Most olvasott cikk
Hat hónapos börtönbüntetést kapott egy környezetvédő aktivista

Hat hónapos börtönbüntetést kapott egy környezetvédő aktivista

A háromgyermekes családapát fél év börtönre ítélte a bíróság, amiért részt vett egy békés tüntetésen London északi részén. A környezetvédő aktivista a Just Stop Oil által szervezet felvonuláson vett részt, ami után letartóztatták. Ezzel Stephen Gingell lett az első, akit az új Public Order Act 2023 alapján ítéltek börtönbüntetésre.

A Just Stop Oil környezetvédő szervezet célja, hogy ne létesüljenek a jövőben új szén-, olaj- vagy gázlelőhelyek. Követeléseiknek lassú, békés menetekkel próbálnak érvényt szerezni London-szerte. Egy ilyen felvonuláson vett részt az 57 éves üzlettulajdonos és édesapa, Stephen Gingell is, akit a demonstráció után letartóztattak. A férfi körülbelül 30 percet gyalogolt többedmagával egy londoni úton, mielőtt őrizetbe vették.

A férfi bűnösnek vallotta magát a Publi Order Act 7. szakaszának megsértésében, Ezt követően Manchesterbe szállították, ahol a bíróság kimondta az ítéletet: hat hónap letöltendő börtönbüntetés. Az ítélet az jelenti, hogy minden bizonnyal Stephen Gingell az első olyan környezetvédelmi aktivista, aki az új – tüntetésellenes – törvény alapján ítéltek börtönbüntetésre.

Az olajipari lobbi által szövegezett új törvény 7. szakasza, amelyet Priti Patel terjesztett elő idén áprilisban, a kulcsfontosságú nemzeti infrastruktúra használatának vagy működésének megzavarásáról rendelkezik. Úgy tűnik, a kormány börtönbüntetéssel sújtandóvá tette azt, ha valaki az úton sétál

– olvasható a Just Stop Oil szóvivőjének véleménye a szervezet weboldalán.

Egyre nehezebb dolga van a környezetvédő aktivistáknak

Sajnos a gyakorlat, hogy jogilag minél jobban ellehetetlenítsék az aktivisták tényfeltáró munkáját, egyre több helyen jelentkezik. Az intenzív állattartásban sínylődő, sok esetben rendszeresen bántalmazott állatok kiszabadításával is sokszor letöltendő börtönbüntetést kockáztatnak az állatvédők.

Ez az ítélet jól példázza azt az egyre inkább ellenséges légkört, amivel azoknak a békés tüntetőknek kell szembenézniük, akik ki merik fejezni aggodalmukat az ökológiai pusztulás és klímakrízis miatt. A jogi rendszerünk teljesen érdektelenné vált a jövőnket ténylegesen fenyegető ökológiai vészhelyzet iránt. Nem szabadna büntetnünk azokat, akik kiállnak a jövőnkért

– nyilatkozta egy szóvivő a Lawyers are Responsible szervezettől.

Ugyanilyen véleménnyel volt az ítéletről Katy Watts is, a Liberty emberi jogi szervezet ügyvédje. Elmondása szerint ez nem más, mint egy újabb szigorú törvény, amit egy olyan kormány léptetett életbe, aminek a célja, hogy elbátortalanítsa azokat, akik ki szeretnének állni a meggyőződésük mellett.

A tiltakozás egy alapvető jog, nem pedig valami ajándék az államtól. Az államnak meg kéne védenie a tiltakozáshoz való jogunkat, nem pedig büntetni azt

– mondta Katy.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.