilei regionális igazgatója.

A jelenlegi törvényt nem csak a Humane Society International és az ONG Te Protejo közös munkája tette lehetővé. Az egyhangúan megszavazott tiltást támogatta még a chilei kozmetikai iparszövetség, a Camera Cosmetica, számos vegyipari és kozmetikai gyártó, valamint az Animal-Free Safety Assessment, akik a gazdasági szereplők és nonprofitok közötti párbeszéd létrejöttében segédkeznek.

A kozmetikai célú kísérletek európai helyzete zavaros

Az állatkísérletek betiltásáért indított európai polgári kezdeményezés sikeres aláírásgyűjtését követően az EU-nak muszáj volt újra foglalkoznia a témával. Annak ellenére, hogy a kozmetikumokat és azok összetevőit már 2009 óta tilos állatokon tesztelni, az Európai Vegyianyag-ügynökség mégis visszavezette néhány összetevő állatokon történő tesztelését. Elmondásuk szerint az ezekkel az anyagokkal dolgozók épsége csak így biztosítható.

Az Európai Bizottság az ősszel közzétette, hogy elkezdtek dolgozni egy olyan ütemterven, ami minden vegyi anyag biztonsági vizsgálata kapcsán betiltaná az állatkísérleteket. Vagyis jelenleg a kozmetikai célú állatkísérletek tiltottak az EU-ban, az állatokon végzett munkavédelmi jellegű vegyi kísérletek kiskaput jelentenek a szabályozásban.

(Humane Society International)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.