Most olvasott cikk
Ebben a videóban Joaquin Phoenix elmondja, miért ne vegyél tollkabátot

Ebben a videóban Joaquin Phoenix elmondja, miért ne vegyél tollkabátot

Joaqin Phoenix a Peta új kampányában

Joaquin Phoenix sokat tesz az állatok védelméért, a PETA új videójában például lerántja a leplet a tollukért tenyésztett madarak szenvedéseiről. De a színész sokszor felbukkant a most bezárni kényszerülő, Los Angeles-i Farmer John vágóhíd előtt is, hogy jelenlétével rója le kegyeletét a halálba fuvarozott, védtelen sertések előtt. 

A Los Angelesben található húsfeldolgozó üzem bezárását még tavaly nyáron jelentette be a tulajdonos Smithfield Foods. A cég a kaliforniai üzemeltetési költségek növekedésével magyarázta a bezárást.

A cégvezetés megtiltotta a munkásoknak, hogy a bezárásról nyilatkozzanak, a Los Angeles Timesnak viszont egy magát csak Omarként megnevező dolgozó azt mondta: „Igazából senki nem tud semmit a munkánkról, vagy a jövőnkről.”

Nagyjából 2.000 dolgozó sorsa vált kérdésessé a bezárással.

Az üzemhez a Los Angeles Animal Save és az Animal Alliance Network rendszeresen szervezett virrasztásokat (angolul: vigil), amelynek lényege, hogy az aktivisták jelenlétükkel tiszteletüket és részvétüket fejezik ki a teherautókon érkező állatok iránt, akikre a húsfeldolgozó falain belül a biztos halál vár.

Amennyiben van rá lehetőség, a sokszor rossz körülmények között, zsúfolt teherautók rakományterében sínylődő állatoknak vizet adnak, vagy próbálják pár kedves szóval, érintéssel megnyugtatni őket, mielőtt a kamion behajt a telepre.

Ezeken a megmozdulásokon az egyik leghíresebb vegán színész, az Oscar-díjas Joaquin Phoenix is számos alkalommal részt vett, hogy így rója le tiszteletét a szükségtelenül lemészárolt állatok előtt. Az is előfordult, hogy öltönyben, a SAG-díjátadó gáláról érkezett a virrasztásra.

„A Farmer John vágóhíd bezárása csak egy fejezet vége a könyvben, ami még íródik, amiben továbbra is felszólalunk az elnyomó rendszerekben sínylődő állatok felszabadításáért. Hálás vagyok a L.A. Animal Save szervezetnek, és mindenkinek ebben a közösségben, akiktől ezek az állatok életük egyetlen gondoskodó és szeretetteljes pillanatait kapták.

Ti mindannyian vállaltátok a szemtanúknak kijáró fájdalmakat, és azt egy hatékony, békés, diplomatikus véleménynyilvánítássá formáltátok az állatokért. Habár elszomorít, hogy most nem lehetek ott, megtiszteltetés volt az aktivisták mellett vállvetve állni, és kötelességünk, hogy folytassuk ezt a harcot” – nyilatkozta a vegán színész a Vegan Food & Living magazinnak.

A PETA videójában is feltűnik

Joaquin Phoenix a nyilatkozatot a Joker: Foile Á Deux forgatásáról írta a magazinnak, de a színész nemcsak a mozivásznon, hanem a PETA egyik legújabb videójában is feltűnik – pontosabban narrátorként szerepel –, amiben a szervezet a Responsible Down Standard (RDS; magyarul: Felelős Madártoll Szabályozás) hazugságairól rántja le a leplet.

A PETA Asia 2021. novembertől tizenhárom hónapon keresztül vizsgálta a szabályozásnak megfelelő, hivatalosan minősített farmokat, ahol borzalmas viszonyok fogadták az állatvédő szervezet oknyomozóit.

A Responsible Down Standard (RDS) azt hivatott biztosítani, hogy a ruhák töltésére használt tollak olyan ellátási láncból származzanak, ahol az állatokat nem tették ki szükségtelen szenvedésnek. Ennek ellenére az oknyomozás kiderítette, hogy a körülmények semmivel sem különbek a legtöbb állattartó telepen tapasztaltaknál.

Egy cégtulajdonos, akinek az üzeme RDS-minősítéssel rendelkezik, beismerte, hogy csupán kétévente ellenőrzik az üzemét, annak ellenére, hogy a minősítést évente kellene ellenőrizni. Azt is elmondta, hogy a dolgozói sohasem ellenőrzik, maguknál vannak-e az állatok, mielőtt leszúrják őket.

„A Felelős Madártoll Szabályozás [RDS] azt hivatott biztosítani, hogy bántalmazott madarakból származó toll nem került a termékekbe, de ez nem is állhatna távolabb a valóságtól” – mondja Phoenix a videóban.

(Vegan Food & Living)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.