A pesto szósz hagyományosan márványmozsárban készül, ezért az állaga darabosabb, az íze pedig sokkal aromásabb marad. Azonban ha nem áll rendelkezésedre mozsár, vagy krémesebb állagot szeretnél, akkor használhatsz botmixert is.

A vegán pesto elkészítése abban különbözik az eredetitől, hogy sajt helyett sörélesztőpelyhet használunk, ami mind ízvilágában, mind állagában nagyon hasonlít a hagyományosan használt parmezánhoz. A pesto szósz elkészítése pedig pofonegyszerű, egészen pontosan három lépésben is megoldható.

Hozzávalók:

  • 25 g bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 csapott evőkanál fenyőmag
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

  1. A bazsalikomot és a fokhagymagerezdet tedd bele a mozsárba (ha botmixert/turmixgépet használsz, beleteheted egyszerre az összes összetevőt), sózd és körkörös mozdulatokkal kezdd el őrölni. A titok a türelem és nem az erő ebben az esetben.
  2. Ha már pépes állagot kaptál, hozzáadhatod a fenyőmagot. Ezt is őröld addig, amíg teljesen krémes nem lesz, aztán keverd hozzá a sörélesztőpelyhet.
  3. Utolsó lépésként add hozzá az olívaolajat, és alaposan keverd el.