A bagel jól ismert édes tésztájáról és legtöbbször sós töltelékéről, itthon azonban mégsem annyira elterjedt.
Ha kedvet kaptál a bagelhez, de az itthoni boltokban nem jutsz hozzá, ne búslakodj. Most elhoztunk a bagel alapreceptjét, amit egyszerű hozzávalókból otthon is könnyedén elkészíthetsz.
Bagelvariációk
A bagel tésztája alapvetően édeskés, és legtöbbször sós töltelék kerül bele. A legnépszerűbb például a krémsajtos lazacos változat, amit vegán módon is könnyedén helyettesíthetsz vegán krémsajttal és répából készült „lazaccal”. Kerülhet bele még tofurántotta, „tojássaláta” vagy avokádó is.
Azonban nem csak sósan lehet elkészíteni: ha a tésztához keversz plusz egy evőkanál cukrot és egy kis fahéjat, máris megkapod a bagel édes változatát. Ennek a tetejére készíthetsz cukormázat, majd megtöltheted például mogyoróvajjal, banánnal vagy lekvárral.
A tetejére leggyakrabban szezámmagot vagy darálatlan mákot szórnak, de tetszés szerint helyettesítheted napraforgómaggal, lenmaggal, tökmaggal vagy ezek kombinációjával.
Hozzávalók:
8 bagelhez
- 500 g liszt
- 7 g instant vagy 25 g friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- szezámmag vagy darálatlan mák a tetejére
A lekenéshez (opcionális):
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál növényi tej
- 1 teáskanál agávé- vagy juharszirup
Elkészítés:
- Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Tedd félre egy meleg helyre 10-15 percre, amíg felfut az élesztő. (Ha instant élesztőt használsz, akkor azt csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz, és utána add hozzá a vizet.)
- Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és még 150 ml vizet, majd alaposan dolgozd össze, amíg rugalmas tésztát nem kapsz. Az elején nagyon fog ragadni, de 7-8 perc gyúrás után már szépen elválik a kezünkről (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizezett konyharuhával, és hagyd egy órát pihenni meleg helyen, amíg kétszeresére nő.
- Miután megkelt, formázz belőle nyolc egyenlő golyót, és tedd félre egy sütőpapírral bélelt tepsire, konyharuhával lefedve még 30 percre.
- Közben egy lábasban tegyél fel forrni vizet egy teáskanál sóval.
- Lisztezett ujjal lyukaszd ki a bagelek közepét, és melegítsd elő a sütőt 220 ℃-ra.
- Ha forr már a víz, tegyél bele annyi bagelt, ami kényelmesen elfér egymás mellett, főzd fél percig, fordítsd át, majd további fél perc múlva vedd ki, és tedd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Ezt ismételd meg a többi bagellel is.
- Keverd össze egy kis tálban az olajat, a növényi tejet és a szirupot, majd kend le vele a bagelek tetejét és szórd meg őket tetszőleges magvakkal.
- Süsd előmelegített sütőben 220 ℃-on 13-15 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.