Most olvasott cikk
Az Animal Rebellion aktivistái alaposan megbénították Anglia tejtermék-ellátását

Az Animal Rebellion aktivistái alaposan megbénították Anglia tejtermék-ellátását

Animal Rebellion aktivisták egy tejszállító kamionon

Több, mint 100 vegán aktivista összehangolt demonstrációját láthatjuk kibontakozni, ami sikeresen megbénított több közép- és dél-angliai ellátóközpontot, ezzel jelentős leállást okozva a brit tejtermelésben – számolt be róla a The Guardian.

Az Animal Rebellion radikális állatjogi és klímavédelmi szervezet több, mint 100 képviselője vasárnap kora reggel Anglia egyes részein blokkolta az országos tejtermék-szállítást. Nem csupán kisebb intézményekre céloztak, ugyanis az egyik legnagyobb tejüzem, az Aylesbury-ben található Arla Foods és a szintén óriásinak számító Müller UK & Ireland vállalat egyes üzemeinek működését is megbénították, amelyek Anglia tejellátásának jelentős részét teszik ki.

Az Animal Rebellion aktivistái egy tejszállító kamion tetején
Fotó: Animal Rebellion / Facebook

Az akcióra azt követően került sor, hogy a szervezet – amely a fenntarthatóbb, növényi alapú élelmezési rendszer létrehozásáért kampányol – nem kapott választ a vezető brit politikusoknak elküldött levelére, amiben arra figyelmeztettek mindenkit, hogy szeptemberben tömeges diszruptív aktivizmust fognak végrehajtani, amennyiben nem történik előrelépés a klímakrízis megoldásában.

A különböző csoportok sokféleképp tüntettek, egyes helyeken molinókkal felmásztak a kamionokra, máshol a tejtermékeket tároló óriási silókra, vagy éppen bejutottak az üzemek területeire és élőláncot formálva elállták a tejterméket szállító sofőrök útját.

Oda ütnek, ahol fáj

A vegán aktivisták által megbénított négy elosztóközpont az Arla Foods és a Müller tulajdonában vannak, és évente összesen 2 milliárd liter tejet dolgoznak fel.

A csoport közölte, hogy addig várhatóak újabb akciók, amíg a brit kormány nem veszi komolyan az éghajlatváltozást, és nem tesz ellene konkrét lépéseket, mint például a növényi alapú étrendre való áttérés tömeges ösztönzése, az állattenyésztők és halászok támogatása abban, hogy hatékonyabban tudjanak átállni növénytermesztésre, vagy a felszabaduló területek újraerődítése és az általános károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Animal Rebellion aktivista zászlóval a kezében
Fotó: Animal Rebellion / Facebook

A megmozdulásban John Appleton is részt vett, aki korábban hat évig volt az Arla munkatársa. Az eseményről úgy nyilatkozott:

Első kézből ismerem ezt az iparágat, és tudom, hogy a gazdák mennyit küzdenek benne nap mint nap. Olyan élelmezési rendszerre van szükségünk, amely a gazdáknak, az emberiségnek és a non-humán állatoknak is egyaránt előnyös.

A Müller UK and Ireland szóvívője nyilatkozatot adott ki, melyben csalódottságukat fejezik ki, hogy az aktivisták célkeresztjébe kerültek, és a tejtermékeket egy megfizethető és egészséges élelmiszerként emelték ki, különösen azok számára, akik a gazdasági válság idején nehezen jutnak tápanyagban gazdag élelmiszerekhez.

Fotó: Animal Rebellion / Facebook

Steve Bone, az eseményen aktivistaként résztvevő fotós elmondása szerint:

Egy növényi alapú jövő helyreállítaná a brit vidéket és mindazt a csodálatos természetet, amelyet az állattenyésztés miatt elveszítettünk, emellett lehetővé tenné, hogy nagy mértékben kivonjuk a légkörből a szén-dioxidot, valamint enyhítené az éghajlati válság legsúlyosabb hatásait is.

Néhány nappal korábban történt…

Az Animal Rebellion a tejüzemek megbénítására egy szolidabb tüntetéssel készült fel. Alig pár napja egy londoni Whole Foods áruháznál és több város Marks & Spencer szupermarketeinél gyűltek össze, hogy akadályozzák a vásárlók tejtermék iránti vásárlási szándékát, miközben a “Növényi alapú jövő” és a “Vadonosítsuk újra a földeket” üzeneteket közvetítették a tábláikon.

Az Animal Rebellion nyilatkozata alapján több száz elhivatott támogatójuk van, akik nem félnek az engedetlenségi akciók következményeitől, és hajlandóak akár börtönbe is menni, ha ezzel segítenek megmenteni az emberiséget a klímakrízis pusztító hatásaitól. A tervek szerint az akciók folytatódni fognak a következő napokban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.