Most olvasott cikk
Történelmi lépés: már nem kötelező állatokon tesztelni a gyógyszereket az Egyesült Államokban

Történelmi lépés: már nem kötelező állatokon tesztelni a gyógyszereket az Egyesült Államokban

állatkísérletek

Ezzel a történelmi lépéssel lehetőség nyílik arra, hogy a gyógyszeripar felhagyjon az idejétmúlt és egyre több tanulmány szerint haszontalan állatkísérletekkel.

Az eddigi gyakorlattól eltérően az Egyesült Államokban ezentúl már nem kell kötelező jelleggel állatokon is tesztelni a kísérleti gyógyszereket ahhoz, hogy azok a klinikai tesztek fázisába, vagyis az embereken végzett kísérleti szakaszba kerülhessenek.

Joe Biden amerikai elnök előző hónapban írta alá az erre vonatkozó törvényt. A most megdőlt gyakorlat 1938 óta, vagyis több mint 80 éve volt érvényben.

Ennek értelmében az embereken végzett kísérletek előtt az FDA (Food and Drug Administration) – az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala – egy rágcsálón (egéren vagy patkányon), és egy nem rágcsálón (kutyán vagy majmon) végzett kísérlet után engedte csak embereken is tesztelni a készítményeket.

Az évtizedek óta érvényben lévő gyakorlat annak ellenére volt alkalmazásban, hogy az emberkísérletek szakaszába jutó gyógyszerek 96%-a elbukik a klinikai teszteken, mert utólag kiderül, hogy hatástalanok, vagy veszélyesek ránk nézve.

Vagyis az állatokon végzett teszteredmények szinte teljesen megbízhatatlanok arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezet számára mennyire veszélyes egy kísérleti gyógykészítmény.

„Az FDA Modernizációs Törvény 2.0 felgyorsítja a fejlesztést és segít, hogy a hatékonyabb és biztonságosabb gyógyszerek hamarabb kerülhessenek az üzletekbe, szakítva azzal a bürokratikus rendszerrel, amit a kortárs tudomány sem támogat. Büszke vagyok, hogy előidézője lehettem ennek a változásnak” – olvasható Rand Paul republikánus szenátor nyilatkozata, aki az új törvény egyik szponzora volt.

Győzelem az embereknek és győzelem az állatoknak

mondta Cory Booker demokrata szenátor, a törvény másik támogatója Instagram-bejegyzésében. Hozzátette, hogy az általa előterjesztett módosítás nemcsak biztonságosabb készítményeket eredményez majd, de állatok ezreit kíméli meg a szenvedéstől.

A törvénymódosítást számos szervezet, cég, illetve magánszemély is támogatta, többek között Jane Goodall és a PETA is.

Ez a törvénymódosítás egy radikális irányváltozást jelent a gyógyszerek fejlesztésének gyakorlatában. Az FDA-nak lehetősége lesz a sokkal hatékonyabb, állatmentes kísérleti módszerek megfontolására a halálos és tudományosan értéktelen állatkísérletek helyett. A döntés egybevág azzal, amire a PETA tudósai 2020 májusában kérték az FDA-t

olvasható a PETA közleménye a hír kapcsán.

Az alternatív módszerek között szerepelnek a számítógépes modellek, a sejtalapú megoldások, vagy az „organ chip” eljárás, ami egy szerv működését modellező rendszer, és ami sokkal jobb hatásfokkal képes előre jelezni egy kísérleti szer veszélyeit.

Vannak, akik szerint ez nem olyan jelentős változás

Jim Newman, az Americans for Medical Progress (Amerikaiak az Orvoslás Fejlődéséért) szervezet kommunikációs igazgatója szerint ez nem egy cunami erejű paradigmaváltás, pusztán csak az áramlat lassú változása. Az állatkísérletekért kardoskodó szervezet tagja szerint az alternatív módszerek még gyerekcipőben járnak, és hosszú évek fognak eltelni, amíg lecserélhetik a bejáratott ügymenetet.

Wendy Jarrett, az Understanding Animal Research (Értsük meg az Állatkísérleteket), az Egyesült Királyságban bejegyzett állatkísérlet-párti szervezet ügyvezetője szerint azért van szükség a jelenleg használt módszerre, mert az állatokon teljeskörűen vizsgálható egy készítmény hatása.

„Rászabadíthatunk egy kísérleti gyógyszert néhány májsejtre. És láthatjuk, hogy nem okoz nekik kárt. De azt nem tudjuk, hogy köhögést okoz-e, károsítja-e az agysejteket vagy a belső szerveket” – fejtette ki ellenérzését az új törvény kapcsán. A teszteken átesett, majd elaltatott állatok boncolása közben minderre fény derülhet.

Az FDA nyitott az új módszerekre, és habár a törvény nem tiltja az állatkísérleteket, lehetőséget biztosít arra, hogy ne egy etikailag aggályos, tudományosan visszamaradott és nem utolsósorban drága módszer legyen az egyetlen út az új gyógyszerek kifejlesztésére.

Az állatkísérletekkel kapcsolatos tudományos aggályokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Science)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.