Most olvasott cikk
Skócia 2040-re teljesen vegánná válhat?

Skócia 2040-re teljesen vegánná válhat?

Skócia

Egy új petíció azzal a lehetőséggel kecsegtet, hogy Skócia egész területén betilthatják az állati eredetű húskészítmények előállítását és fogyasztását. Persze nem most.

Sokan talán még mindig a pár nappal ezelőtti svájci szavazás miatt bánkódnak, ami sokkal reálisabb célt tűzött ki maga elé, mégsem sikerült áttörést elérnie. A svájci népszavazáson megjelentek több, mint fele ugyanis nem szerette volna, ha tovább szigorítják a jelenlegi szabályozásokat a nagyipari állattartásban.

Ezek után egy olyan törvény, amely nemcsak az állatokból készült termékek gyártását, de fogyasztását is megtiltaná, teljesen utópisztikus elgondolásnak tűnik, és inkább hihetnénk egy idealista vegán író fikciójának, mint valóságnak.

A helyzet ezzel szemben az, hogy Skóciában jelenleg ténylegesen „megfontolás alatt” van egy olyan előterjesztés, amely 2040-re teljesen kivezetné és megtiltaná a hústermékek előállítását és fogyasztását, ahogy az a skót parlament petíciókkal foglalkozó oldalán olvasható.

A javaslat mögött Roger Green, a Vote with your fork, egy húsmentes jövőért kampányoló szervezet tagja áll, aki 2022 áprilisában Skócia minden egyes képviselőjének elküldte azt a weboldalán is publikált levelet, amely hosszasan részletezi, miért gondolja úgy, hogy itt az ideje törvényi szintre emelni azt a táplálkozásunkkal kapcsolatos irányváltást, amit már több nemzetközi szervezet is előirányzott.

A vegán étkezésre való globális átállás elengedhetetlen fontosságú, hogy megvédjük a bolygót az éhínségtől, az energiaszegénységtől és a klímaváltozás legrémisztőbb kimeneteleitől

– idézi Roger a 2010-es ENSZ jelentésben elhangzottakat.

Felkészül Skócia

Emellett számos dokumentumot említ a hosszúra nyúlt levélben, amelyekben nemcsak a klímaváltozáshoz, de az állatokhoz kapcsolódó érvek is feltűnnek.

Green a húsipar teljes összeomlásával kapcsolatban is tesz előrejelzéseket, miszerint 2030-ra az Egyesült Államokban lévő szarvasmarhák száma 50%-kal csökkenni fog, ez pedig elkerülhetetlenül magával hozza a marhahúsipar csődjét. Hasonló gazdasági helyzet áll majd elő a többi húsipari ágazat tekintetében is.

Mindez annak tulajdonítható, hogy a növényi fehérje előállítási technológiái nagy mértékben fejlődni fognak, lényegesen olcsóbb és minden szempontból jobb, egészségesebb termékeket létrehozva, mint a hagyományos, állatból készült verziók. Emiatt lenne nagyon fontos, hogy Skócia még időben átalakítsa mezőgazdaságát, felkészülve az elkerülhetetlen paradigmaváltásra – olvasható Roger levelében.

A megkeresést egyelőre két képviselő méltatta válaszra. Közülük az egyik nem feltétlenül gondolta, hogy a Roger által felvetett problémákra a hús tiltása adekvát megoldást jelenthet, míg a másik nagy általánosságban egyetértett a levélben olvasottakkal.

Azt senkinek sem javasoljuk, hogy nagy összegben fogadjon a javaslat megszavazására, hiszen – bár sokan úgy gondolják, a nem fenntartható jellege miatt idővel elkerülhetetlen a nagyipari állattartás beszüntetése, ezzel együtt pedig a hústermékek fogyasztásának drasztikus csökkenése – jelenleg ez még nagyon messze áll a valóságtól.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.