A Coldplay már fenntarthatósági jelentéssel is rendelkezik

Az elmúlt években környezettudatos üzemmódba kapcsolt a Coldplay, ezt pedig most egy fenntarthatósági jelentés formájában is bizonyították. A zenekar fenntartható légi üzemanyaggal repült, energiafogyasztásuk egy részét kinetikus táncparkettel fedezték, a rajongóknak pedig ingyenes vízutántöltő-állomásokat biztosítottak.

A fenntarthatósági jelentések ma már a legkevésbé sem számítanak kuriózumnak, kivéve ha egy zenekar tesz közzé effélét. A Coldplay márpedig pontosan ezt tette – hívta fel a figyelmet az NME angol zenei szaklap. Az angol pop-rock együttes a fenntarthatósági jelentésében arról számolt be, mennyire tudták környezettudatosan abszolválni Music Of The Spheres elnevezésű világ körüli turnéjukat.

Persze a helyzet mára a zeneiparban is sokat változott: már a Metallica tagjai is az egészséges életmód jegyében készülnek koncertjeikre – tofuval, edzéssel, sok alvással.

A Coldplay zöld törekvései évekkel ezelőttre nyúlnak vissza, ugyanis már 2019-ben bejelentették, átgondolják, hogyan turnézzanak a jövőben, hogy az a lehető legkörnyezetbarátabb legyen. 2022-ben aztán ígéretet tettek arra, hogy 50 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátást az előző, 2016-2017-es világ körüli turnéjukhoz képest.

A zenekar most pedig arról számolt be, hogy a Music Of The Spheres turné során előadásonként 47 százalékkal tudták visszaszorítani a szén-dioxid-kibocsátást a 2016-2017-es világjáráshoz képest.

Ez kezdetnek jó, büszke lehet rá a csapatunk, de nyilvánvalóan van még hova fejlődni

– véleményezte a zenekar az eredményt.

Összességében egyébként a fenntarthatósági jelentésben közzétett számok és arányok még változhatnak. A Music Of The Spheres turnénak ugyanis még nincs vége. A Chris Martin által vezetett zenekar többek között Budapestre is ellátogat még ennek keretében.

A fenntarthatósági jelentés főbb pontjai

A Coldplay a következőket tartja a legnagyobb eredményeinek:

  • 47 százalékkal csökkent előadásonként a közvetlen szén-dioxid-kibocsátásuk az előző turnéhoz (2016-17) képest;
  • 5 millió fa ültetésében vállaltak szerepet;
  • a segítségükkel telepítettek egy napenergiával működő folyami vízgyűjtőt;
  • 15 kWh átlagos energiafogyasztást regisztráltak előadásonként, amelyet jelentős részben a helyszíni napelemes berendezésekkel, a kinetikus táncparkettel és elektromos kerékpárokkal fedeztek;
  • a koncertek 95 százalékán a rajongók rendelkezésére álltak ingyenes vízutántöltő-állomások;
  • az utazásaik során pedig a repülőgépekbe fenntartható légi üzemanyagot (SAF) töltöttek.

Mennyire környezettudatosak a rajongók?

A Coldplay fenntarthatósági jelentése, valamint a mögötte álló zenekari törekvés kétségtelenül dicséretes. Kérdés azonban, hogy a zenekar rajongói számára mennyire fontos a környezetvédelem.

Samantha Thomas a walesi Cardiffban felel azért, hogy a város utcái az egyes rendezvények alatt és után is tiszták legyenek. Így volt ez egy 2023-as Coldplay-koncert idején is, ez pedig egy kifejezetten pozitív tapasztalat volt számára.

Meglepett, hogy milyen tisztaság volt

nyilatkozta a BBC-nek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.