Franciaország kormánya törvényben szabályozta volna a növényi alapú húskészítmények elnevezését. Az indítvány készen volt, aztán mégsem léptették érvénybe. De úgy tűnik, az ügynek ezzel még nincs vége.
Nehezen lehet kiigazodni a francia címkézési törvények és kezdeményezések útvesztőjében. Az egymásnak feszülő érdekek és a józan paraszti ész harca biztosan nem most érkezett utolsó felvonásához, de egy új szereplő piaci színre lépésével ismét terítékre került a téma.
Franciaország kormánya még a nyáron határozott úgy, hogy tilos a növényi alapú készítményeket húsokra emlékeztető elnevezéssel illetni. A szabályozás szerint olyan kifejezések, mint a „bacon”, „kolbász”, „burger” vagy „steak” nem kerülhettek volna vegán termékek csomagolására. Az ok, hogy a vásárlókat ne zavarják össze az elnevezések.
A törvénymódosítás, ami október elejét tűzte ki a tilalom kezdeteként, mégsem lépett érvénybe a tervezett időpontban, mert a szoros határidő lehetetlenné tette volna a cégek számára, hogy időben eleget tegyenek a követelményeknek. Ezért a francia legfelsőbb bíróság elkaszálta az ügyet.
A törvénytervezetet viszont nem dobták a kukába, azt továbbra is életbe szeretné léptetni a francia mezőgazdasági minisztérium, ezért a bíróság aggályainak figyelembevételével azon dolgoznak, hogy elegendő időt hagyjanak az átállásra. Azt sem tudni egyelőre, hogy az átdolgozott törvényjavaslat csak a készételekre, vagy az éttermek és vendéglátóhelyek menüjére is vonatkozik-e majd.
Mindez azért került újra terítékre, mert a Redefine Meat 3D nyomtatott növényi alapú steakje megérkezett a BeefBar – egy európai felső kategóriás étteremlánc – párizsi konyhájának étlapjára.
;
A debütálás a Redefine Meat és a Giraudi Meats – étterem-üzemeltető és Európa legnagyobb minőségi húsimportőre – együttműködésének köszönhető, amely partnerkapcsolattól a növényi húsokat gyártó izraeli cég azt reméli, hogy Európában komoly növekedéseket tud majd elérni. Ennek a terjeszkedésnek volt első állomása a párizsi BeefBar étterme.
Megtévesztő lehet az ilyenfajta elnevezés?
Egy 2020-as tanulmány alapján kijelenthető, hogy a vásárlókat jobban összezavarja az állati vonatkozású elnevezések kivétele a növényi termékek neveiből, mintha beleírnák őket. Vagyis a „növényi csirkefalatok” vagy a „vegán kolbász” elnevezés sokkal világosabb, mint a „vegyes zöldséges panírozott golyócska” vagy a „pikáns búza- és szójafehérjerúd”.
A zavart az okozza, hogy az olyan elnevezések, mint a „hamburgerhús”, „kolbász” vagy „vaj” ismert állagokat és ízeket jelölnek, vagyis ha ezeket kiegészítjük a „vegán”, „növényi” vagy „plant-based” jelzőkkel, akkor a vásárlók tudják, hogy mire számíthatnak, hogyan kell a terméket felhasználni. Az állati vonatkozású elnevezések hiányában viszont sokukban felmerülnek kérdőjelek a felhasználást illetően.
„Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a szabályozások, amelyek megtiltják a gyártóknak, hogy például a „marha” vagy „vaj” szavakat használják a csomagolásaikon, nem mozdítják előre a kormány azon igyekezetét, hogy a vásárlók kevésbé legyenek összezavarodva” – nyilatkozta az eredményekkel kapcsolatban Jareb A. Gleckel, a tanulmány szerzője.
A ProVeg szervezet saját vizsgálatai is ezt támasztják alá. Az általuk végzett kutatásban mindössze a megkérdezettek 3,6%-a válaszolta azt, hogy véletlenségből növényi terméket vásárolt állati helyett.
Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a címkézési szabályozásoknak – amelyek számos országban érvényben vannak – a kormányzati narratívával ellentétben nem a fogyasztók, hanem a húsipari cégek védelme a célja. Jeff Knight amerikai képviselő nem is rejtette véka alá az indokokat, amikor a Mississippi államban érvényben lévő tilalom szükségességéről beszélt: „Csak próbáljuk megvédeni a termékünket” – nyilatkozta.
Kicsiny hazánk sem mentes a növényi húskészítmények neveivel kapcsolatos vitáktól. A „vegán sonka perről” nálunk is sokat lehetett olvasni. Az ügyben ugyan még nem született érdemi döntés, de amennyiben ez megtörténik, úgy biztosan beszámolunk róla.
(VegNews)

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.