Most olvasott cikk
Szinte észrevétlenül vegán mesefilmek – nem csak a gyereknek

Szinte észrevétlenül vegán mesefilmek – nem csak a gyereknek

Számos olyan animációs film létezik, amely ha nem is tudatosan, de részben vagy egészben a vegán értékeket hirdeti. Összegyűjtöttünk pár ilyen vegán mesefilmet. Listánkat nem csak gyerekeknek ajánljuk.

Amikor a szülő a vegánság hátterét, lehetséges motivációit szeretné bemutatni a gyereknek, számos eszköz állhat ebben a rendelkezésére. A korábban a Prove.hu-nak nyilatkozó klinikai gyermek-szakpszichológus azt javasolta, hogy ennek során mindössze a kellő óvatosságra kell kiemelt figyelmet fordítani. Az etikai okokat is fontos az életkornak megfelelő, nem túlzottan naturalisztikus módon bemutatni.

Alkalmasak lehetnek erre a mesekönyvek, amelyekből a magyar piacon sajnos meglehetősen szűkös a kínálat. Az érzékenyítésre bevethetők a videók is, a Youtube-on, az Instagramon és a Facebookon is fellelhetők olyan fiókok, amelyek rendszeresen tesznek közzé állatbarát tartalmakat. Jó választás lehet ugyanakkor egy-egy mesefilm is, amely a gyerek mellett még a szülőt is elvarázsolhatja.

Vegán mesefilmek a Disney kínálatából

Ferdinánd

Ferdinánd, a kisbika nem arról álmodozik, mint – a mese szerint – a társai. Ő nem akar egy arénában szembeszállni a matadorral. Ő csak békességre vágyik szeretett virágai és egy bizonyos kislány, Nina társaságában.

A mese alapvetése szerint a bikák vérében van az, hogy meg akarnak küzdeni a matadorral, ami természetesen igencsak megkérdőjelezhető. Ezt a csorbát azonban kétségtelenül sikerül a mesefilm végére kiküszöbölni a készítőinek.

Végső soron pedig kijelenthető, hogy aki megismeri Ferdinándot, utána már jó eséllyel nem tudja majd jó szívvel támogatni a bikaviadalok megrendezését.

Rio

A Rio az állatcsempészet meséje, bemutatja, mi a probléma azzal, ha egzotikus állatokat veszünk, még ha látszólag megbízható helyről is. Ezeknek az állatoknak, de legalábbis a felmenőiknek a története ugyanis rendre visszavezethető egy olyan pontra, amikor a vadonban befogták őket. Ezeket az állatokat kiragadják természetes élőhelyükről, hogy aztán számukra legkevésbé sem ideális körülmények közé hurcolják őket.

A Rio ugyanakkor a kihalás szélén álló állatok meséje is. Azúrt, a Spix-arát azért viszik el Rio de Janeiróba, hogy fajtája utolsó hím egyedeként összehozzák az utolsó tojóval.

A 2011-es film korábban baljóslatúnak számított, hiszen kutatók néhány évvel a mese nyilvánosságra kerülése után hivatalosan is bejelentették: nem él már több Spix-ara a vadonban, csak fogságban. 2022-ben azonban egy szaporítóprogram hatására felcsillant a remény, hogy ismét elterjedhet korábbi természetes élőhelyén ez a papagáj.

A kis hableány

Kétségtelen, hogy az Ariel története a legkevésbé sem az a klasszikus vegán mesefilm, nyilván nem is annak szánták. Rávilágít azonban, hogy a „tengeri herkentyűknek” is lehetnek érzelmeik. Egy friss kutatás szerint a halak képesek az empátiára. Átveszik társuk félelmét, később pedig extra figyelmet fordítanak arra az egyedre, amely a stresszhelyzetet elsődlegesen elszenvedte, mondhatni, vigasztalják.

Már ez az 1989-es mese is megmutatja, hogy nem mindenki tud belenyugodni abba, ha rák kerül a tányérjára. Pláne ha éppen Sebastiannak hívják ezt a bizonyos rákot.

Bambi

A Bambi ellenben klasszikus vegán mesefilmnek tekinthető, még akkor is, ha evidens, hogy ezt sem annak szánták.

Megmutatja, milyen kiszolgáltatottak az erdei állatok a vadászoknak és az emberi tevékenységnek, terjeszkedésnek. A Bambival együttérző gyerekek a mese megtekintése után garantált, hogy napokig szitokszóként használják majd a vadász kifejezést.

101 kiskutya

Még ha alapvetően nem is a kutyák a globális szőrmeipar legnagyobb „károsultjai”, talán rajtuk keresztül lehet leginkább elborzasztani az átlagembert. Némedi Edina, aki idén megkapta az év civil állatvédője díjat, úgy fogalmazott korábban a Prove.hu-nak:

Nagy általánosságban elmondható, hogy a kutya az ember legjobb barátja, a szívének legkedvesebb állat. Márpedig ha még ennek ellenére is ilyen körülmények közül származhatnak a kutyák, mit is várhatunk a malacok jóléte terén?

A kutyák – pláne kölyökkutyák – szőrmeipari felhasználása tehát jobban megütheti a nézők ingerküszöbét, mint például a nyérceké vagy a rókáké. Első lépésnek tehát kiváló lehet ez a mese.

Vegán mesefilmek a Disney-n túl

Csibefutam

Szögesdrótok, csaholó vérebek, koncentrációs táborra emlékeztető körülmények – valljuk be, a legtöbb mese nem éppen így ábrázolja a baromfitenyésztést. A legtöbb esetben inkább vidám farmjeleneteket láthatunk, gondtalan, relatív szabadságban élő, elégedett állatokkal. A 2000-ben bemutatott Csibefutam azonban határozottan szembemegy ezzel a klasszikus képpel.

A Csibefutam csirkéi nagyon is tisztában vannak sanyarú helyzetükkel, ezért újabb és újabb szökési tervet dolgoznak ki.

A Crunchy Vegan portál – ma már vegán – bloggere saját bevallása szerint ennek a mesefilmnek a hatására lett vegetáriánus. Az pedig, hogy egy ilyen folyamatot el tudott indítani egy mindenevőben, elég jó ajánlólevél a Csibefutamnak.

Malac a pácban

Ez az E.B. White klasszikus meseregénye alapján készült alkotás a vegán mesefilmek matuzsáleme, 1973-as rajzfilm.

Wilbur, a malac a főhős, aki az alomból utolsóként, gyengén születik meg egy amerikai farmon. A farmer véget akar vetni Wilbur életének, a lánya, Fern azonban meggyőzi arról, hogy erre semmi szükség. Onnantól kezdve Fern és Wilbur elválaszthatatlan barátokká válnak. Mikor azonban Wilbur már a legjobb indulattal sem tekinthető kismalacnak, a farmer eladja egy másik gazdának.

Wilbur ekkor döbben rá, hogy mi is a sertések sorsa legtöbb esetben. Charlotte, a pók azonban nem akarja veszni hagyni újdonsült barátját, tervet sző a megmentésére.

Mézengúz

A Barry B. Benson nevű méh a pollengyűjtő osztaggal nekivág a nagyvilágnak. Itt pedig döbbenetes felfedezésre jut: rájön, hogy az emberiség ellopja a méhek által készített mézet. Ráadásul már időtlen idők óta folyik ez a kizsákmányolás.

Barry nem tétovázik, beperli az emberiséget. A vád: lopás.

Nem kell azonban félni, a Mézengúz nem egy száraz, komoly, hanem poénokkal jócskán teletűzdelt mesefilm.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.