Ha valami különlegeset keresel, akkor ez a könnyen elkészíthető, de rendkívül izgalmas édes-savanyú tofu neked való. Ebben a tisztán növényi alapú fogásban az erőteljes, egymást tökéletesen ellensúlyozó, édes-savanyú ízeké a főszerep.
Sokan imádják az édes-savanyú ízvilágot, de kevesen próbálják meg otthon elkészíteni, mert tévesen azt hiszik, nehezen beszerezhető összetevőkre és bonyolult konyhai műveletekre van szükség hozzá.
Ez azonban nem igaz: az édes-savanyú tofu receptjéhez csak könnyen elérhető hozzávalókra lesz szükséged, elkészítése pedig gyerekjáték. Egyszerűsége ellenére az eredmény magáért beszél: készítsd el, és garantáljuk, hogy be fog kerülni a kedvenc vegán receptjeid közé.
Hozzávalók
3 adaghoz
A tofuhoz:
- 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
- 2 csomag (400 gramm) dmBio natúr tofu
- 3 evőkanál (23 gramm) étkezési keményítő
- 4 evőkanál (60 ml) semleges ízű olaj
Az édes-savanyú szószhoz:
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- fél teáskanál reszelt gyömbér
- 4 evőkanál (60 ml) agávészirup
- 4 evőkanál (60 ml) ketchup vagy édes chiliszósz
- 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
- 1 narancs leve vagy dobozos narancslé (75 ml)
- 3 evőkanál (45 ml) fehérborecet vagy rizsecet (ha más nincs, 10%-os ételecet)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ízlés szerint chilipehely
A tálaláshoz:
- rizs, szójaszósszal pirított tészta vagy rizstészta
- opcionális: szezámmag, metélőhagyma vagy újhagyma a tetejére
Édes-savanyú tofu elkészítése
- Először készítsd el a szószt. Ehhez egy evőkanál étkezési keményítőt tegyél egy pohárba, és először egy löttyintésnyi narancslével keverd csomómentesre, majd a fokhagymán és a gyömbéren kívül az összes többi összetevőt keverd hozzá. Tedd félre.
- A tofut vágd kb. másfél cm-es kockákra vagy tépkedd kis darabokra, majd helyezd egy nagy tálba, locsold meg egy evőkanál szójaszósszal, és alaposan, de óvatosan, a tofut nem összetörve keverd össze.
- Egy sűrű lyukú szűrő segítségével szitálj a tofura több részletben három evőkanál étkezési keményítőt: először egy evőkanállal, amit óvatosan hozzáforgatsz és így tovább.
- Egy nagy serpenyőben hevíts fel négy evőkanál olajat, és add hozzá a tofut. Közepesen magas lángon, sűrűn forgatva süsd 5-7 percig, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz minden oldala. Könnyen összeragadhatnak, tehát ha túl szorosan férnek a serpenyőbe, akkor süsd több adagban.
- Ha kész, szedd ki papírtörlővel bélelt tányérra úgy, hogy ne nagyon érjenek egymáshoz, így fognak ugyanis ropogósak maradni.
- A serpenyőben maradt olajon (ha nagyon sok maradt, távolíts el belőle valamennyit), alacsony lángon pirítsd a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért kb. fél percig.
- Add hozzá az első lépésben összekevert szószt, és közepesen magas lángon kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd lejjebb a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön, és főzd kb. két percig.
- Zárd el, és ha már nem forró, de még meleg, akkor forgasd bele a tofut.
Az édes-savanyú tofut tálald rizzsel, szójaszósszal pirított tésztával vagy rizstésztával, és ha szeretnéd, szórd meg szezámmaggal, apróra vágott metélőhagymával vagy újhagymával.
A recept megjelenését a dm Magyarország támogatta.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.