Most olvasott cikk
A The London Dungeon kitiltotta a vegán látogatóit januárban

A The London Dungeon kitiltotta a vegán látogatóit januárban

London

Az intézmény viccesnek szánt marketinglépése sokaknál kiverte a biztosítékot.

Az angol fővárosban található The London Dungeon egy évente 700.000 látogatót fogadó történelmi látványosság, amely a város egykoron sötét és sokszor kegyetlen múltjába kalauzolja vissza a vendégeket.

Meglovagolva a Veganuár alapjául szolgáló nemzetközi kezdeményezést – a Veganuary-t –, a London Dungeon úgy döntött, saját programot indít veBANuary (ban=tiltás) néven, ami egyértelmű utalás a veganizmust népszerűsítő mozgalomra.

„Az idei Veganuary-n a The London Dungeon úgy döntött, támogatjuk a mi Mrs. Lovettünket és az ő enyhén gyanús húsos pitéit. Ha neki nem jönnek be a vegánok, hozzánk sem fognak! Szóval úgy döntöttünk, hogy nemcsak ignoráljuk a Veganuary-t, de elindítjuk a saját változatunkat, megtagadva a belépést a vegánoktól, akik csak tovább rontanák a Dungeon levegőjét. És a legjobb, hogy nincs is szükség külön biztonsági ellenőrzésre, mert mint tudjuk, úgyis perceken belül közlik majd, hogy vegánok” – mondta a The London Dungeon egyik szóvivője.

Az illető egyrészt arra a szakállas viccre utalt, hogy a vegánok úgysem bírják ki pár percnél tovább, hogy valaki orrára kössék, hogy ők bizony nem esznek állatokat. Másrészt felemlegette Mrs. Lovett alakját, aki a Dungeon egyik állandó szereplője, illetve Sweeny Todd tettestársa – a 2007-es filmben Helena Bonham Carter játssza a szerepet –, aki a borbély áldozatait úgy segített eltüntetni, hogy pitébe sütötte őket.

Az intézményt díjazták már a tantermen kívüli minőségi tanulás jelvényével és kifejezetten javasolják iskolás csoportoknak a látogatást. Ez viszont sokak szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hiszen nyíltan kirekesztő és ideológiai alapon megkülönböztető magatartást közvetítenek a fiatalok felé, még akkor is, ha csupán viccnek szánták azt.

A Dungeon nem első alkalommal fut bele a félresikerült vírusmarketing akadályaiba, a tavalyi nőnap alkalmából ugyanis Hasfelmetsző Jack alakját Jackie-re változtatták, mondván, hogy a férfiak mindig lenyúlják a nőktől a rivaldafényt. A vicc nem szerepelt jól egyes nőjogi szervezeteknél.

Nem aratott sikert a reklámfogás

Többen is kritizálták a Dungeont a viccesnek szánt marketingtaktika miatt. Elisa Allen, a PETA UK alelnöke szerint az intézmény maga alatt vágja a fát ezzel a lépéssel, hiszen elzárja magát a potenciálisan fizető vendégektől, akik inkább majd Madame Tussaud panoptikumába mennek, ahol olyan ikonikus vegánokat láthatnak megörökítve, mint például Benedict Cumberbatch.

A Vegan Society arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a tiltás tényleg életbe lépne, akkor komoly diszkriminációs eljárást vonhatna maga után, hiszen a törvény előtt a veganizmus ideológiája a vallásos ideológiákkal hasonlatos védelem alá esik. Külön kiemelték, hogy a lépés nem méltó egy olyan intézményhez, amit a tantermen kívüli tanulási lehetőségekért díjaztak.

A Dungeon sajtósa biztosította a MyLondon magazint, hogy a tiltás természetesen nem valós.

„Mrs. Lovett régóta népszerű szereplője a látványosságnak, köszönhetően a gyanús húsos pitéinek és a jól dokumentálható kapcsolatának Sweeney Todd-dal, szóval ebben a hónapban jobban körüljárjuk a szerepét, amit London sötét múltjában játszott. Elnézést kérünk, ha valakit felzaklattunk, és biztosítani szeretnénk mindenkit, hogy ez nem egy komoly tiltás, hiszen mindenkit szívesen látunk, hogy megismerhessék London gyomorforgató történelmét.”

(MyLondon)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.