Most olvasott cikk
Nem törli a Facebook anyavállalata az állatkínzást ábrázoló videókat

Nem törli a Facebook anyavállalata az állatkínzást ábrázoló videókat

A Facebook anyavállalata, a Meta szerint az állatvédők által kifogásolt felvételek nem sértik a közösségi irányelveket és nem jelenítenek meg állatkínzást. Hamarosan azonban bírságot is kaphatnak azért a techcégek, ha az irányításuk alatt lévő platformokon állatkínzással kapcsolatos tartalom marad fenn.

A Facebook anyavállalata, a Meta a közfelháborodás ellenére sem hajlik arra, hogy eltávolítsa a felületről az állatkínzást ábrázoló videókat. Ezeken a felvételeken a legtöbb esetben majomkölyköket, kutyákat, macskákat vagy nyulakat bántalmaznak. Számos videón az állatok groteszk, veszélyes helyzetben láthatók: befőttesüvegekbe vagy műanyag zacskókba gyömöszölik őket, vagy éppen más állatok támadják meg őket.

A brutális tartalmak feltöltői sokszor azt állítják, hogy a bántalmazástól megmentették az állatokat, ezzel oldják meg, hogy ne távolítsák el a felvételt a közösségi oldalról.

A Meta szerint ezek a videók nem sértik a közösségi irányelveket. Abban az esetben ugyanis, ha ez így lenne, a rendszer automatikusan „eltávolítaná az állatok szenvedését ábrázoló, egyértelműen szadista megjegyzéseket tartalmazó tartalmakat”.

Egyéb gondok az állatkínzással kapcsolatos tartalmakon túl

A Metát több állatvédő szervezet, köztük például

  • a PETA és
  • a World Animal Protection

is felszólította arra, hogy törölje az állatkínzásokat ábrázoló felvételeket a Facebookról. Az állatvédők szerint nem kizárólag a vállalatnak, de azoknak is, akik megosztják ezeket a videókat, számolniuk kell a jogi következményekkel.

Érdekesség, hogy akkor még, amikor a BBC egy kontinenseken átívelő majomkínzó hálózatot buktatott le, a Facebook még együttműködőnek mutatkozott az állatkínzást ábrázoló tartalmak eltávolításában.

Nem engedjük meg az állatkínzás népszerűsítését a platformjainkon, és eltávolítjuk az ilyen tartalmakat, amikor tudomást szerzünk róluk, ahogy ebben az esetben is tettük

– nyilatkozta akkor a vállalat egyik szóvivője.

Egy másik aggasztó állatjóléti probléma, amelyre az állatvédő szervezetek felhívták a figyelmet, hogy a Meta platformjain értékesítenek egzotikus állatokat. Manapság már a nem veszélyeztetett fajok mellett veszélyeztetett besorolású majomkölyköket is eladásra kínálnak ezeken a platformokon. Annak ellenére, hogy a vadon élő állatok eladása gyakran illegális, úgy tűnik, ezeket a posztokat a Facebook nem ellenőrzi.

A Facebook körmére nézhetnek

Az Egyesült Királyságban az online biztonságról szóló törvény tervezett módosítása komoly következményekkel járhat a közösségi médiával foglalkozó cégek számára. Ha az állatvédő szervezetek kérését figyelmen kívül is hagyják, a törvénnyel nem tehetik majd meg ugyanezt.

A miniszterek szerint a javaslat súlyos bűncselekményként definiálja majd, ha szükségtelen szenvedésnek tesznek ki állatokat. A techvállalatoknak pedig mindent meg kell majd tenni azért, hogy az állatkínzást ábrázoló felvételek eljussanak a felhasználókhoz. Ha kudarcot vallanak, az bírságot vonhat maga után, amely akár a cég globális bevételének 10 százalékát is elérheti.

Nem szabad megengedni, hogy a közösségi médiumokat platformként használja néhány aljas internetfelhasználó szadista és borzalmas tetteinek népszerűsítésére. Lépéseket teszünk a felhasználók és az állatok védelmében azért, hogy ezeket a tartalmakat gyorsan eltávolítsák

– mondta Michelle Donelan brit technológiai miniszter.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.