Most olvasott cikk
Bagel – alaprecept

Bagel – alaprecept

bagel alaprecept

A bagel jól ismert édes tésztájáról és legtöbbször sós töltelékéről, itthon azonban mégsem annyira elterjedt.

Ha kedvet kaptál a bagelhez, de az itthoni boltokban nem jutsz hozzá, ne búslakodj. Most elhoztunk a bagel alapreceptjét, amit egyszerű hozzávalókból otthon is könnyedén elkészíthetsz.

Bagelvariációk

A bagel tésztája alapvetően édeskés, és legtöbbször sós töltelék kerül bele. A legnépszerűbb például a krémsajtos lazacos változat, amit vegán módon is könnyedén helyettesíthetsz vegán krémsajttal és répából készült „lazaccal”. Kerülhet bele még tofurántotta, „tojássaláta” vagy avokádó is.

Azonban nem csak sósan lehet elkészíteni: ha a tésztához keversz plusz egy evőkanál cukrot és egy kis fahéjat, máris megkapod a bagel édes változatát. Ennek a tetejére készíthetsz cukormázat, majd megtöltheted például mogyoróvajjal, banánnal vagy lekvárral.

A tetejére leggyakrabban szezámmagot vagy darálatlan mákot szórnak, de tetszés szerint helyettesítheted napraforgómaggal, lenmaggal, tökmaggal vagy ezek kombinációjával.

Hozzávalók:

8 bagelhez

  • 500 g liszt
  • 7 g instant vagy 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • szezámmag vagy darálatlan mák a tetejére

A lekenéshez (opcionális):

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál növényi tej
  • 1 teáskanál agávé- vagy juharszirup

Elkészítés:

  1. Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Tedd félre egy meleg helyre 10-15 percre, amíg felfut az élesztő. (Ha instant élesztőt használsz, akkor azt csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz, és utána add hozzá a vizet.)
  2. Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és még 150 ml vizet, majd alaposan dolgozd össze, amíg rugalmas tésztát nem kapsz. Az elején nagyon fog ragadni, de 7-8 perc gyúrás után már szépen elválik a kezünkről (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizezett konyharuhával, és hagyd egy órát pihenni meleg helyen, amíg kétszeresére nő.
  3. Miután megkelt, formázz belőle nyolc egyenlő golyót, és tedd félre egy sütőpapírral bélelt tepsire, konyharuhával lefedve még 30 percre.
  4. Közben egy lábasban tegyél fel forrni vizet egy teáskanál sóval.
  5. Lisztezett ujjal lyukaszd ki a bagelek közepét, és melegítsd elő a sütőt 220 ℃-ra.
  6. Ha forr már a víz, tegyél bele annyi bagelt, ami kényelmesen elfér egymás mellett, főzd fél percig, fordítsd át, majd további fél perc múlva vedd ki, és tedd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Ezt ismételd meg a többi bagellel is.
  7. Keverd össze egy kis tálban az olajat, a növényi tejet és a szirupot, majd kend le vele a bagelek tetejét és szórd meg őket tetszőleges magvakkal.
  8. Süsd előmelegített sütőben 220 ℃-on 13-15 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.