Most olvasott cikk
18 kiskutyát mentettek ki aktivisták egy kísérleteket végző telephelyről, 10 év börtön várhat rájuk

18 kiskutyát mentettek ki aktivisták egy kísérleteket végző telephelyről, 10 év börtön várhat rájuk

állatkísárletek

18 beagle kiskutyát mentettek meg a biztos halál elől azok az állatvédők, aki behatoltak egy kísérleteket végző telepre Angliában. Az aktivistákra akár 10 év börtön is várhat, amennyiben elítélik őket betörés és rablás miatt.

Az Animal Rebellion állatjogi szervezet 12 aktivistája december 20-án reggel 5:30-kor behatolt az MBR Acres telephelyére azzal a céllal, hogy minél több kutyakölyköt menekítsen ki az intézményből. Az akciót elkövető aktivisták a helyszínen bevárták a rendőrök érkezését. A szervezet állítása szerint egy letartóztatás történt – más források három, illetve tizennégy letartóztatást említenek –, a rendőrség pedig lefoglalt két kutyát, akiket jelenleg is fogva tartanak.

A sajtónyilatkozat szerint ez volt eddig a legnagyobb nyílt állatmentési akció az Egyesült Királyság történetében.

A kennelek az MBR Acres telepén tele vannak sírva csaholó kölykökkel, akik félelemben várják a napot, amikor elszállítják őket, hogy teszteket végezzenek rajtuk, bántsák, végül pedig megöljék őket. Senki sem választana magának vagy akármelyik állatnak ilyen életet. Minden szenvedésük teljesen szükségtelen. Elhitették velünk, hogy az állattesztek szükségesek, de ez egyszerűen nem igaz. Vannak sokkal jobb alternatívák

– mondta az egyik állatmentő, Louisa Hillwood.

Mivel a rendőrök által elfogott két kutya (Love és Liberty) már nem használható tesztelésre, ezért félő, hogy elaltatják őket. A szervezet online petíciót indított, hogy egy állatmenhelyre kerülhessenek.

„Annyi kutyát menekítettünk meg, amennyit csak tudtunk, hogy boldog és szerető családban élhessenek. Az állatmentők ezek után úgy döntöttek, bíróság elé állnak, hogy hatalmas ütést vigyenek be az állatkísérleteket végző iparnak azzal, hogy nem ítélik őket bűnösnek” – mondta Dan Kidby, a szervezet társalapítója a Plant Based Newsnak.

Az állatkísérletek és a szaporítótelep

A Huntingdon közelében lévő Marshall Bio Resources (MBR) Acres egy olyan szaporítótelep, ahol tesztelési célokra tenyésztenek kutyákat. A cambridgeshire-i intézményben éves szinten 2.000 kutyakölyök születik pusztán azzal a céllal, hogy állatkísérleteket végző cégeknek értékesítsék őket.

A kutyusokkal sokszor mérgező gázokat lélegeztetnek be, csöveken keresztül különböző kemikáliákat töltenek beléjük, míg végül elpusztulnak. Amelyik állat túléli a kísérleteket, azt végül elaltatják, hogy a boncolást követően tudjanak megbizonyosodni a mérgező anyagok által okozott károkról.

A telepen született kölykök soha életükben nem látnak napfényt és rövid életük során számos kegyetlen tesztet kell kiállniuk, míg végül elpusztulnak egy olyan gyakorlat következtében, ami nemcsak idejétmúlt, de egyenesen akadályozza a tudományos fejlődést.

2021-ben 4.277 kutyás állatkísérlet történt az Egyesült Királyságban, ebből 4.016 esetben beagle fajtájú volt a kísérleti alany. Mindegyik kísérletet jóváhagyta a szigetország kormánya. Azért ezt a fajtát használják a teszteknél, mert kistestű és nagyon nyugodt, könnyen kezelhető.

Az MBR Acres bezárását sürgető petíciót ezen a linken lehet aláírni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.