Most olvasott cikk
Édes-savanyú tofu: mennyei húsmentes fogás januárra

Édes-savanyú tofu: mennyei húsmentes fogás januárra

Édes-savanyú tofu recept

Ha valami különlegeset keresel, akkor ez a könnyen elkészíthető, de rendkívül izgalmas édes-savanyú tofu neked való. Ebben a tisztán növényi alapú fogásban az erőteljes, egymást tökéletesen ellensúlyozó, édes-savanyú ízeké a főszerep.

Sokan imádják az édes-savanyú ízvilágot, de kevesen próbálják meg otthon elkészíteni, mert tévesen azt hiszik, nehezen beszerezhető összetevőkre és bonyolult konyhai műveletekre van szükség hozzá.

Ez azonban nem igaz: az édes-savanyú tofu receptjéhez csak könnyen elérhető hozzávalókra lesz szükséged, elkészítése pedig gyerekjáték. Egyszerűsége ellenére az eredmény magáért beszél: készítsd el, és garantáljuk, hogy be fog kerülni a kedvenc vegán receptjeid közé.

Hozzávalók

3 adaghoz

A tofuhoz:

  • 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
  • 2 csomag (400 gramm) dmBio natúr tofu
  • 3 evőkanál (23 gramm) étkezési keményítő
  • 4 evőkanál (60 ml) semleges ízű olaj

Az édes-savanyú szószhoz:

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél teáskanál reszelt gyömbér
  • 4 evőkanál (60 ml) agávészirup
  • 4 evőkanál (60 ml) ketchup vagy édes chiliszósz
  • 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
  • 1 narancs leve vagy dobozos narancslé (75 ml)
  • 3 evőkanál (45 ml) fehérborecet vagy rizsecet (ha más nincs, 10%-os ételecet)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint chilipehely

A tálaláshoz:

  • rizs, szójaszósszal pirított tészta vagy rizstészta
  • opcionális: szezámmag, metélőhagyma vagy újhagyma a tetejére

Édes-savanyú tofu elkészítése

  1. Először készítsd el a szószt. Ehhez egy evőkanál étkezési keményítőt tegyél egy pohárba, és először egy löttyintésnyi narancslével keverd csomómentesre, majd a fokhagymán és a gyömbéren kívül az összes többi összetevőt keverd hozzá. Tedd félre.
  2. A tofut vágd kb. másfél cm-es kockákra vagy tépkedd kis darabokra, majd helyezd egy nagy tálba, locsold meg egy evőkanál szójaszósszal, és alaposan, de óvatosan, a tofut nem összetörve keverd össze.
  3. Egy sűrű lyukú szűrő segítségével szitálj a tofura több részletben három evőkanál étkezési keményítőt: először egy evőkanállal, amit óvatosan hozzáforgatsz és így tovább.
  4. Egy nagy serpenyőben hevíts fel négy evőkanál olajat, és add hozzá a tofut. Közepesen magas lángon, sűrűn forgatva süsd 5-7 percig, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz minden oldala. Könnyen összeragadhatnak, tehát ha túl szorosan férnek a serpenyőbe, akkor süsd több adagban.
  5. Ha kész, szedd ki papírtörlővel bélelt tányérra úgy, hogy ne nagyon érjenek egymáshoz, így fognak ugyanis ropogósak maradni.
  6. A serpenyőben maradt olajon (ha nagyon sok maradt, távolíts el belőle valamennyit), alacsony lángon pirítsd a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért kb. fél percig.
  7. Add hozzá az első lépésben összekevert szószt, és közepesen magas lángon kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd lejjebb a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön, és főzd kb. két percig.
  8. Zárd el, és ha már nem forró, de még meleg, akkor forgasd bele a tofut.

Az édes-savanyú tofut tálald rizzsel, szójaszósszal pirított tésztával vagy rizstésztával, és ha szeretnéd, szórd meg szezámmaggal, apróra vágott metélőhagymával vagy újhagymával.

A recept megjelenését a dm Magyarország támogatta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.