A cukkinispagetti kiváló alternatíva lehet, ha kerülöd a glutént, vagy egyszerűen egy kevésbé nehéz fogásra vágysz. Avokádóval kombinálva a tökéletes nyári ebéd megtestesítője: könnyed, ugyanakkor laktató.
A cukkinispagettit a legtöbbször paradicsomos mártással kínálják. Úgy sem rossz, de mi most hoztunk egy ennél jóval zöldebb változatot, már ami az étel színét illeti. Ez az étel akár hidegen is fogyasztható.
A cukkini spirálozása
Számos különböző zöldségspirálozó eszköz kapható már, de ha nem lelhető fel ilyen a háztartásodban, nem kell rögtön a boltba rohannod, egy hagyományos zöldséghámozóval is megoldható. A cukkinit „hámozd” hosszú csíkokra, így spagetti helyett inkább szélesmetélt-szerű tésztát fogsz kapni.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 1 közepes cukkini spirálozva
- 1 érett avokádó
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 8 szem koktélparadicsom félbevágva
- 1 evőkanál olívaolaj (opcionális*)
- ½ lime leve
- só
- frissen őrölt bors
- nagy marék friss bazsalikom
- kis marék fenyőmag vagy egyéb mag
*Ha TÉNÉ módon szeretnéd elkészíteni, olaj helyett egy tapadásmentes serpenyőben kevés vízen pirítsd le a fokhagymát és a cukkinit.
Elkészítés:
- Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben és add hozzá a zúzott fokhagymát, majd miután enyhén megpirult (kb. 1-2 perc), jöhet hozzá a spirálozott cukkini. További 1-2 perc kevergetés után zárd el a lángot.
- Készítsd el a szószt. Az avokádót tedd egy késes aprítóba, sózd, borsozd, add hozzá a lime levét és a friss bazsalikomot, majd mixeld krémes állagúra.
- Az elkészült szószt alaposan forgasd össze a cukkinispagettivel és keverd hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat.
- Tálaláskor szórd meg egy kevés fenyőmaggal és díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.
Tipp: ha laktatóbbá szeretnéd tenni, keverj hozzá főtt hüvelyest vagy sült tofukockákat.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.