Inkább bezár egy ausztrál vágóhíd, minthogy kamerákat szereljen fel

A vágóhíd egyike azoknak a hatalmas sertésfeldolgozó üzemeknek, amikről márciusban mutattak be egy leleplező dokumentumfilmet az ABC csatornán. A disznók elgázosításának brutalitását megörökítő felvételekkel az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy szüntessék be ezt a kegyetlen és barbár kábítási módszert.

Márciusban mutatták be Ausztráliában azokat a tényfeltáró videókat, amiket a Farm Transparency Project (FTP) vezetője, Chris Delforce készített, és amin az iparág szerint az egyik leghumánusabb kábítási módszer, vagyis a disznók elgázosítása látható.

Az elgázosítás egy olyan kábítási módszer, amely során öt-hat állatot egy fémketrecbe terelnek, amit aztán leeresztenek egy szén-dioxiddal megtöltött verembe. A folyamat végére a disznók elvileg teljesen elkábulnak, ezt követően következik a levágás.

Az állatok a sertésipar állításával ellentétben akár egy percen keresztül is szenvedhetnek, miközben a nedves felületeken – a tüdejükben, szemükön, torkukban – savat képző szén-dioxid szó szerint belülről égeti és szétmarja a testüket.

„A legtöbb ausztrálnak nem ez ugrik be, amikor a humánus szó jelentésére gondolnak. Az ausztrál sertésipar hazudik a vásárlóinak és elkendőzi a valóságot, vagyis azt, hogy egyik malac sem akar meghalni, és hogy kínkeservesen, levegőért küszködve pusztulnak el. Erre azt mondani, hogy ez humánus, rettentően megtévesztő, és jogi felelősségre kell vonni őket” – osztotta meg gondolatait Chris Delforce arról a közel 10 óráról, amit az Australian Food Group (AFG) melbourne-i sertésfeldolgozó üzemében eltöltött.

A felvételek napvilágra kerülését követően a PrimeSafe, Victoria állam húsokat és állateledeleket felügyelő élelmiszer-biztonsági szervezete arra kötelezte az AFG vágóhidat, hogy szereljen fel CCTV kamerákat az épületben.

A vágóhíd ezt megtagadva inkább úgy döntött, hogy bezárja kapuit, amely lépést Chris Delforce „gyomorforgatóan tipikusnak” nevezte. Hozzátette, hogy ez egy hatalmas győzelem a disznóknak.

„Az ausztrál sertésipar évtizedeken keresztül a humánus disznóvágás aranystandardjának tekintette az állatok elgázosítását. Annak ellenére, hogy számos jelentés és nyomozás mondja ennek a szöges ellentétét, el kellett rejtőznöm ezeknek a borzalmas gázkamráknak az egyikében, hogy végre a nagyközönség elé tárjam ezt, hogy elkezdhessük a régóta esedékes párbeszédet arról, hogyan is bánunk a haszonállatokkal” – mondja Chris.

Az állatvédők újabb akciója a vágóhídon

Az FTP 30 pár aktivistája múlt hónapban betört a Benalla vágóhíd – Victoria megye három legnagyobb sertésfeldolgozójának egyike – telephelyére, hogy megzavarják az üzem működését.

A szervezet vezetője, Chris Delforce abba a ketrecbe zárta be magát, amiben a disznókat a gázzal telt verembe engedik, míg a többiek a malacok terelésére használt folyosót barikádozták el testükkel, odabilincselve magukat az eszközökhöz. Az esetről készült képeket és videókat a szervezet Google Drive-on meg is osztotta.

A felvételeket látva a Woolworths, Ausztrália egyik legnagyobb szupermarketlánca, ahova erről a telepről is érkezik disznóhús, úgy nyilatkozott, hogy meg fogják vizsgálni a felvételek készítésének körülményeit.

Az Egyesült Királyságban is elterjedt a módszer

A napokban került ki az internetre egy videó, ami az angliai Pilgrim’s Pride vágóhídon készült.

Ez az első olyan felvétel, amely egy angliai üzemben örökíti meg ezt a kábítási folyamatot. A felvételeket Joey Carbstrong vegán aktivista rögzítette 2021. februárjában a Pignorant című, rövidesen érkező dokumentumfilmjéhez.

A videó hatására újra felerősödtek az eljárás betiltását követelő hangok.

„A felvételeken látható, hogy a disznók félelemmel és egyértelműen kellemetlenül reagálnak a szén-dioxid első belégzésére. El akarnak menekülni, de nem tudnak. A légszomj jól látható minden állatnál, amelyiknek látszik a szája. A légszomj nagyon rossz állatjóléti körülményeket jelent. Ez addig folytatódik, amíg a malac elveszti az eszméletét” – mondja Donald Broom, a Cambridge Egyetem állatjóléti professzora.

2003-ban egy tanácsadói testület, a Farm Animal Welfare Council (Haszonállat-jóléti Tanács) úgy nyilatkozott, hogy az elgázosítás egyáltalán nem humánus és remélik, hogy öt éven belül kivezetésre kerül a módszer. Ennek ellenére ma az Egyesült Királyságban lévő disznókat 88 százalékban így kábítják a vágás előtt.

„A kormány elkötelezett a legmagasabb állatjóléti szintek mellett, beleértve a vágást is. Elismerjük, hogy vannak aggodalomra okot adó részletek a magas dózisú szén-dioxiddal történő kábítás módszerével, és továbbra is azon leszünk, hogy a legfrissebb bizonyítékok alapján más alternatívát találjunk” – mondta egy kormányszóvivő.

Egyértelmű a konszenzus: a szén-dioxid használatát be kell szüntetni!

Nem a Farm Transparency Project, vagy Joey Carbstrong az egyetlen, akik szerint tarthatatlan ez a kábítási gyakorlat. Idén januárban az Egyesült Államokban is szerveztek tüntetést a módszer ellen.

A Direct Action Everywhere (DxE) állatvédő szervezet San Franciscóban egy hipermarket falára vetítette azokat a rejtett kamerás felvételeket, amiken az elgázosítás közben szenvedő állatok láthatók. A felvételek egy olyan üzemben készültek, amely később bezárt.

De felszólalt a módszer ellen a vegán Jerome Flynn is – a Trónok Harca sztárja –, aki egy videó narrációja miatt volt kénytelen végignézni a felvételeket, ami elmondása szerint a legszörnyűbb dolog volt, amit valaha látott.

Hogy képet kapjunk arról, itthon mennyire elterjedt a módszer, megkérdeztük az Agrárminisztériumot, akik rövid idő alatt válaszoltak is a kérdésünkre.

„A vonatkozó 1099/2009. EK rendelet a sertések vágás előtti kábítására mechanikus, gázzal történő, valamint elektromos árammal történő kábítási módszereket engedélyez. A sertések kábítására engedélyezett módszerek közül hazánkban a legelterjedtebb az elektromos kábítás. Nagy kapacitású sertésvágóhidakon ugyanakkor több helyen is alkalmazzák a szén-dioxiddal történő kábítást, amelynek során az állatokat ún. szén-dioxid-alagútba terelik, ahol megtörténik az állatok véreztetés előtti kábítása. Kismértékben, de egyes kisebb kapacitású vágóhidakon találkozhatunk még rögzített závárzatú eszközzel történő kábítással is” – állt a levélben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.