A pesto szósz hagyományosan márványmozsárban készül, ezért az állaga darabosabb, az íze pedig sokkal aromásabb marad. Azonban ha nem áll rendelkezésedre mozsár, vagy krémesebb állagot szeretnél, akkor használhatsz botmixert is.
A vegán pesto elkészítése abban különbözik az eredetitől, hogy sajt helyett sörélesztőpelyhet használunk, ami mind ízvilágában, mind állagában nagyon hasonlít a hagyományosan használt parmezánhoz. A pesto szósz elkészítése pedig pofonegyszerű, egészen pontosan három lépésben is megoldható.
Hozzávalók:
- 25 g bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 ml extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 csapott evőkanál fenyőmag
- ízlés szerint só
Elkészítés:
- A bazsalikomot és a fokhagymagerezdet tedd bele a mozsárba (ha botmixert/turmixgépet használsz, beleteheted egyszerre az összes összetevőt), sózd és körkörös mozdulatokkal kezdd el őrölni. A titok a türelem és nem az erő ebben az esetben.
- Ha már pépes állagot kaptál, hozzáadhatod a fenyőmagot. Ezt is őröld addig, amíg teljesen krémes nem lesz, aztán keverd hozzá a sörélesztőpelyhet.
- Utolsó lépésként add hozzá az olívaolajat, és alaposan keverd el.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.