Most olvasott cikk
Belgium feladta a címkeháborút, maradhatnak a húsos nevű vegán ételek

Belgium feladta a címkeháborút, maradhatnak a húsos nevű vegán ételek

A belga kormány úgy döntött, nem tesz eleget a gazdák kérésének, a helyi címkeháború vége a növényi helyettesítők gyártóinak kedvez. Számos más országban azonban egyáltalán nem ez a helyzet.

Bedobta a törölközőt a belga kormány – már ami a címkeháborút illeti. Úgy döntött ugyanis a kabinet, hogy szemet hunynak azon dilemma felett, hogy növényi alapú termékeket húsos elnevezésekkel dobnak a piacra bizonyos gyártók – írja a Vegconomist. Ennek megfelelően nem kell új elnevezést kreálni a Belgiumban árult vegán burgernek, ahogy a vegán steak is maradhat ezen a néven a boltok polcain.

Pierre-Yves Dermagne gazdasági miniszter jelentette be, hogy a kormány nem dolgoz ki a vegetáriánus és vegán termékek elnevezésére és címkézésére vonatkozó irányelveket. Ezzel pedig egy 2020 óta húzódó vita végére került pont.

Összezavarják a vásárlókat?

A konfliktus kiindulópontja az volt, amikor a Boerenbond belga gazdaszövetség, valamint a henteseket és vendéglátósokat tömörítő nemzeti szövetség közös munkacsoportot hozott létre. A céljuk az volt, hogy irányelveket dolgozzanak ki a növényi alapú termékek címkézésének és promóciójának szabályozására. A címkeháború következő lépéseként pedig azt szerették volna elérni, hogy elképzeléseiket a kormánnyal is elfogadtassák.

Ehhez azonban már a növényi helyettesítőket gyártó cégeknek is volt egy-két szava. Rámutattak, hogy a termékeikkel kapcsolatban felvetett aggodalmak meglehetősen túlzóak. Hangsúlyozták, nem származhat abból komoly fogyasztói kár, ha valakit összezavarnak az elnevezések. Legrosszabb esetben is pusztán annyi történik, hogy vegán csirkehelyettesítő kerül a kosárba igazi csirkehús helyett.

Barbara Creemers zöldpárti képviselő a közelmúltban arról beszélt, a globális felmelegedés kezelésének egyik kézenfekvő megoldását gáncsolnák ki a javasolt irányelvek. Az elnevezésekkel és a címkézéssel kapcsolatos korlátozások ugyanis visszavethetnék az állatipari termékektől jóval zöldebb vegán alternatívák terjedését.

Több szervezet, köztük

  • a Good Food Institute Europe,
  • az Európai Vegetáriánus Szervezet (European Vegetarian Union, EVU),
  • illetve a ProVeg International is

felszólította a belga kormányt, hogy vessék el a javaslatot. Hangsúlyozták, hogy a felsorakoztatott irányelvek valójában nem a fogyasztói érdekeket szolgálják, ráadásul az uniós piac egységére nézve is veszélyt jelentenek.

A címkeháború több országban is zajlik

Természetesen nem Belgium az egyetlen ország, ahol az állatipar képviselői attól féltik a vásárlókat, hogy esetleg összezavarodnak. A címkeháború elindult például Lengyelországban, Franciaországban, Svájcban és Olaszországban is.

Jasmijn de Boo, a ProVeg International vezérigazgatója szerint viszont a növényi alapú termékekre vonatkozó nemzeti korlátozások ellentmondanak az Európai Unió fenntarthatósági törekvéseinek és célkitűzéseinek.

Nevetséges lenne az Európai Unión belül cenzúrázni a növényi alapú termékeket, közben pedig arra buzdítani a fogyasztókat, hogy térjenek át a növényi alapú étrendre. Képzeljük csak el, mi lenne, ha a történelem ezen szakaszában cenzúráznánk az elektromos autókat vagy az újrahasznosított papírt

– mutatott rá az ellentmondásra egy korábbi nyilatkozatában.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.