Most olvasott cikk
Állatkínzás jeleire bukkantak a hatóságok egy állatkerti razzia során

Állatkínzás jeleire bukkantak a hatóságok egy állatkerti razzia során

állatkínzás nyomaira bukkantak egy hatósági vizsgálat során

Egy amerikai állatkert több lakóját is elkobozták a hatóságok, miután elégtelen tartási körülményeket és gyanús állati testrészeket találtak. Állatkínzás vádjával vizsgálódnak tovább.

„Sok gyermek a mindennapi életben nem, vagy csak kevéssé érintkezik a természettel. Bár a televíziós műsorok kiválóak edukációs célokra, semmi sem hasonlítható ahhoz, mint mikor egy zsiráf mellett állunk, lámát simogatunk, megölelünk egy tevebébit vagy egy hatalmas fehér tigris szemébe nézve csodálhatjuk az állatvilágot.” Ezzel a szöveggel és egy – etikai szempontból finoman szólva is megkérdőjelezhető – elefántlovaglásról készült fotóval igyekszik minél több látogatót magához csalogatni a Natural Bridge Zoo. Ez egy magántulajdonban lévő állatkert, amely az Egyesült Államokban, Virginiában található.

Természetesen már maga az alapvetés is sántít, korábban részletesen bemutattuk már, milyen sok ellenérvet lehet felhozni az állatkertekkel szemben. Ebben a cikkben említettük – többek között – azt is, amire a Conservation Biology folyóirat egy 2018-ban publikált tanulmányában jutott. A felmérésük keretében megkérdezett 2800 gyerek 62 százaléka nem mutatott arra utaló jelet, hogy az állatkerti látogatás során tanult volna bármi újat is a vadvédelemről vagy a természetvédelemről.

Úgy tűnik, a virginiai létesítménnyel az alapelveken túl is számos probléma akad. A hatóságok a közelmúltban állatkínzás gyanúja miatt mintegy 95 állatot koboztak el az állatkerttől. Ezek közül sokra már eleve holtan bukkantak rá.

A razzia során arra jutottak, hogy az állatkert nem gondoskodott arról, hogy tisztán tartsa az állatok élőhelyét. Ráadásul nem biztosítottak nekik elegendő élelmet és vizet sem.

A hatóságok elkoboztak

  • csuklyásmajmokat,
  • makikat,
  • papagájokat,
  • gibbonokat,
  • teknősöket,
  • lámákat és
  • egy szamarat is.

Az elhunyt állatok között volt egy elaltatott fehér bengáli tigris, öt daru, hét szervál, egy aligátor, egy láma, egy mandrill és egy burmai piton is. A rendőrség a kutatás során állati testrészeket is talált: zebralábakat, zsiráf- és mandrillfejet.

Az állatkert tagadja a vádakat

A tulajdonosokat képviselő ügyvéd, Mario Williams leszögezte, egyenként cáfolják majd az állatkertet ért vádakat. Hozzátette, már azt sem érti, egyáltalán milyen bizonyítékok alapján indult el az egész nyomozás.

Nem ez az első alkalom, amikor a Natural Bridge Zoo összetűzésbe kerül a hatóságokkal. 2019-ben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture, USDA) több mint 150 idézést adott ki az állatok helytelen kezelése és higiéniai, valamint a létesítményekkel kapcsolatos problémák miatt.

(Business Insider)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.