Most olvasott cikk
Piers Morgan élő adásban evett hamburgert, így akarta provokálni vegán vendégét

Piers Morgan élő adásban evett hamburgert, így akarta provokálni vegán vendégét

Piers Morgan

A veganizmust régóta hangosan ellenző tévés műsorvezető, Piers Morgan úgy próbálta meg véleményét vegán vitapartnere tudtára adni, hogy adás közben elkezdett egy Big Mac-et falatozni.

Az Animal Rebellion klímaaktivistái szeptember 7-én fehér festékkel öntötték le az angol parlament épületének bejáratát, ezzel tiltakozva a tejipar pusztító hatása és kegyetlen jellege ellen. Az akciót közvetlenül Liz Truss miniszterelnöknek intézték, hogy mielőbb foglalkozzon a világunkra leselkedő ökológiai katasztrófával.

Az akció része volt a környezetvédő csoport azon törekvésének, hogy megbénítsák Angliai tejellátását, amit szeptember 4. és 8. között sikerrel végre is hajtottak. Ennek következtében sok szupermarketben üres polcok fogadták mindazon betérőket, akik tehéntejet szerettek volna vásárolni.

Az akció kapcsán a szabadszájúságáról és határozott véleményéről ismert műsorvezető, Piers Morgan meghívta Uncensored című műsorába az egyesület egyik tagját, Orla Coghlant, azzal a szándékkal, hogy szembesítse az állatvédőket állítólagos képmutatásukkal. Morgan szerint ugyanis, aki avokádót és mandulát eszik, az pontosan ugyanolyan rosszat tesz a környezetnek, mint aki a nagyipari állattartást támogatja.

Az állítás nem igazán felel meg a valóságnak, hiszen egy adag avokádó (150 gramm) karbonlábnyoma nagyjából 0.19 kg szén-dioxidnak felel meg, míg ugyanennyi marhahús körülbelül 4 kg-ért felel.

A higgadt és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet nem kifejezetten előnyben részesítő tévés nem igazán hagyta szóhoz jutni meghívott vendégét, látszólag nem érdekelte más, minthogy saját meggyőződését elmondhassa.

A műsorvezető olyan kérdésekkel bombázta Orlát, hogy szerinte hány embert sikerült a húsevésről leszoktatniuk egy történelmi épület megrongálásával, vagy hogy vendége fogyaszt-e avokádót, illetve mandulát.

Piers Morgan érvelése sok sebből vérzik

A kérdések leginkább csak azt a célt szolgálták, hogy Morgan félinformációkra épülő meggyőződését előadhassa, vendége válaszait sorozatos közbevágásokkal szakította félbe.

Egyáltalán nem érdekelte, hogy az általa felhozott avokádó és mandulatermelés – habár valóban rendelkezik negatív környezeti hatásokkal – lényegesen kevesebb kárt okoz, mint a Piers által jóízűen elfogyasztott Big Machez szükséges marhahús előállítása.

A műsorvezető abba a logikai hibába esett, hogy relativizálta az ökológiai károkozást. Vagyis, ha avokádót enni és marhát enni is rossz, akkor a marhát fogyasztók és az avokádót fogyasztók azonos mértékben vétenek a környezet ellen. Ez körülbelül olyan, mintha valaki egy kiló kenyér ellopását és egy bank páncéltermének kifosztását azonos mértékű tettként értékelné, hiszen mindkét cselekvés a lopás kategóriájába tartozik.

Azt sem sikerült Piersnek megértenie, hogy a vitathatatlanul vandál akció nem azzal a céllal történt, hogy az embereket leszoktassa a húsevésről, hanem hogy a téma nagyobb médiafigyelmet kapjon. A vita során az is elhangzott a műsorvezetőtől, hogy a növényi alapú táplálkozás egészségtelen, állítása szerint ez tudományosan bizonyított tény – bár a forrásait nem szándékozta megosztani –, a valóság ezzel szemben az, hogy a tudósok úgy vélik, a megfelelően összeállított növényi étrend tökéletesen megfelel minden egészségügyi kritériumnak, sok esetben pedig képes visszafordítani egyes betegségeket is.

Az adás végén Piers Morgan megpróbálta kellemetlen helyzetbe hozni vegán vendégét azzal, hogy behozatott a stúdióba egy hamburgert.

„Tudod, mit? Ez egy szabad ország, egy igazi demokrácia. És ehetek húst, kiváltképp valaki olyan előtt, akit ez zavar és méheket gyilkol, hogy avokádót ehessen” – hangzott el a műsor végén.

(The Sun)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.