Most olvasott cikk
Salátából készülhet növényi alapú inzulin

Salátából készülhet növényi alapú inzulin

Kutatók új, salátaalapú inzulint fejlesztenek ki. A cukorbetegek növényi megmentője mellett a hipoglikémia kockázata is minimalizálódhat, a most leggyakrabban használt injekciós tollak mellett még gyakran alakul ki ez a probléma.

Növényi áttörés küszöbén állhatunk a cukorbetegek számára létfontosságú inzulinnal kapcsolatos kutatások terén.

A cukorbetegség egy szénhidrát-anyagcserezavar, azon belül is a glükóz feldolgozási zavara. Két fő típusa van:

  • az egyik az alapvetően életmódbeli tényezőkre visszavezethető 2-es típusú diabétesz,
  • a másik a gyerekkoriként is emlegetett, autoimmun okok miatt kialakuló 1-es típusú diabétesz.

A 2-es típusú cukorbetegeknek inzulin beadására is szükségük lehet, erre jelenleg még kizárólag állati eredetű szer áll rendelkezésre.

Ez azonban változhat a Pennsylvaniai Egyetem Fogorvosi Karának hála, akik ígéretes eredményeket értek el a salátából előállított, növényi alapú inzulinnal.
Kutatásaik alapját a növényi sejtfalak rugalmassága adta. Ezek erős pajzsként szolgálnak, megvédik az inzulint az emésztőrendszer savaitól és enzimeitől, amíg el nem éri a bél mikrobáit, amelyek aztán felszabadítják az inzulint.

Búcsú az injekciós tollaktól és inzulinpumpáktól?

A növényi alapon túl a kutatás másik nagy csodája, hogy a tudósok által kifejlesztett új inzulinfajta szájon át is bevehető. Az eddig elvégzett tesztek alapján a bevételt követő 15 percen belül rendezni tudja a vércukorszintet, ennél a jelenleg használt inzulin sem hat gyorsabban.

Az általunk szájon át beadott, növényekből előállított inzulin tökéletes mása a hagyományos inzulinnak, a hipoglikémia kockázata azonban minimálisra csökken mellette

– mondta a kutatást vezető Henry Daniell.

Az inzulint jelenleg két módon juttathatják a szervezetükbe a cukorbetegek. Inzulinpumpával, amely egy borzasztóan drága eszköz, valamint injekciós tollakkal, amelyek gyakran hipoglikémiát okoznak.

Akkor beszélhetünk hipoglikémiáról, ha a vércukorszint 3,9 mmol/liter alá esik. Ez nem egy önálló betegség, hanem egyszerűen az a jelenség, mikor a vérben keringő cukrot nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni.

Az inzulin vegán szépséghibája

Mielőtt a vegán cukorbetegek megkönnyebbülten felsóhajtanának, hozzá kell tenni, hogy egy aprócska bökkenő azért van. A kutatás során elvégzett tesztek ugyanis állatkísérletek voltak: egereken tesztelték a növényi inzulint.

A Prove.hu-nak korábban nyilatkozó gyógyszerész, Budai Marianna azonban ilyen tekintetben már lelombozta a vegánokat. Elárulta ugyanis, hogy manapság nem nagyon kerül úgy gyógyszer forgalomba Magyarországon, hogy ne menne át állatkísérleti fázison.

Az mindenesetre reményt keltő a vegán közösség számára, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően az Egyesült Államokban ezentúl már nem kell kötelező jelleggel állatokon is tesztelni a kísérleti gyógyszereket ahhoz, hogy azok a klinikai tesztek fázisába, vagyis az embereken végzett kísérleti szakaszba kerülhessenek.

A 2-es típusú, legtöbbször az egészségtelen életmód miatt kialakuló cukorbetegséggel kapcsolatban azonban jó hír, hogy étrendi és életmódbeli változtatásokkal is kezelhető lehet. Ezt egyébként már tanulmányokban is alátámasztották.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.