Most olvasott cikk
5 vegán kenyérféle házilag: különleges receptek a bageltől a focacciáig

5 vegán kenyérféle házilag: különleges receptek a bageltől a focacciáig

Nincs jobb érzés, mint amikor bejárja a konyhát a saját kézzel készített élesztős tészta illata. Ha benned is dolgozik a pékszellem, akkor ezekkel az egyszerű, mégis nagyszerű vegán kenyérfélékkel tuti nem lősz mellé.

A szendvicsnek megtölthető bageltől kezdve az indiai raguk mellé kínált lapos kenyéren át az elronthatatlan olasz focacciáig: legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, ebben a válogatásban biztosan megtalálod, amit keresel.

Pihe-puha bagel

bagel alaprecept
Fotó: Getty Images

A bagel elsőre nem tűnik annyira nagy dobásnak: egy zsemle, aminek lyuk van a közepén, mégis miért vannak tőle annyira elájulva az amerikaiak? Azért, mert ha jól készítik, sokkal több egy egyszerű zsemlénél.

Tésztája omlósan puha és enyhén édes, amit általában sós töltelékkel ellensúlyoznak. Gyakran tesznek bele például krémsajtot és füstölt lazacot, így a teljes élményért kipróbálhatod a házi bagelt ezzel a nagyon könnyen elkészíthető vegán répalazaccal is.

Egyszerű, mégis isteni pitakenyér

Fotó: Getty Images

Vannak olyan házi kenyérfélék, amiket azért éri meg elkészíteni, mert egyszerűen mérföldekkel finomabbak, mint a bolti változataik – a pita is ezek közé tartozik. Ráadásul rendkívül egyszerű, szinte elronthatatlan az elkészítése, így akkor is bátran ajánljuk, ha még nem csináltál ilyesmit.

A pitát megtöltheted falafellel, zöldségekkel és hummusszal, kínálhatod falafeltál mellé, de akár görög jellegű vegán gyrost is készíthetsz belőle. Ha pedig egészségesebb változatra vágysz, akkor próbáld ki ezt a teljes kiőrlésű egyiptomi pitareceptet.

Naan kenyér vegán változatban

Vegán naan kenyér - prove.hu
Fotó: Shutterstock

A naan nem véletlenül a világ leghíresebb laposkenyér-féléje: fokhagymás, friss zöldfűszeres olajjal megkenve igazi fejedelmi kísérő fűszeres raguk és mártogatók mellé. Az eredeti naan joghurttal és vajjal készül, ez a vegán változat azonban ezek nélkül is felveszi vele a versenyt.

Nézz szét dél-ázsiai receptjeink között, ahol rengeteg különleges, fűszeres ragut találsz, amik mellé tökéletes választás a frissen sült naan kenyér.

Fokhagymás pampuska

Fotó: Getty Images

A pampuska kis bucik formájában sütött, élesztős kenyér, aminek tésztája leginkább a kalácséhoz hasonlítható. Pikantériája a fokhagymás olajban rejlik, amit a sütőből kivéve, még forrón locsolunk rá.

Ezt az ukrán klasszikust hagyományosan borscs, azaz céklaleves mellé kínálják. De kísérhetsz vele salátát, bármilyen levest vagy főzeléket is, vagy egyszerűen belemártogathatod a kedvenc kencédbe.

Focaccia, a legkezdőbarátabb házi kenyérféle

Fotó: Prove

Azoknak, akik még soha nem dolgoztak élesztős tésztával, a házi kenyérfélék közül általában a focaccia elkészítését szokták ajánlani, ez ugyanis annyira egyszerű és elronthatatlan, hogy a siker garantált. A tésztát nem kell dagasztani, csak összekeverni, az olívaolaj pedig gondoskodik róla, hogy a végeredmény ropogós kérgű, belül pedig pihe-puha legyen.

A focaccia isteni valamilyen testesebb szószba, például pestóba vagy muhammarába mártogatva, vagy ha előételként tálalnád, készíthetsz mellé házi kölessajtot is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.