Most olvasott cikk
Mérgezés okozhatta a philadelphiai állatkert öt szurikátájának halálát

Mérgezés okozhatta a philadelphiai állatkert öt szurikátájának halálát

Az állatorvosok azt gyanítják, hogy egy több évtizede használt festékanyag okozhatta az öt szurikáta hirtelen halálát, ezért most az állatkert vezetői a mezőgazdasági minisztériummal karöltve igyekeznek a dolog mélyére ásni, hogy megakadályozzák a hasonló tragédiákat.

A szurikáták minden állatkert nagy közönségkedvencei. Nem volt ez másként a philadelphiai állatkertben sem, éppen ezért mind a látogatókat, mind a gondozókat nagyon megrázta az öt állat gyors egymásutánban bekövetkezett halála.

A szurikáták – Nkosi, Lula, Nya, Kgala és Ari –, akik mind egy család tagjai voltak, 2013-ban kerültek az állatkertbe. Haláluk okát egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, de az orvosok úgy vélik, az apró húsevők mérgezés következtében pusztultak el.

Az intézményben lévő állatok megjelölésére már több mint 30 éve a Nyanzol-D nevű festéket használják a dolgozók, ezt a festéket alkalmazták a szurikátáknál is június elsején. A használatot követő fél órán belül az egyik hím állat – Nkosi – elpusztult. Ezt követően a többi állat is komoly egészségügyi problémára utaló jeleket kezdett mutatni.

Mérgező festéket használtak?

Az orvosok nem tudták mire vélni a helyzetet, gyomormosással próbálták az állatok életét megmenteni, de sajnos nem jártak sikerrel.

„Mielőtt az orvosi csapat közbe tudott volna avatkozni, Nkosi, az egyik hím állat elpusztult. Dacára az állatorvosi és gondozói csapat már szinte hősies igyekezetének, Lula, Nya és Kgala is hamarosan követték, és Ari, az utolsó megmaradt szurikáta a hét elején távozott” – mondta Amy Shearer, az állatkert látogatói élményért felelős igazgatója.

A boncolás eredményére még várni kell, de a festék használata gyanúsan egybeesik az állatok megbetegedésével és elpusztulásával, ezért a dolgozók úgy gyanítják, a Nyanzol-D lehet a ludas.

Azt feltételezzük, hogy véletlenségből valami mérgezőt fogyaszthattak. Több mint 30 éve használjuk már ezt az állatfestéket

– mondta Shearer. A festék rutinszerű használatát az intézmény vezetője, Rachel Metz is megerősítette.

A philedalphiai állatkert most az Association of Zoos and Aquariums (Állatkertek és Akváriumok Szövetsége), valamint az USDA (amerikai mezőgazdasági minisztérium) segítségével igyekszik a végére járni a feltételezett mérgezés pontos okainak, valamint a jelölésre használt festék egészégügyi kockázatainak. Céljuk, hogy a jövőben ne történhessen hasonlóan tragikus eset.

Hogy milyen módon torzítják el a természetről alkotott képünket az állatkertek, arról itt írtunk bővebben.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.