Most olvasott cikk
A vegán anyák teje ugyanannyi B2-vitamint és karnitint tartalmaz, mint a vegyes táplálkozást folytatóké

A vegán anyák teje ugyanannyi B2-vitamint és karnitint tartalmaz, mint a vegyes táplálkozást folytatóké

A korábbi elképzelések megdőlni látszanak. A legfrissebb eredmények szerint a növényi étrenden lévő nők teje is megfelelő mértékben tartalmazza a gyermek fejlődése szempontjából szükséges tápanyagokat, mint a karinitin vagy a B2-vitamin.

Felmerülhet a kérdés, hogy a növényi táplálkozást folytató anyák teje egyes kritikusan fontos tápanyagokból tartalmaz-e eleget? Ezzel kapcsolatban az European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN – Európai Gyermek-Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Tanács) 55. éves gyűlésén bemutatott legfrissebb kutatás, amelyet az Amsterdam University Medical Center készített, eloszlatta a kételyeket.

A vizsgálat során 25 növényi táplálkozást folytató, valamint ugyanennyi vegyes táplálkozású nő anyatejét hasonlították össze egy 3.000-es adatbázisból. Különböző mintavételi eljárásokkal elkülönítették a keresett komponenseket, valamint a vérképre vonatkozó következtetéseket is levontak az egyetem kutatói.

Az eredmények azt mutatták, hogy mind a B2-vitamin, mind a karnitin azonos mértékben volt jelen a két csoport esetében. A vegán anyák vérében valamivel kevesebb volt a karnitin, de ez a különbség nem volt megfigyelhető az általuk termelt tejben, ott továbbra is a szükséges mérték volt jelen.

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a szintet az emlőmirigy szabályozza, de a pontos mechanizmus még nem ismert.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy az emberi tejben a B2-vitamin és karnitin koncentrációját nem befolyásolja a növényi táplálkozás. Továbbá arra, hogy a vegán étrenden lévő anyák teje nem veszélyezteti a szoptatással táplált újszülötteket B2-vitamin- vagy karnitinhiány kialakulásával. Ez fontos információ lehet a szoptató anyáknak, valamint a tejbankoknak

– mondta Dr. Hannah Juncker, a kutatás vezetője a sajtónyilatkozatban.

Dr. Juncker azt is elmondta a Nutrition Insight hasábjain, hogy úgy látszik, a szervezet a gyermeket priorizálja, és a szülő kárára akkor is elegendő tápanyagot juttat a tejbe, amikor az anyában kevesebb mértékben találhatók meg ezek.

A B2-vitamin (riboflavin) hiánya vérszegénységhez és neurológiai gondokhoz vezethet, míg a karnitin hiánya alacsony vércukorszintet, valamint a szív és az agy működésének problémáit idézheti elő a csecsemőknél.

(Healthline)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.