A narancs nem csak facsarva jó. Tél végéhez közeledve olyan recepteket gyűjtöttünk össze, amelyek kreatívan használják ki a gyümölcs sajátosságait.
Az összeállításban igyekeztünk figyelni a sokszínűségre, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő receptet. Az alábbi válogatásban egyaránt találhatók sós és édes receptek, ahogy van köztük gyorsan elkészíthető és egészséges is, ami megfelel a teljes értékű növényi étrend szabályainak is.
Íme az öt, narancs felhasználásával készült recept, amivel megkoronázhatod a tél utolsó hetét.
Narancsos-diós káposztasaláta
Bármely évszakban lehet isteni, vitaminokban gazdag salátákat készíteni, ha az ember tudja, milyen gyümölcsöknek és zöldségeknek van szezonja. Ez a színes narancsos-diós káposztasaláta minden idényben megfelelő. Ráadásul olyan különleges, isteni öntetettel van meglocsolva, ami még a salátautálókat is le fogja nyűgözni.
Ha a teljes értékű növényi étrend híve vagy, a lilakáposzta-saláta receptje neked való: nem tartalmaz sem hozzáadott olajat, sem egyéb feldolgozott összetevőket. Emellett tele van C- és K-vitaminnal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, telítetlen zsírokkal és fehérjével.
Édes-savanyú falatok
A narancsos receptek hallatán elsőre sokan nem sós receptekre asszociálnak, pedig ez a gyümölcs számos főételnek lehet az alapja. Például az édes-savanyú szósznak is fontos eleme, amit kevesen próbálnak meg otthon elkészíteni, mert tévesen azt hiszik, nehezen beszerezhető összetevőkre és bonyolult konyhai műveletekre van szükség hozzá.
Ez azonban nem igaz: az édes-savanyú tofu receptjéhez csak könnyen elérhető hozzávalókra lesz szükséged, elkészítése pedig gyerekjáték. Ha valamilyen okból kerülöd a tofut, elkészítheted karfiolból is.
Nyers vegán csokis-narancsos trüffelgolyók
A legtöbb szupermarket egyelőre nem kecsegtet túl széles növényi alapú édességválasztékkal, de búslakodásra nincs ok: ezek a csokis-narancsos trüffelgolyók ugyanis seperc alatt elkészíthetők.
Mindössze néhány összetevő szükséges hozzá, és nemcsak esti nasiként, de szépen becsomagolva ajándékként is megállja a helyét. Ráadásul hűtőben tárolva egy hétig simán eláll.
Narancsos-kardamomos torta olívaolajjal
A narancsos receptek közül kiemelkedő ez az olívaolajjal készült narancsos-kardamomos torta, ami a világ konyháinak tökéletes fúziója. Bár nem mondható ebben a formában hagyományosnak, mégis hatalmas népszerűségnek örvend a mediterrán régióban az utóbbi években.
Ebben a piskótaszerű tortareceptben az olívaolaj nemcsak a napokig puha és friss állagról gondoskodik, hanem különleges, enyhén gyümölcsös, pikáns ízvilágot is kölcsönöz neki, amihez remekül passzolnak az enyhén savanyú, citrusos ízek. A narancsnak pedig elképesztően jól áll a kardamom meleg, enyhén füstös aromája.
Narancsos csokoládémousse
Ezt a narancsos csokoládémousse-t érdemes előző nap összeállítani, ugyanis a tojáshab helyett aquafabát, azaz csicseriborsólevet használunk, aminek csokoládéval keverve legalább öt órára van szüksége a hűtőben, hogy megszilárduljon.
Ha a receptben előírt tippekre odafigyelsz, akkor könnyű, habos pohárdesszertet fogsz kapni, ami tökéletes finomság lehet bármilyen alkalomra.
Reméljük, ezek között a narancsos receptek között mindenki megtalálja majd a kedvencét.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.