Most olvasott cikk
Újabb átfogó kutatás bizonyítja: a húsmentes életmód megvédhet többféle rákbetegségtől

Újabb átfogó kutatás bizonyítja: a húsmentes életmód megvédhet többféle rákbetegségtől

Gyógyíthatja a rákot a növényi étrend

A számok alapján már a húskészítmények fogyasztásának csökkentése is jelentős mértékben hozzájárulhat a különöző rákbetegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Nuffield Department of Population Health kutatóintézet munkatársai olyan eredményeket közöltek legutóbbi tanulmányuk kapcsán, amelyek tovább erősítik a növényi alapú táplálkozás és az egészségmegőrzés közötti összefüggéseket.

A tanulmány nagyszerűen időzítve látott napvilágot, hiszen ahogy arról pár nappal ezelőtt a Prove.hu is beszámolt, az Európai Parlament éppen a növényi étrend népszerűsítését javasolta a tagállamoknak a rákbetegségek csökkentése érdekében.

A 472.000 résztvevővel készült kutatás átlagosan 11 éven keresztül kísérte nyomon az alanyok egészségi állapotában bekövetkező változásokat, így jutottak a tanulmányban publikált konklúziókra. A résztvevők információit a UK Biobank szolgáltatta, a kutatás költségeit pedig a Cancer Research UK és a World Cancer Research Fund közösen finanszírozta.

A teljes tanulmány szabadon hozzáférhető a BMC Medicine tudományos folyóirat oldalán.

Ezek az eredmények tovább bővítik a bizonyítékok terjedelmes listáját, amelyek alátámasztják a vegetáriánus táplálkozás védelmező és egészségjavító hatásait. […] Egy egészséges vegetárinánus étrend bevezetése egyértelműen szerepet játszhat [a rák] megelőzésében. Emellett előző kutatási eremények bizonyítják, hogy a vegetáriánus táplálkozás megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a cukorbetegség kialakulását.

nyilatkozta Richard McIlwain, a Vegetarian Society elnöke az eremények kapcsán.

Milyen kategóriákat használtak a kutatók?

A majd’ félmillió vizsgált alanyt négy különböző kategóriába sorolták az alapján, hogy saját bevallásuk szerint milyen sűrűn fogyasztottak húst. Ennek megfelelően az egyes kategóriák a következőképpen néztek ki:

  • Átlagos húsfogyasztó csoport – ide az került, aki heti 5 alkalomnál többször fogyaszt húskészítményeket.
  • Alacsony húsfogyasztó csoport – akik heti 5, vagy kevesebb alkalommal fogyasztanak húskészítményeket.
  • Peszkatáriánus csoport – akik húskészítmények közül kizárólag halhúst fogyasztanak.
  • Vegetáriánus csoport – a csoport tagjai egyáltalán nem fogyasztanak húst.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány nem tesz csoportszinten különbséget vegetáriánusok és vegánok között, valamint az eredményeket sem sűrűn bontják le vegetáriánus és vegán kategóriákra, hanem egybe veszik őket, mint húst egyáltalán nem fogyasztókat. Tehát amikor az eredményekben a vegetáriánus csoportot említik, abba a kutatásban résztvevő 446 vegán is beletartozik.

A vizsgált időszak alatt 54,961 résztvevőnél alakult ki a rák valamilyen formája, amelyek közül a leggyakoribb a végbélrák (5882 esetben), a változó kor utáni mellrák (7537 nő esetében) és prosztatarák (9501 férfinél) voltak.

A legfontosabb eredmények számszerűsítve

Az egyes ráktípusokat egy kalap alá véve azt látjuk, hogy az átlagos húsfogyasztó csoport tagjaihoz képest minden más csoportnál kisebb mértékben alakult ki rákos megbetegedés.

  • Az alacsony húsfogyasztóknál 2%-kal, a peszkatáriánusoknál 10%-kal, míg a húst egyáltalán nem fogyaszóknál 14%-kal volt alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata az átlagos húsfogyasztókhoz képest.
  • A változó kor utáni mellrák kialakulása 18%-kal kevésbé veszélyeztette a vegetáriánus csoportba tartozó nőket, mint az átlagos húsfogyasztókat. A tanulmány itt megjegyzi, hogy a vegetáriánusok alacsonyabb testtömege fontos szerepet játszhat az eredményben.
  • A peszkatáriánus fériaknál 20%-kal, a vegetáriánusoknál pedig jelentős mértékben, 31%-kal volt alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának esélye az átlagos húsfogyasztó férfiakhoz képest.
  • Az alacsony húsfogyasztó csoport férfi tagjainál 11%-kal, a peszkatáriánusoknál 31%-kal, a vegetáriánusoknál pedig 43%-kal volt kisebb esély végbélrák kialakulására, a nőknél viszont nem mutatott szignifikáns különbséget a kutatás.

A kutatási eredmények azt sugallják, hogy az alacsonyabb húsfogyasztás, a peszkatáriánus, vagy húsmentes táplálkozás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. De az továbbra sem tisztázott, hogy ezek az összefüggések kizárólag az étkezéshez kapcsolhatók, vagy más tényezők is közrejátszanak. Az egészségügyi szolgáltatások, mint például a rákszűrésen való részvétel is befolyásolhatta az eredményeket. Szükséges további kutatásokat folytatni nagy számú vegetáriánus részvételével, hogy pontosan ki tudjuk deríteni ezeknek a különbségeknek az okait.”

– nyilatkozta Cody Waiting, a tanulmány vezető kutatója.

A szakemberek számos forrásban hangsúlyozták, hogy olyan egyéb tényezőket, mint például a dohányzás, vagy a rendszeres testmozgás, nem vettek figyelembe. Az eredményeket ennek fényében szabad csak értékelni.

(NDPH)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.