Most olvasott cikk
Pert nyertek a vegán gyermek szülei a kislányukat diszkrimináló óvoda ellen

Pert nyertek a vegán gyermek szülei a kislányukat diszkrimináló óvoda ellen

Diszkrimináltak egy vegán kislányt Dániában életmódja miatt

Nagy jelentőségű esetnek tartja az ítéletet a Vegetarian Society of Denmark, akik a vegán óvodás ügyét jogi útra vitték. A bíróság hivatalosan is kimondta: azzal, hogy az óvoda nem biztosított vegán étkezést a gyermek számára, közvetett módon diszkrimináció érte őt. A szervezet reméli, hogy az ügy precedenst teremt, és egyre kevesebb vegánnak kell majd elszenvednie hasonlóan hátrányos helyzetű megkülönböztetést.

Az étkezése miatt diszkrimináltak egy óvódás kislányt Dániában – számolt be a hírről a Vegetarisk. A gyermek számára az intézmény nem volt hajlandó vegán étkezést biztosítani. Ezenfelül azt is megtiltották, hogy a szülők által készített ételeket a gyermek magával vihesse.

Ezzel a lépéssel a bíróság szerint az intézmény megsértette az emberi jogok európai egyezményének 9. cikkelyét. Vagyis korlátozták a gyermeket abbéli jogában, hogy a saját irányelvei és lelkiismerete szerint éljen. Ez a lépés egybecsengett a 14. cikkellyel – az egyezmény által biztosított jogokat mindenki diszkrimináció nélkül élvezheti. A bíróság az óvodát és az azt üzemeltető körzetet átszámítva ötszáznyolcvanezer forint kárpótlási díj megfizetésére, valamint a perköltségek viselésére kötelezte.

Az esetet a szülők kérésére a Vegetarian Society of Denmark vitte bíróság elé. Elmondásuk szerint az ítélet mérföldkőnek számít, hiszen bíróság mondta ki, hogy a vegánoknak igenis joguk van a saját meggyőződésük szerint élni. Emiatt nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés, mint ahogy az történt Mia esetében.

A vegán étel hiányának és az otthon elkészített élelmiszerek sorozatos visszautasításának következtében rosszabb bánásmódban részesült a kislány, mint a többi társa. Kizárólag vegán életszemlélete miatt kényszerült elhagyni azt az intézményt, amit a szülei a leginkább megfelelőnek gondoltak számára. Ennek okán a gyermeket közvetett diszkrimináció érte. Ezt a bánásmódot nem lehet sem tényszerűen, sem észérvekkel igazolni, és ütközik az emberi jogok európai egyezményének 9. és 14. cikkelyével

– kommentálta a bíróság az ítéletet.

A diszkrimináció sajnos továbbra is elterjedt

Az ítélet nem jelenti azt, hogy az intézménynek innentől kezdve kötelező lenne vegán étkezést biztosítania, de az ügynek nem is ez volt a lényege. Fontosabb, hogy a bíróság elismerte, nem lehet hátrányosan megkülönböztetni valakit csak azért, mert más erkölcsi elvek szerint él.

A Vegetarian Society of Denmark április 25-én egy hasonló üggyel áll ismét bíróság elé. Abban az esetben egy várandós nőtől vonták meg a vegán étkezés lehetőségét a terhessége alatt. Ítélet az ügyben május vége előtt várható, és a szervezet reméli, hogy hasonló módon ítél majd a bíróság.

Létezik jelenleg egy vegán étkezések biztosítását előíró európai polgári kezdeményezés, amelyről ezen a weboldalon lehet részletesebben informálódni. A kezdeményezés lényege, hogy minden ételt és italt felszolgáló helyen legyenek vegán opciók. Amennyiben a kezdeményezés eléri az 1 millió aláírást, az Európai Bizottságnak érdemben foglalkoznia kell a javaslattal. Az aláírásgyűjtés 2024. április 5-ig zajlik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.