Most olvasott cikk
Tényleg macskát szolgáltak fel csirke helyett egy klímaeseményen?

Tényleg macskát szolgáltak fel csirke helyett egy klímaeseményen?

Többen rosszul lettek, amikor kiderült, hogy az ECO27 nevű klímarendezvényen felszolgált csirke helyett kiscicákból készült fogást kaptak a vendégek. Vagy az egész csak átverés volt?

A BeyondCarnism Twitter-csatornáján közölte a (fikciós) hírt, hogy az ECO27 rendezvény vendégei mind áldozatul estek Jay Kumari, egy (nem létező) neves klímatudós által szervezett kegyetlen beugratásnak. Kumari a vacsora közben lépett a pódiumra, hogy bejelentésével – miszerint csirkék helyett macskákból készült levest szolgáltak fel vacsorára – szó szerint lesokkolja az addig jóízűen falatozó vendégeket (akik mind színészek voltak).

A tudós a (kamu) rémhír bejelentését követően egy #dontthrowup (ne hányj) hastaggel ellátott molinót tartott fel, miközben a biztonságiak kivezették az esemény helyszínéről. A képsorok ezután hisztérikusan zokogó, a döbbenettől lefagyott, vagy éppen nyelvüket törölgető vendégeket mutattak, akiket láthatóan teljesen felkavart a tudat, hogy háziállatokat fogyasztottak haszonállatok helyett.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melanie Joy (@drmelaniejoy)

Az esetet követően Jay Kumari nem volt hajlandó nyilatkozni, ezért a HLN News csatorna Melanie Joy-t kérte meg arra, hogy kommentálja a történteket. A karnizmus ideológiáját kidolgozó, a Beyond Carnism szervezetet alapító pszichológus a riporter kérdéseire reagálva elmondta, hogy Kumari véleménye szerint arra az ellentmondásra akarta felhívni a figyelmet, hogy a klímaaktivisták sokszor vonakodnak megemlíteni a nagyipari állattartást, amikor a klímaváltozással kapcsolatban folyik diskurzus.

Az eset szerencsére nem történt meg

Természetesen az esemény nem történt meg a valóságban, a videó csak egy elképzelt szituációt mutat be, de nagyon hatásosan hívja fel a figyelmet a kitalált tudós akciója arra a problémára, amit Melanie Joy – egy létező tudós, aki számos könyvet publikált a témában – kifejtett az interjúban.

A karnizmus annak a hiedelemrendszernek az elnevezése, ami gyerekkorunktól kezdve arra kondicionál minket, hogy normálisnak tartsunk megenni egyes állatokat, míg másokat családtagként tisztelünk. Az ideológiának köszönhetően meg sem kérdőjelezzük, hogy miért fogyasztunk állatokat, nem ismerjük fel, hogy a húsevés egy döntés és nyugodtan dönthetünk úgy is, hogy nem veszünk részt benne.

A klasszikus értelemben vett haszonállatok fogyasztása a legtöbb állatjogi aktivista vagy önjelölt környezetvédő számára sem okoz gondot, éppen emiatt sokan nem hajlandóak érinteni a témát, amikor a bolygónk és a klíma jövőjéről esik szó.

Sokkal könnyebb szemet hunyni a nyilvánvaló ellentmondás felett – állatokat eszünk, miközben állatbarátként hivatkozunk magunkra –, mint az erkölcseinkkel szinkronban lévő módon, vagyis az állatok mindenkörű fel- és kihasználása nélkül élni.

A látszólag felháborodott riporter ingerülten közli is Melanie-val, hogy nem marhahúslevest, hanem csirkét akartak felszolgálni, aminek sokkal kisebb a karbonlábnyoma, mint a marhának, amiben természetesen igaza van. De a pszichológus azzal reagál, hogy teljesen irracionális kizárólag az állatokat összehasonlítanunk, amikor számos növényi forrás van, ahonnan fedezhetjük a szükséges fehérjemennyiséget, mindezt úgy, hogy erkölcsileg, egészségügyileg és környezeti terhelés szempontjából is sokkal előnyösebb döntést hozunk.

Melanie Joy nemrég indított egy podcastot Just Beings címmel, amiben a Harry Potter filmekből jól ismert vegán aktivista, a Luna Lovegoodot játszó Evanna Lynch a partnere. Vendégeikkel arról beszélgetnek, milyen módon lehet megfelelően összeegyeztetni a mentális egészségünket az aktivizmussal, és hogyan lehet maradandó változásokat elérni személyes vagy társadalmi szinten.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.